Odotettu muutos tuli – Jyväskylässä ajetaankin syysralli

Kalle Rovanperä tositoimissa Monte Carlo-rallissa

Kalle Rovanperä tositoimissa Monte Carlo-rallissa. (Kuva AOP)

Jyväskylän MM-ralli ajetaan tänä vuonna vasta syys-lokakuun vaihteessa.

RALLI Koronapandemia on laittanut rallin MM-sarjan kalenteria tänäkin vuonna uuteen uskoon. Rovaniemen MM-ralli korvasi Ruotsin rallin helmikuussa ja nyt Jyväskylän MM-ralli siirtyy elokuulta syys-lokakuun vaihteeseen.

Jyväskylässä on määrä kilpailla 30.9.-3.10., kun alun perin kisa piti ajaa 29.7.-1.8. Kalenterimuutos tehtiin tietenkin koronasyistä. Kisajärjestäjät haluavat turvata tapahtumansa talouden ja varmistaa, että paikan päälle tulisi mahdollisimman paljon yleisöä.

Viime vuonna Jyväskylän MM-ralli peruttiin kokonaan. Kisan järjestäminen ei olisi ollut yleisörajoitusten takia taloudellisesti järkevää.

Koronatartuntojen määrä on ollut Suomessa viime viikkoina laskussa. Silti ei ole takeita siitä, että Jyväskylän rallin kaltaisia massatapahtumia olisi mahdollista järjestää vielä loppukesästä ilman merkittäviä rajoituksia.

Jyväskylässä ajetaan historiallisesti siis syksyllä. Tosin kesärallikaan ei varsinaisesti ole kuulunut Jyväskylän suurajojen perinteeseen. Onhan kisan perinteisin ajankohta ollut elokuun lopulla.

MM-sarjan kalenterissa Jyväskylän rallin ajankohtaa päätettiin siirtää 2000-luvulla logistisista syistä kuukautta aiemmaksi. Saksan MM-rallin järjestäminen elokuun loppupuolella oli Keski-Euroopan lomakauden takia taloudellisesti tärkeää. Suomessakin kilpailun järjestämistä heinä-elokuun vaihteessa puollettiin, koska lomakauden takia katsojia oli mahdollista saada enemmän.

Elokuun lopulla Jyväskylässä vallitsi menneinä vuosikymmeninä jo koleahko sateinen sää. Kilpailussa olikin useasti syysrallin tunnelmaa. Tänä vuonna tavallaan palataan perinteisiin.

Tämän kauden ohjelmasta on ajettu Monte Carlon ja Rovaniemen rallit. Kalle Rovanperä johtaa MM-sarjaa neljän pisteen erolla toisena olevaan Thierry Neuvilleen.

MM-sarjan kolmas kilpailu ajetaan loppuviikosta Kroatiassa asvalttiteillä. Ajamatta kaudesta on kymmenen kisaa, mutta määrä voi vähentyä, koska Kenian Safari-rallin järjestäminen on koronapandemian takia hyvin epävarmaa.

Chilen MM-ralli peruttiin jo. Sen kilpailun tilalla ajetaan elokuussa Belgian Ypres-ralli.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Rallin MM-sarja pelastui – tilanne ei silti ole kehuttava

Kommentoi Facebookissa