Poliisi tutki Brother Christmasin rikosepäilyt – varoja ei käytetty muuhun kuin yhdistyksen toimintaan

Brother Christmasin taustalla oleva Ari Koponen on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään laittomaan.

Brother Christmasin taustalla oleva Ari Koponen on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään laittomaan. (Kuva Julius Konttinen)

Poliisi epäilee Brother Christmas ry:tä kolmesta rahankeräysrikoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

TALOUSRIKOSTUTKINTA Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen talousrikostutkintayksikkö on saanut valmiiksi Brother Christmas ry:n toimintaan liittyvän esitutkinnan. Poliisi on selvittänyt esitutkinnassa onko yhdistyksen ja siihen liittyvien henkilöiden toiminnassa syyllistytty rahankeräysrikokseen tai muuhun rikokseen.

Esitutkinnassa on käynyt ilmi, että yhdistykseen liittyy neljä rikosepäilyä, joista kolme on rahankeräysrikosta ja yksi törkeä kirjanpitorikos. Poliisi epäilee, että Mesenaatti-nimisellä sivustolla on kerätty rahaa ilman asianmukaista rahankeräyslupaa.

– Esitutkinnan perusteella kysymyksessä on 2016 vuoden lopulla toteutettu Brother Christmas Joulupotti-keräys. Rahankeräyksellä ei ole ollut asianmukaista keräyslupaa, kertoo rikoskomisario Hans Pirttilä Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Yhdistyksen tuotemyyntinä olleita rintanappeja ja rannerenkaita vuoden 2017 alkupuoliskolla ei voida pitää poliisin mukaan aitona vastikkeellisena toimintana, joten kampanjalla olisi tullut asianmukainen rahankeräyslupa.

– Peiteltyä rahankeräystä, eli toimintaa, joka on vain pyritty kuvaamaan vastikkeellisena, on pidettävä rahankeräyksenä. Yhdistyksellä ei ole ollut asianmukaista rahankeräyslupaa ennen heinäkuun 25. päivää vuonna 2017, Pirttilä kertoo.

Yhdistys on julkaissut keräysvetoomuksia Facebook-sivuillaan ja vain ajoittain ilmaissut vetoomuksissaan, että jos varoja kertyy enemmän kuin avustamiseen tarvitaan, ylimenevä osa voidaan käyttää yhdistyksen muiden avustuskohteiden rahoittamiseen.

– Koska kaikissa vetoomuksissa ei näin ole tehty, yleisö on voinut jäädä siihen käsitykseen, että lahjoitus käytettävään nimenomaisesti vetoomuksessa ilmoitettuun kohteeseen. Yhdistyksen keräysvetoaminen antaa viitteitä siitä, ettei yhdistys ole toiminut sille asetetun toisen lupaehdon mukaisesti rahankeräystä toimeenpannessaan, Pirttilä avaa kolmatta epäiltyä rahankeräysrikosta.

Tilikaudella 2017 yhdistyksen pankkitilillä on ollut yhteensä 764 kappaletta maksuja, yhteismäärältään 867 982,12 euroa. Esitutkinnassa on selvinnyt, että näistä maksuista yhteensä 471 maksusta eli yhteismäärältään 390 091,25 euroa puuttui kirjanpitolain mukainen tosite, tai peruste ei selvinnyt kirjanpitoon liitetystä tositteesta.

Poliisin rikosperusteisen erityistarkastuksen perusteella kirjanpidossa on tiliotteelta kirjattu huomattava määrä tulo- ja menotapahtumia. Toiminnan luonne huomioiden esitutkinnassa on arvioitu, että tiliotteella olevat merkinnät ovat olleet riittäviä, kun niissä on ollut liitteenä tiliote.

Esitutkinnan sekä suoritettujen tarkastusten perusteella ei ole kuitenkaan viitteitä siitä, että varoja olisi käytetty muuhun kuin yhdistyksen toimintaan. Poliisi teki tarkastuksen rikosperusteisesti, mutta myös Brother Christmas ry:n omasta toimeksiannosta tehtiin oma hallinnollinen tarkastus tilintarkastusyhtiössä ennen esitutkinnan aloittamista.

Lue myös: Brother Christmasin rahankeräysasiat tutkitaan – poliisi toteaa kynnyksen esitutkintaan ylittyneen

Kommentoi Facebookissa