Pari sanaa päätoimittajalta – hallituksen tekemiset ja tekemättä jättämiset kiinnostavat aina

Päätoimittaja Kari Kallonen kertoo, mitkä artikkelit olivat Päivän Lehden lukijoiden suosiossa vuonna 2019.

Päätoimittaja Kari Kallonen kertoo, mitkä artikkelit olivat Päivän Lehden lukijoiden suosiossa vuonna 2019. (Kuva Päivi Luosma)

Päivän Lehden peruskiven muodostavat kuitenkin tavallisten kansalaisten kokemuksista kertovat artikkelit.

KOLUMNI Kolme vuotta ja 7 500 julkaistua artikkelia, sen verran Päivän Lehdellä on nyt taivalta takanaan. Riippumaton uutismedia -lupaus on sekä omasta että lukijoidemme mielestä pitänyt hyvinkin. Enää ani harvoin joku yrittää kategorisoida meitä puoluepoliittisesti, jos ei jostain artikkelista ole sattunut pitämään.

Lukijamäärämme ovat viime kuukausina kiitettävästi kasvaneet, suosituimpia juttuja on jälleen jaettu sosiaalisessa mediassa tuhansien henkilöiden voimin ja kiinnostavimmat ovat keränneet kymmeniä tuhansia lukijoita. Uusina tekijöinä joukkoomme ovat liittyneet Sport Contentin toimittajat, joiden urheiluaiheiset artikkelit ovat osoittautuneet erittäin luetuiksi.

Usein valitetaan ihmisten käyttäytymisestä sosiaalisessa mediassa. Toki aina on varmasti parantamisen varaa, mutta Päivän Lehden lukijoiden osalta olen huomannut myös positiivisia muutoksia. Kärkeviäkin mielipiteitä saa esittää puoleen ja toiseen, mutta yhä harvemmin kirjoittaja pilaa melko pitkänkin tekstinsä sanavalinnoilla, joista tietää joutuvansa oman moderaattorimme lisäksi myös automaattisesti Facebookin kiinnostuksen kohteeksi.

No, jos toivomuksia sallitaan näin uuden vuoden lähestyessä, niin joskus huomaa toivovansa, että kommentoija olisi lukenut myös itse artikkelin ennen kuin kommentoi.

Kansan kiinnostus on jälleen kohdistunut poikkeuksetta hallituksen tekemisiin ja tekemättä jättämisiin, riippumatta hallituksen kokoonpanosta. Viimeksi suuria tunteita ovat herättäneet uutisoinnit al-Holin leirillä olevista. Vuoden luetuin hallitusta käsittelevä artikkeli oli kuitenkin vierailevan kolumnistimme Seppo Konttisen kirjoitus Ministeri Anne Berner – ensimmäinen Suomen hallituksen jäsen veroparatiisiyhtiössä, jossa kuultiin kaikuja vielä ajalta ennen eduskuntavaaleja.

Uutisjutut herättävät myös aina kiinnostusta, varsinkin jos niiden koetaan käsittelevän asiaa tasapuolisesti. Sellainen oli esimerkiksi artikkeli Poliisi tutki Brother Christmasin rikosepäilyt – varoja ei käytetty muuhun kuin yhdistyksen toimintaan. Asia oli niin kuin otsikossa sanottiin, rahankeräysluvissa ja kirjanpidossa oli toki sitten toivomisen varaa.

Moni on huomannut, että Päivän Lehden sivuilta puuttuu niin sanottu pintajulkisuus, kulttuuria taas käsittelemme monipuolisesti. Suomalaisia kiinnostavat muun muassa pitkän ja maineikkaan historian omaavat arvostetut tekijät, Alvar Aallosta aina Tove Janssoniin. Varsinaisista historia-artikkeleista luetuin oli paljastuksemme Kansallisarkistosta löytyi todiste – tutkijat mustasivat Lauri Törnin mainetta keksityillä väitteillä. Asiaa kieltämättä auttoi allekirjoittaneen oma kiinnostus sotahistoriaan.

Päivän Lehden peruskiven muodostavat kuitenkin tavallisten kansalaisten kokemuksista kertovat artikkelit, joita muun muassa alusta asti vakituisena avustajanamme toiminut Anne Anttila kokoaa ympäri Suomen. Vuoden luetuin artikkeli tällä saralla oli Sairauskohtauksen saanutta vanhusta ei otettu ambulanssiin – ”Toiminta oli kaukana inhimillisestä”, joka poiki myös useita jatkojuttuja.

Toivotaan, että kansalaisten asiat ovat tulevana vuonna entistä paremmin.

Kari Kallonen

Kirjoittaja on Päivän Lehden päätoimittaja

Lue myös: Pari sanaa päätoimittajalta – sääprofeetan suosituista ennustuksista Maurin tylyyn temppuun

Kommentoi Facebookissa