Pari sanaa päätoimittajalta – poliisiuutiset kiinnostivat yllättäen enemmän kuin sota

Vaikka maailma ympärillämme mullistuu, on hyvä muistaa vanha lehtimiehen ohje. (Kuvituskuva Fotolia)

Suurin osa vuoden suosituimmista artikkeleista liittyi liikenneonnettomuuksiin ja väkivaltarikoksiin.

KOLUMNI Päivän Lehden julkaisemissa artikkeleissa saavutettiin vuoden lopussa 15 000 artikkelin lukumäärä, kuuden vuoden uutistaipaleemme aikana. Kaikkiaan lukijoita on vuosien varrella ollut miljoonia, ja lukijamäärät olivat kiitettävästi edelleen kasvussa kuluneena vuonna.

Luetuin artikkeli on kuitenkin yllättävä, toki se yhdistää suomalaisen suuren urheilumenestyksen sekä uutismediat vallanneen Venäjän aloittaman hyökkäyssodan Ukrainassa. Urheiluartikkeleiden yhteistyökumppanimme Sport Contentin tuottama Leijonien olympiavoittajien kultariemu vaihtui Venäjällä suureen häpeään kokosi yksinään lähes sata tuhatta lukijaa.

Artikkeli kertoo jääkiekon olympiavoittajien Mikko Lehtosen ja Leo Komarovin ajautuneen KHL-joukkue SKA Pietarissa osaksi Venäjän sotapropagandaa. Kiinnostavuuden yksi osatekijöistä on eittämättä artikkelin julkaisemisen ajankohta, helmikuun 25. päivä, jolloin Venäjän hyökkäyssota oli uunituore uutistapahtuma.

Toisin kuin ehkä voisi ajatella, sota ei silti hallinnut Päivän Lehden luetuimpien artikkelien Top 10 -listaa vuonna 2022. Selkeästi suurin osa vuoden suosituimmista artikkeleista liittyi poliisiuutisiin, niin liikenneonnettomuuksiin kuin väkivaltarikoksiin.

Viisivuotiasta pikkupoikaa vahingoittanut äiti kuohutti kymmeniä tuhansia lukijoita, samoin kuin Lapin poliisin suorittama aviomiehen etsintä sen jälkeen, kun kotitalosta oli jo löytynyt hänen puolisonsa menehtyneenä. Moottoripyöräilijöiden kohtalokkaista onnettomuuksista kaivattiin tietoa, samoin kuin onnettomista olosuhteista johtuneista muista kuolonkolareista ja kadonneesta nuorukaisesta.

Uutismedia ei kuitenkaan voi julkaista pelkästään onnettomuus- ja rikosuutisia, monipuolisuus on tärkeää ja vakiintuneen lukijakunnan ovatkin saavuttaneet niin urheilu- ja kulttuuriartikkelimme, ruokareseptimme, poliittiset päätökset sekä terveysuutiset, kuin myös Vierashuoneen kolumnistimme Arja Ahtaanluoma ja Seppo Konttinen.

Vaikka maailma ympärillämme mullistuu, on hyvä muistaa vanha lehtimiehen ohje. Suuretkin asiat on syytä joskus kertoa sen pienen ihmisen kautta.

Kari Kallonen

Kirjoittaja on Päivän Lehden päätoimittaja

Lue myös: Paikallislehtien artikkelit ovat suosittuja koko maassa – jos niille vain annetaan mahdollisuus

Kommentoi Facebookissa