Myyntiluvattomalla remdesiviirillä voidaan lääkitä aiempaa useampia koronapotilaita – lääkevirasto laajensi suosituksiaan

Myyntiluvatonta lääkevalmistetta voidaan käyttää potilaille, jotka kärsivät henkeä uhkaavasta sairaudesta.

Myyntiluvatonta lääkevalmistetta voidaan käyttää potilaille, jotka kärsivät henkeä uhkaavasta sairaudesta. (Kuva Fotolia)

Lääkettä voidaan antaa myös muille kuin hengityslaitehoitoa tarvitseville koronaviruspotilaille.

KORONAVIRUS Euroopan lääkeviraston EMA:n lääkevalmistekomitea päivitti suosituksiaan viruslääke remdesiviirin käytöstä koronavirustaudin hoitamiseksi niin sanotuissa compassionate use -ohjelmissa. Lääkettä voidaan antaa myös muille kuin hengityslaitehoitoa tarvitseville ja hoidon kestoa voidaan tietyissä tapauksissa lyhentää.

Remdesiviirillä ei ole vielä myyntilupaa Euroopan unionissa. Lääkevalmistekomitea arvioi parhaillaan remdesiviirin käyttöä koronavirustaudin hoidossa nopeutetusti. Mikäli lääkkeen hyödyt osoittautuvat suuremmiksi kuin haitat, lääkkeelle voidaan hyväksyä myyntilupa koronaviruksen hoitoon.

Compassionate use -ohjelmat mahdollistavat kehitysvaiheessa olevan myyntiluvattoman lääkevalmisteen käyttämisen sellaisille potilaille, jotka kärsivät henkeä uhkaavasta, pitkäaikaisesta tai vakavasta sairaudesta, johon ei ole olemassa muuta hoitoa. Suomessa compassionate use -ohjelma voidaan käytännössä toteuttaa erityislupamenettelyllä.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä pitää myös tärkeänä, että Suomi hankkii tehokkaan ja turvallisen covid-19-taudilta suojaavan rokotteen niin pian kuin se on mahdollista. Ryhmä on kuullut useita suomalaisia tutkijoita, jotka työskentelevät virustutkimuksen parissa tai osallistuvat rokotteen kehitystyöhön.

KRAR pitää tärkeänä, että Suomi osallistuu aktiivisesti rokotteen kehitystyöhön sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Ryhmän mukaan tässä vaiheessa on vielä liian varhaista arvioida eri rokotekehityshankkeiden onnistumisen mahdollisuutta tai ottaa kantaa rokotusten aikataulua ja rokotettavia väestöryhmiä koskeviin kysymyksiin.

THL, Fimea ja STM seuraavat rokotekehitystä Suomessa ja kansainvälisesti.

Lue myös: Finnairin lennoilla käytetään jatkossa maskeja – ”Kun kaikki käyttävät maskia suojaamme näin toinen toisiamme”

Kommentoi Facebookissa