Ovatko VR Groupin 300 miljoonan uudet veturit susia? – ”Veturi tekee ylimääräisiä hätäjarrutuksia”

VR hankki Sr3-veturit yleisvetureiksi tavara- ja matkustajaliikenteen käyttöön.

VR hankki Sr3-veturit yleisvetureiksi tavara- ja matkustajaliikenteen käyttöön. (Kuva VR Group/ Jouni Koivuneva)

Kulunvalvontajärjestelmän ongelmien johdosta Sr3-vetureita ei ole vielä otettu käyttöön matkustajaliikenteessä.

VETURIT Sr3-veturisarja on VR Groupin historian suurin yksittäinen hankinta, jonka arvo ilman optioita on yli 300 miljoonaa euroa. Sr3-veturit korvaavat hankintaohjelman aikana vanhat Sr1-veturit, jotka ovat keski-iältään noin 40-vuotiaita ja teknologisesti sekä toiminnallisesti vanhentuneita.

Ilta-Sanomat uutisoi, että Traficom ei toistaiseksi ole antanut VR Groupille lupaa käyttää Sr3-vetureita matkustajajunien vedossa. Automaattinen kulunvalvontajärjestelmä ei ole toiminut suomalaisessa rataympäristössä odotetusti.

Sr3-veturi on varustettu eurooppalaisella ETCS-kulunvalvontajärjestelmällä. Suomen rataverkolla ja muussa rautatiekalustossa on käytössä kansallinen JKV-kulunvalvontajärjestelmä. Näiden kahden kulunvalvontajärjestelmän yhteensovittamiseen on teetetty erillinen järjestelmä ohjelmistoineen.

Järjestelmien yhteensopivuushaasteiden takia Sr3-veturien on todettu tekevän ylimääräisiä hätäjarrutuksia.

– Sr3-veturissa käytössä oleva ETCS-kulunvalvontajärjestelmä reagoi aiempaa herkemmin erilaisiin signaaleihin ja mahdollisiin virhesanomiin ja sen vuoksi veturi tekee ylimääräisiä jarrutuksia muuta kalustoamme enemmän. Tästä syystä vetureita ei ole vielä otettu käyttöön matkustajaliikenteessä, VR:n liikennejohtaja Petri Auno myöntää.

Ensimmäiset 10 Sr3-sähköveturia siirtyivät Siemensiltä VR Groupin omistukseen touko−kesäkuussa 2017. Sarjavalmistus alkoi kesällä 2018, ja kesä−joulukuussa 2018 saatiin seuraavat kahdeksan sähköveturia. Tämän jälkeen Siemensin on määrä toimittaa kahdeksan veturia vuodessa, koko 80 veturin kalustoerä toimitetaan vuoteen 2026 mennessä.

VR hankki Vectron-mallin veturit yleisvetureiksi tavara- ja matkustajaliikenteen käyttöön. Toistaiseksi niillä on ajettu vain tavarajunia. Tähän mennessä toimitetuilla kahdeksallatoista Sr3-veturilla on ajettu yhteensä noin kaksi miljoonaa kilometriä.

– Sr3-veturisarja on koko ajan täydessä käytössä tavaraliikenteessä. Vetureiden lisäominaisuudet kuten radio-ohjaus sekä dieselkäyttö myös tukevat niiden tehokasta käyttöä tavaraliikenteessä.

VR Group suhtautuu luottavaisesti järjestelmän toimintavarmuuden paranemiseen nopeassa aikataulussa. Käyttöönottoon matkustajaliikenteessä tarvitaan myös Traficomin hyväksyntä.

– Teknologisesti haastava hanke työllistää meitä normaalia enemmän, mutta Siemens on sitoutunut ongelman ratkaisemiseen yhteistyössä eri osapuolten kanssa, VR:n liikennejohtaja Petri Auno sanoo.

Lue myös: VR Group myy rautateiden kunnossapito- ja rakennustoiminnan – ostajana norjalainen pörssiyhtiö

Kommentoi Facebookissa