Max Verstappen näytti jälleen suuruutensa – Formula ykkösten paras kuljettaja?

Max Verstappen on Red Bull-tallin tähtikuljettaja

Max Verstappen on Red Bull -tallin tähtikuljettaja. (Kuva AOP)

Max Verstappen on neljän kauden aikana voittanut yhtä monta F1-kilpailua kuin Valtteri Bottas, vaikka on ajanut huonommalla autolla.

FORMULA 1 Silverstonen kauden toinen Formula ykkösten osakilpailu tarjoili merkittävän yllätyksen. Mercedes ei ollutkaan ylivoimainen ajauduttuaan rengashallinnassaan isoihin vaikeuksiin. Voittoon ajoi Red Bull -kuljettaja Max Verstappen.

Tietysti Verstappen hyötyi Mercedeksen ongelmista, mutta se ei vähennä hänen fantastisen suorituksensa arvoa. Uransa yhdeksänteen osakilpailuvoittoonsa ajanut Verstappen, 22, ajoi yhden uransa parhaista F1-kilpailuista toistaiseksi.

Verstappenin persoona jakaa mielipiteitä, mutta ei ole väärin väittää, että hän on Formula ykkösten tämän hetken jopa nopein kuljettaja. Red Bullin kilpailukyky ei ole viime vuosina riittänyt Mercedestä vastaan, mutta Verstappen on silti pystynyt ajamaan viiden kauden aikana yhdeksään osakilpailuvoittoon.

Valtteri Bottas siirtyi Mercedekselle 2017 ja on voittanut neljän kauden aikana kahdeksan kilpailua. Verstappenilla voittoja on samalta ajanjaksolta yhtä monta, vaikka on ajanut huonommalla autolla kuin Bottas.

Silverstonen toisessa kilpailuissa kenelläkään muulla kuljettajalla ei ollut jakoa Mercedes-kuskeja vastaan paitsi Verstappenilla. Toista Red Bullia ajanut Alexander Albon jäi kisassa viidenneksi. Ferrarin Charles Leclerc pystyi nousemaan neljänneksi käytyään varikolla vain kerran, mutta Ferrarin kilpailukyvyllä ei ole mitään jakoa kärkitaistoon.

Albon luonnollisesti kärsii kokemattomuutensa lisäksi siitä, että Red Bull keskittää voimavarojaan Verstappenille. Silti hän on ollut tänä kesänä hämmästyttävän hidas.

Juttuvinkki: Itsepäinen tallipomo tukki tien – Mika Salo olisi voinut taistella maailmanmestaruudesta

Red Bullilla Verstappen on jo saavuttanut dominoivan aseman. Hänen asemansa ykköskuskina on siellä yhtä vakaa kuin Michael Schumacherilla oli Benettonilla 1992-1995 sekä Ferrarilla 1996-2006.

Schumacher oli hämmästyttävä lahjakkuus, jonka ympärille tiimi rakennettiin. Tulokset puhuivat puolestaan hänen voitettuaan seitsemän maailmanmestaruutta.

Verstappenia voi hyvin verrata Schumacheriin tai Ayrton Sennaan. Näyttöjä nopeudestaan hän on antanut jo riittävästi. Varsinkin erityisolosuhteissa, kuten sadekelillä, Verstappen on ollut välillä suorastaan ylivertainen.

Formula ykkösissä on vain oltava oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Sebastian Vettel voitti neljä mestaruutta Red Bullilla 2010-2013 ja Lewis Hamilton on voittanut Mercedeksellä 2014-2019 jo viisi mestaruutta.

Verstappen nousi Red Bullille 2016 kesken kauden, kun energiajuomajätti halusi varmistaa, ettei suuri lupaus loikkaa Ferrarille tai Mercedekselle. Riittävän hyvää autoa Red Bull ei ole saanut Verstappenille rakennettua, mutta Verstappen on sitoutunut jatkamaan tallissa vuoteen 2023 saakka.

Formula ykkösten tekniset säännöt muuttuvat merkittävästi kauden 2021 jälkeen. Mercedes todennäköisesti menettää ylivoimansa ja Red Bull saattaa silloin nousta kärkeen.

Jos Red Bull epäonnistuu, vaihtaa Verstappen tallia. Hän tulee varmasti voittamaan useita maailmanmestaruuksia, Red Bullin onnistumisista riippumatta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Yllätysvoittaja Silverstonessa – Valtteri Bottas päivän pettymys

Kommentoi Facebookissa