Näin lajittelet jätteet jouluna – lahjapaperit sekajätteisiin, tuikkukynttilät metallinkeräykseen

Myös joulukoristeet, kuten joulupallot ja kimallenauhat kuuluvat sekajäteastiaan, samoin kuin lahjapaperit.

Myös joulukoristeet kuten joulupallot ja kimallenauhat kuuluvat sekajäteastiaan, samoin kuin lahjapaperit. (Kuva Fotolia)

Moni ihmettelee, miksi lahjapaperit eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen.

YMPÄRISTÖ Jätteiden lajittelu on tärkeää myös jouluna, jolloin saattaakin syntyä tavallista enemmän jätettä. Alumiinivuoat, tuikkukynttilöiden kuoret sekä muut alumiiniroskat kuuluvat metallin keräykseen. Lahjapaperit tulee laittaa sekajätteeseen, jolloin niistä tuotetaan jätevoimalassa kaukolämpöä ja sähköä.

Myös risat joulukoristeet, kuten joulupallot ja kimallenauhat sekä kynttilälyhty, kuuluvat sekajäteastiaan. Jätteen määrää voi vähentää suosimalla pitkäikäisiä koristeita, kestoastioita ja pakkaamattomia kynttilöitä.

– Moni ihmettelee, miksi lahjapaperit eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen. Lahjapaperit tulee laittaa sekajäteastiaan, koska ne ovat pinnoitettuja ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä. Uudelleenkäytettävät lahjapussit ovat hyvä keino vähentää lahjapaperijätteen määrää, ohjeistaa HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat tulee viedä sähkölaitekeräykseen, ei sekajätteeseen.

– Konvehtirasioiden suklaista nautitaan lähes jokaisessa kodissa jouluna. Rasian pahvinen kuori tulee laittaa kartongin keräykseen. Rasian muovinen kääre ja suklaiden muovialusta kuuluvat muovipakkauksiin, jatkaa Partti.

Jos uutena vuotena on käytössä vielä aikaisemmin ostettuja tinoja, on hyvä muistaa, että ne ovat vaarallista jätettä, sillä ne sisältävät runsaasti lyijyä. Käytetyt tinat tulee viedä vaarallisten jätteiden keräykseen.

Joulua voi viettää myös ilman ylenpalttista tavaran määrää.

– Antamalla lahjaksi palveluja, elämyksiä, aikaa ja hyvää mieltä voi helposti tehdä osansa kiertotalouden edistämiseksi ja vähentää jätteen määrää. Monella nurkat ja kaapit ovat täynnä tarpeetonta tavaraa, joten liput konserttiin tai jääkiekko-otteluun voisivat olla tervetullut lahja, miettii HSY:n ympäristöasiantuntija Maija Palomäki.

Jouluna syntyvän ruokajätteen määrää voi myös helposti vähentää ostamalla jouluruokia kohtuudella.

– Jos joulun ruokia jää yli, ne voi tuunata uusiksi aterioiksi. Kinkkua ja kalaa voi käyttää wrapeissa tai paistoksissa ja laatikoita sosekeittojen raaka-aineina. Ruokajäte ja kinkunrasva eivät kuulu wc-pyttyyn. Ruokajätteen paikka on biojäteastia, jolloin siitä saadaan biokaasua ja kompostia. Myös hyytyneen rasvan voi laittaa biojätteeseen. Nestemäisen rasvan voi laittaa tiiviissä pakkauksessa sekajätteeseen, kertoo Partti.

Jouluna syntyy paljon pakkausjätettä, joten kierrätyspisteiden ja kiinteistöjen jäteastioita on hyvä täyttää maltilla. Lahjapaperit ja -pakkaukset voivat odottaa hetken vaikka varastossa, jos jäteastiat ovat täynnä. Pakkauslaatikot kannattaa tilan säästämiseksi litistää ennen keräysastiaan laittamista.

Lue myös: Kinkkurasva tukkii viemärin – kylmä vesi jopa vauhdittaa rasvan kovettumista

Kommentoi Facebookissa