Nuoret tekevät erittäin vaarallista valehuumekauppaa – ”Ostajat ovat käyttäneet myyjiin raakaakin väkivaltaa”

Poliisin tutkinnassa tulitikkuaskista löytyi kokaiinia.

Poliisin tutkinnassa tulitikkuaskista löytyi kokaiinia. (Kuva Poliisi)

Alaikäiset myyvät esimerkiksi merisuolaa amfetamiinina ja kuivattuja lehtiä marihuanana.

HUUMAUSAINEET Helsingin poliisi on huolissaan ilmiöstä, jossa alaikäiset myyvät Tor-verkossa valehuumausaineita. Poliisilla on tutkinnassa useita tapauksia vuosilta 2021 ja 2020.

Alaikäiset myyvät Tor-verkossa esimerkiksi merisuolaa amfetamiinina ja kuivattuja lehtiä marihuanana. Osa nuorista myyjistä yrittää varastaa tai on ryöstänyt ostajan rahat.

Valehuumausaineiden myyminen ja rahojen huijaaminen ostajilta on riskialtista. Ostajat ovat käyttäneet myyjiin raakaakin väkivaltaa. Usein sekä myyjä että ostaja ovat varustautuneet väkivaltavälineistöllä.

– Myyjät ovat olleet 15-16-vuotiaita. He eivät ymmärrä, miten vaarallista huijaaminen on ja miten huonosti siinä voi käydä. Ilmiö ei ole uusi, mutta sitäkin vakavampi. Monissa tapauksissa vanhemmilla ei ole ollut mitään tietoa siitä, että lapset ovat sekaantuneet huumausainekauppaan, sanoo rikoskomisario Jari Nikonen.

Osassa tapauksista myyjä on joutunut väkivallan kohteeksi ja joissakin kauppatilanteissa itse käyttänyt väkivaltaa ostajaan.

Viisitoistavuotiaat huumekauppiaina

Poliisi kertoo esimerkkinä, kuinka Tor-verkon myyntipaikassa Keskustorissa julkaistiin marihuanan ja Subutex-tablettien myynti-ilmoitukset kesäkuun alkupuolella 2021. Ilmoitusten mukaan huumausaineet sijaitsivat Helsingissä. Sama nimimerkki julkaisi useita muitakin ilmoituksia kohdennettuna eri puolille Suomea.

Poliisi pääsi myyjän jäljille. Partio suoritti tarkkailua Myyrmäessä, jonne 15-vuotiaaksi paljastunut myyjä saapui tekemään huumausainekauppoja. Kun myyjä huomasi poliisin, hän yritti juosta karkuun. Poliisi sai hänet kiinni ja takavarikoi häneltä pussin, joka sisälsi pensaan oksia ja lehtiä. Poikaa epäillään huumausainerikoksesta, petoksen yrityksestä ja niskoittelusta poliisia vastaan, koska hän ei totellut kiinniottotilanteessa poliisin käskyjä.

Juttuvinkki: Huumausaineiden käyttö on kasvanut merkittävästi 2000-luvulla – ”Nuorten kuolemat ovat lisääntyneet”

Noin 40-vuotias mies joutui puolestaan ryöstön uhriksi Mannerheimin aukiolla marraskuun lopussa 2020. Tuntematon epäilty sumutti häntä kipua aiheuttaneella aineella ja anasti hänen lompakostaan 300 euroa. Uhri ja epäilty olivat sopineet huumausainekaupoista etukäteen.

Uhria vastaan oli kävellyt Mannerheimintiellä mies, joka oli pyytänyt häneltä rahaa. Kun hän otti lompakon esiin, mies sumutti häntä punaisella aineella, nappasi rahapussin ja otti sieltä kaikki setelit, eli yhteensä 300 euroa. Epäilty itse kertoi myöhemmin, että hän vei asianomistajalta 700 euroa.

Epäilty juoksi nopeasti pois paikalta. Poliisi tunnisti hänet myöhemmin 15-vuotiaaksi pojaksi ja hänen seurassaan olleen henkilön 16-vuotiaaksi pojaksi. Molemmat olivat entuudestaan tuttuja poliisille. Heitä epäiltiin ryöstöstä. Tapaukseen liittyi myös 14-vuotias poika, joka toimi Wickr-sovelluksessa yhteyshenkilönä huumausaineita myyvien poikien ja ostajan välillä. Tapaus on käsitelty käräjäoikeudessa.

Subutex paljastui popcorniksi

Poliisi epäilee, että edellä mainitut pojat ryöstivät myös toiselta asianomistajalta 2 700 euroa tammikuussa 2021. Nuorempi heistä oli tuolloin ehtinyt täyttää 16 vuotta. Toinen pojista laittoi Tor-verkkoon myynti-ilmoituksen muun muassa Subutex-valmisteista. Tuntematon mies otti yhteyttä Wickr-sovelluksessa, ja huumausainekaupat sovittiin Itäkeskuksen uimahallin läheisyyteen.

Poikien tuttava suoritti ”huumausainekaupan” sillä välin, kun pojat itse toimivat etäämmällä vartijoina. Myyjä luovutti ostajalle Subutexin sijaan tuorekelmuun käärittyjä popcorn-pakkauksia. Ostaja yritti saada rahojaan takaisin, mutta hänet kaadettiin maahan. Poikien kertoman mukaan tuttavalla oli mukana puukko, jota tämä ei kuitenkaan käyttänyt.

Juttuvinkki: Nuorisoporukka käytti, välitti sekä myi kovia huumeita – suurin osa epäillyistä iältään 15–16-vuotiaita

Myyjän ja ostajan henkilöllisyydet eivät ole selvinneet. Kolme poikaa jakoivat osan asianomistajalta saaduista rahoista keskenään. Paikalla oli muitakin henkilöitä, joille annettiin loput rahoista. Tapausta tutkittiin ryöstönä, joka on jo käsitelty oikeudessa.

Ryöstäjä joutui itse törkeän ryöstön uhriksi

Edellä mainittu 15-vuotias liittyy myös vuoden 2020 loppupuolella tapahtuneeseen ryöstöön, jonka seurauksena hänet yritettiin väkisin napata ryöstön uhrin ja tämän tuttavien autoon.

Epäilty, eli tuolloin vielä 15-vuotias poika, ja uhri sopivat huumausainekaupoista Myllypuron metroaseman edustalle. Kun miehet tapasivat, he siirtyivät läheiseen metsikköön. Siellä epäilty sumutti uhria jollakin aineella ja löi häntä päähän nyrkeillä. Sen jälkeen hän anasti uhrilta 6 000 euroa käteistä rahaa.

Myöhemmin ryöstön uhri ja hänen kaksi tuttavaansa laittoivat pojalle Wickr-sovelluksessa viestejä, joissa he vaativat palauttamaan rahat. Viesteissä myös uhkailtiin poikaa. Ryöstön jälkeisenä päivänä kolmikon tuttava laittoi pojalle viestin ja sopi Ksalol-kaupoista Myllypuron metroasemalle.

Metroasemalla kolme henkilöä yritti saada 15-vuotiaan väkisin auton kyytiin. Miehet uhkasivat häntä aseella ja varastivat häneltä matkapuhelimen. Pojan rikoskumppani ja sivullinen soittivat asiasta hätäkeskukseen. Miehet päästivät pojan, kun he kuulivat poliisiauton sireenin äänet.

Poliisi epäili edellä mainittuja neljää miestä muun muassa törkeästä ryöstöstä ja eriasteisista ampuma-aserikoksista. Epäillyiltä löytyi hallustaan pippurisumute, kaksi kynäpistoolia, haulikko ja nyrkkirauta. Yksi epäillyistä menehtyi esitutkinnan aikana. Kokonaisuus on käsitelty käräjäoikeudessa.

Lue myös: Huumekokeilut ovat lisääntyneet nopeasti – nyt jo lähes joka toinen kokeilee huumeita

Kommentoi Facebookissa