VETURIT Sr3-veturisarja on VR Groupin historian suurin yksittäinen hankinta, jonka arvo ilman optioita on yli 300 miljoonaa euroa. Sr3-veturit korvaavat hankintaohjelman aikana vanhat Sr1-veturit, jotka ovat keski-iältään noin 40-vuotiaita ja teknologisesti sekä toiminnallisesti vanhentuneita.
Ilta-Sanomat uutisoi, että Traficom ei toistaiseksi ole antanut VR Groupille lupaa käyttää Sr3-vetureita matkustajajunien vedossa. Automaattinen kulunvalvontajärjestelmä ei ole toiminut suomalaisessa rataympäristössä odotetusti.
Sr3-veturi on varustettu eurooppalaisella ETCS-kulunvalvontajärjestelmällä. Suomen rataverkolla ja muussa rautatiekalustossa on käytössä kansallinen JKV-kulunvalvontajärjestelmä. Näiden kahden kulunvalvontajärjestelmän yhteensovittamiseen on teetetty erillinen järjestelmä ohjelmistoineen.
Järjestelmien yhteensopivuushaasteiden takia Sr3-veturien on todettu tekevän ylimääräisiä hätäjarrutuksia.
– Sr3-veturissa käytössä oleva ETCS-kulunvalvontajärjestelmä reagoi aiempaa herkemmin erilaisiin signaaleihin ja mahdollisiin virhesanomiin ja sen vuoksi veturi tekee ylimääräisiä jarrutuksia muuta kalustoamme enemmän. Tästä syystä vetureita ei ole vielä otettu käyttöön matkustajaliikenteessä, VR:n liikennejohtaja Petri Auno myöntää.
Ensimmäiset 10 Sr3-sähköveturia siirtyivät Siemensiltä VR Groupin omistukseen touko−kesäkuussa 2017. Sarjavalmistus alkoi kesällä 2018, ja kesä−joulukuussa 2018 saatiin seuraavat kahdeksan sähköveturia. Tämän jälkeen Siemensin on määrä toimittaa kahdeksan veturia vuodessa, koko 80 veturin kalustoerä toimitetaan vuoteen 2026 mennessä.
VR hankki Vectron-mallin veturit yleisvetureiksi tavara- ja matkustajaliikenteen käyttöön. Toistaiseksi niillä on ajettu vain tavarajunia. Tähän mennessä toimitetuilla kahdeksallatoista Sr3-veturilla on ajettu yhteensä noin kaksi miljoonaa kilometriä.
– Sr3-veturisarja on koko ajan täydessä käytössä tavaraliikenteessä. Vetureiden lisäominaisuudet kuten radio-ohjaus sekä dieselkäyttö myös tukevat niiden tehokasta käyttöä tavaraliikenteessä.
VR Group suhtautuu luottavaisesti järjestelmän toimintavarmuuden paranemiseen nopeassa aikataulussa. Käyttöönottoon matkustajaliikenteessä tarvitaan myös Traficomin hyväksyntä.
– Teknologisesti haastava hanke työllistää meitä normaalia enemmän, mutta Siemens on sitoutunut ongelman ratkaisemiseen yhteistyössä eri osapuolten kanssa, VR:n liikennejohtaja Petri Auno sanoo.
Lue myös: VR Group myy rautateiden kunnossapito- ja rakennustoiminnan – ostajana norjalainen pörssiyhtiö
Kommentoi Facebookissa