Päättyykö Englannin 55 vuoden kirous? – Italia-tilastot eivät ole lupaavia

Italia voitti Espanjan jalkapallon EM-välieräottelussa rangaistuspotkukilpailun päätteeksi (Kuva: Shaun Botterill / UEFA)

Italia voitti Espanjan jalkapallon EM-välieräottelussa rangaistuspotkukilpailun päätteeksi. (Kuva Shaun Botterill/ UEFA)

Englanti on viimeksi voittanut Italian kilpailullisessa ottelussa 1977.

JALKAPALLO EM-futis päättyy sunnuntaina, kun finaaliottelussa kohtaavat sunnuntaina Lontoon Wembleyllä Englanti ja Italia. Englannin jalkapallolle ottelu on kunniakysymys, sillä maassa ei ole juhlittu miesten arvoturnausvoittoa 55 vuoteen.

Vuosi 1966 on Englannin maajoukkueelle myyttinen. Silloin Englanti voitti toistaiseksi ainoan maailmanmestaruutensa. Euroopan mestaruutta Englanti ei ole voittanut koskaan.

Vuoden 1966 MM-finaali pelattiin Wembleyn stadionilla. Tosin tuo Wembley on nyt purettu ja tilalle on rakennettu uusi stadion.

Lontoossa ei lähdetty Paavo Arhinmäen linjalle kustantamaan muinaismuiston sisärakenteiden entisöintiä sadoilla miljoonilla euroilla veronmaksajien pussista. Vanha rötiskö korvattiin modernilla komealla urheiluareenalla.

Englanti voitti 1966 MM-finaalissa Saksan liittotasavallan maalein 4-2. Tosin Geoff Hurstin jatkoajalla tekemä 3-2 -maali jäi yhdeksi jalkapallohistorian suurimmista arvoituksista. Kukaan ei voi edelleenkään varmuudella sanoa, kävikö ylärimasta kimmonnut pallo maaliviivan sisäpuolella.

Nelikymppinen kuningatar Elisabet ojensi MM-pokaalin 1966 Englannin kapteenille Bobby Moorelle. Kuningatar hoitaa 95-vuotiaana yhä työtehtäviään, mutta Moore kuoli syöpään 1993 vain 52-vuotiaana.

Vuosikymmenten takainen kuva nuoresta Elisabetista ja Mooresta on syöpynyt englantilaisten mieliin. Silloin Englanti tosiaankin voitti jalkapallossa jotain suurta.

Toki englantilaiset seurajoukkueet ovat saavuttaneet valtavasti menestystä ja Englannin Valioliiga on maailman rahakkain jalkapallosarja. Mutta maajoukkue on 55 vuoden aikana tullut tutuksi toistuvista alisuorituksistaan ja koetellut kansakunnan kärsivällisyyttä. Eeppisistä epäonnistumisista on revitty kuivaa brittihuumoria.

Vuoden 1966 jälkeen Englanti ei ennen EM-turnausta 2021 ollut kertaakaan MM- tai EM-kisojen finaalissa. MM-kisoissa Englanti oli neljäs 1990 sekä 2018 ja EM-kisoissa tuli välieräpaikka kotikisoissa 1996. Saksa sai 1966 finaalista revanssin voitettuaan Englannin välieräottelussa 1990 ja 1996.

Englannin ja Italian ottelun taktisia asetelmia voi analysoida kyllästymiseen asti. Divaritason valmentajilla riittää erikoisiakin näkemyksiä oletetuista heikkouksista.

Se on selviö, että vastakkain on kaksi erittäin laadukasta joukkuetta, joiden puolustusta on todella hankala murtaa. Tanskan Mikkel Damsgaardin upea vapaapotkumaali on ainoa Englantia vastaan tehty maali näissä EM-kisoissa. Italia on päästänyt maalin Itävaltaa, Belgiaa ja Espanjaa vastaan.

Tasainen peli on luvassa ja pienet asiat voivat ratkaista. Italialla on ollut yksi päivä palautumisaikaa enemmän. Italialla on myös vähemmän paineita kuin Englannilla, jolla siis on tuo 55 vuoden kirous, jonka päättymistä kansakunta sunnuntaina odottaa.

Tilastot eivät Italia-otteluista Englannille hyvää lupaa. Kilpailullisissa otteluissa Englanti on voittanut Italian ainoan kerran MM-karsintaottelussa 1977, jolloin oli parempi 2-0. Italia selviytyi kuitenkin MM-kisoihin ja Englanti karsiutui.

Arvoturnauksissa Italia ja Englanti ovat kohdanneet neljä kertaa. Joka kerta Italia on poistunut kentältä voittajana.

Vuoden 1980 EM-kisoissa Italia voitti Englannin alkulohkon ottelussa 1-0. Voittomaalin teki silloin vuoden 1982 MM-kultasankari Marco Tardelli.

Vuoden 1990 MM-kisojen pronssiottelussa kisaisäntä Italia sai pientä lohtua Argentiina-välierätappionsa jälkeen voittamalla Englannin 2-1. Roberto Baggio ja kisojen maalikuningas Salvatore Schillaci tekivät Italian maalit. Englannille osui David Platt.

Vuoden 2012 EM-kisoissa Englanti ja Italia kohtasivat puolivälieräottelussa. Joukkueet tahkosivat 120 minuuttia 0-0 -lukemissa. Ratkaisua haettiin rankkarikilpailussa, jossa Italia vei voiton ja eteni kisoissa lopulta hopealle.

Vuoden 2014 MM-kisojen alkulohkossa Italia voitti Englannin Claudio Marchision ja Mario Balotellin maaleilla 2-1. Englannin maalin teki Daniel Sturridge.

Erikoista oli 2014, etteivät Italia ja Englanti päässeet alkulohkostaan jatkoon. Jatkopaikat lunastivat Costa Rica ja Uruguay.

Italia putosi vuoden 2016 EM-kisoissa jatkosta puolivälierissä. Vuoden 2018 MM-kisoihin Italia ei selviytynyt ollenkaan, mitä pidettiin maassa kansallisena häpeänä.

Valmentajavelho Roberto Mancini on palauttanut Italian jalkapallon kunnian. Finaalitappio Englannille ei olisi Italialle häpeä, mutta pettymys kuitenkin. Onhan Italia pelannut EM-kisoissa niin vahvasti.

Italia on voittanut jalkapallossa MM-kultaa 1934, 1938, 1982 ja 2006. Italian ainoa Euroopan mestaruus on vuodelta 1968, mutta hopealla Italia on ollut EM-kisoissa 2000 sekä 2012.

Edellisen kerran Italian miesten A-maajoukkue on hävinnyt 7. syyskuuta 2018. Silloin Portugali voitti Italian Kansojen liigassa 1-0. Uskomaton putki olisi surullista päättää EM-finaalissa.

Englanti on viimeksi hävinnyt 20. marraskuuta 2020. Silloin Belgia voitti Englannin Kansojen liigassa 2-0.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tuomarivirhe ja fanien ala-arvoinen käytös varjostavat Englannin finaalihuumaa

Kommentoi Facebookissa