MEDIA Suomalaisessa sosiaalisessa mediassa on syntynyt myrsky vesilasissa, jossa riepotellaan reunalta toiselle turvapaikanhakijoiden tekemää pientä kaarnavenettä.
Kaikki alkoi oikeastaan siitä, kuinka Slush-tapahtumaan liittyen Madventuresista sekä Docventuresista tuttu toimittaja Riku Rantala esitteli Yleisradion aamulähetyksessä Startup Refugees -hankkeen luoman Fair Start -brändin ensimmäistä tuotetta.
”Siinä on ollut mentorina Aalto-yliopiston muotoiluprofessori Timo Salli. Ideana tuo on tietenkin turvapaikanhakijoiden suunnittelema. Tuolla on paljon käsityöläisiä taiteilijoita. Luodaan muutama tuote, jota voidaan skaalata sillä tavalla, että vaikka koko Euroopan vastaanottokeskuksissa käsityöläistaiteilijat voi tehdä näitä ja myydä niitä ja hankkia näin tuloja.”
Kun kyseinen tuote paljastui kaarnalaivaksi, vääräleuat väänsivät välittömästi sosiaalisessa mediassa kiertäviä meemejä, jossa Startup Refugeesin saamalla 150 000 euron valtion avustuksella olisi saatu aikaan yksi ainoa kaarnalaiva. Loppukuvassa toimittajan kasvoiksi oli vaihdettu Heikki Silvennoisen tyrmistynyt ilme.
Ei asia nyt tietenkään näin yksinkertainen ole. Myönnetty Suomi 100 -juhlavuoden avustus kohdistuu ensi vuoden hankkeisiin, eikä sitä ole vielä maksettu tai Rantala ansainnut avustuksella. Päivän Lehden ”Piikki on auki”-artikkelin sinänsä löyhäkätisesti myönnetyistä rahoista voit lukea tästä.

Madventures-mies raivostuu
Mukavan miehen maineessa oleva Riku Rantala suivaantui meemien lisäksi toden teolla satiirisivusto Päivän Byrokraatin 3.12.2016 julkaisemasta jutusta ”150 000 eurolla saatiin… kaarnalaiva”. Rantala lähetti sivustolle oikaisun, joka julkaistiin, mutta saatteessa kerrottiin lisäksi Startup Refugees -hankkeen tukijoina olevan joka tapauksessa verovaroin ylläpidettäviä instituutioita.
Rantalalle asia ei riittänyt, vaan hän puolestaan jatkoi kirjoittamalla Helsingin Sanomissa 10.12.2016 julkaistun kolumnin otsikolla ”Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja”.
Eikä tässä vielä kaikki. Tänään Päivän Byrokraatti julkaisi Rantalan kuusi sivua pitkän uuden vastineen saatteella ”Vastaan Päivän Byrokraatin levittämiin väitteisiin ja pyydän, että tämä vastineeni julkaistaan viipymättä sekä PB:n blogisivustolla, omana postauksenaan PB:n Facebooksivulla sekä Twitterin välityksellä mitään siitä muuttamatta – kuten sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä annetun lain 3 luvun 8 § edellyttää.”
Kirjoituksessaan Rantala toteaa Päivän Byrokraatin syyllistyneen rikokseen, kunnianloukkaukseen. Koko vastineen voit lukea tästä.
Maaliskuussa 2015 aloittaneella sivustolla on Facebookissa 26 302 tykkääjää, Helsingin Sanomien levikki on kymmenen kertaa suurempi. Jotenkin pienestä pilkasta tuntuu nyt kehkeytyneen elämää suurempi asia.
Onko edessä uusia haasteita?
Riku Rantala on palkittu toimittaja, joka on saanut Madventures-ohjelmistaan valtion tiedonjulkistamispalkinnon sekä Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon. Hän on työskennellyt rikostoimittajana Helsingin Sanomissa.
Rantala saa äänensä kuuluviin edelleen Helsingin Sanomien kolumneissa, sekä Yleisradion Docventures-dokumenttisarjassa. Riku Rantala nähtiin lakimiespuolisonsa kanssa kutsuvieraana myös Linnan juhlissa.
Päivän Byrokraatti puolestaan ilmoittaa itsestään näin:
Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ja poliittinen ajankohtaissatiirisivusto, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sananvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta. Sivusto jakaa säännöllisen epäsäännöllisesti nimeään kantavia palkintoja ja ottaa kantaa haluamiinsa yhteiskunnallisiin puheenaiheisiin. Huumoripitoinen Päivän Byrokraatti -palkinto jaetaan säännöllisen epäsäännöllisesti muun muassa valtiojohtoisuutta ja holhousta edistäville älyttömyyksille.
Kolumneissa ja satiireissa on sallittua oikaista mutkia, piikitellä ja irvaillakin. Toisaalta Rantala itsekin on esittänyt perustelematta jääneitä väitteitä kaarnalaivoista tulleista säästöistä.
Jos kaarnalaivojen kohtaloa puidaan lopulta oikeudessa, saa siitä ainakin surkuhupaisan Madventures-dokumenttiohjelman.
- Alla videolla kuuluisaksi tullut Kaarnalaiva-kohtaus Yleisradion aamulähetyksestä.
Kommentoi Facebookissa