Poliisi varoittaa vanhuksia lähestyvistä huijareista – esiintyvät kotihoitajina ja sosiaalityöntekijöinä

Naiset olivat väittäneet olevansa taksin kuljettajia ja auttoivat pyörätuolissa olleen miehen henkilöautoon, jossa oli taksimerkki.

Tutkitussa tapauksessa naiset olivat väittäneet olevansa taksinkuljettajia ja auttoivat pyörätuolissa olleen huijaamansa miehen henkilöautoon. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisi toteaa olevan hävytöntä, kuinka huijarit käyttävät senioreiden hyväuskoisuutta hyväksi.

RIKOS Helsingin poliisi tutkii useita alkuvuoden aikana ilmi tulleita tapauksia, joissa vanhuksilta on anastettu rahaa ja esimerkiksi koruja eri tavoin huijaamalla. Rikoksista epäiltyjä miehiä ja naisia on useita. Uhrit ovat noin 70–95-vuotiaita.

– Tapauksia on vajaa parikymmentä, ja niitä tutkitaan lukuisilla eri rikosnimikkeillä muun muassa varkautena, törkeän varkauden yrityksenä, petoksena, maksuvälinepetoksena, lievänä petoksena ja petoksen yrityksenä, kertoo rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin poliisilaitokselta.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet ympäri Helsinkiä: Itäkeskuksessa, Jakomäessä, Meri-Rastilassa, Malmilla, Kontulassa, Vuosaaressa, Maunulassa, Pohjois-Haagassa, Arabianrannassa, Pukinmäessä ja Merihaassa.

Rikoksista epäillyt ovat lähestyneet vanhuksia muun muassa kauppakeskuksissa tai heidän kotipihallaan ja seuranneet vanhuksia erilaisilla tekaistuilla verukkeilla heidän koteihinsa. Osa on soittanut ensin ja ilmestynyt sitten uhrin asunnolle. Huijarit ovat esiintyneet esimerkiksi sairaalan, kotihoidon tai kaupan työntekijänä, sosiaalityöntekijänä, taksikuskina, pankkivirkailijana ja huoltomiehenä.

Päivän Lehti on kertonut tapauksesta, jossa naisella oli kolme petosroolia samana päivänä – hän väitti vanhuksille olevansa taksikuski, kotihoitaja ja sosiaalityöntekijä. Artikkelin löydät tästä.

Asunnoissa huijarit ovat tutkineet paikkoja ja joko pyytäneet vanhuksilta rahaa esimerkiksi ruoka- tai lääkeostoksia varten tai anastaneet pankinkortin, käteistä rahaa tai koruja. Kerran rikoksista epäilty nainen väitti välittävänsä ilmaiseksi virtsankarkailutuotteita, toisella kerralla hän esitti tarkistavansa turvapuhelimen toimintaa ja kolmannella nainen pyysi rahaa turvaranneketta varten.

– Tämä on erittäin ikävä ilmiö. On todella hävytöntä, miten huijarit käyttävät senioreiden hyväuskoisuutta hyväksi.

Poliisi pyytää läheisiä ja vanhusten kanssa työskenteleviä puhumaan huijauksista ja neuvomaan, miten esimerkiksi oikean kotihoitajan tunnistaa

Poliisi on ottanut viime kuukausien aikana kiinni kaksi naista kyseisiin huijaustapauksiin epäiltyinä. Naiset ovat myöntäneet osan teoista. Toinen heistä on määrätty matkustuskieltoon, sillä poliisilla on syytä epäillä, että nainen jatkaa rikollista toimintaa. Käytännössä matkustuskielto tarkoittaa sitä, ettei nainen saa poistua Helsingistä. Hän ei myöskään saa oleskella Helsingin ostoskeskuksissa, koska hän on lähestynyt uhrejaan nimenomaan ostoskeskuksissa.

– Kehotamme vanhusten parissa työskentelevien ammattilaisten sekä vapaaehtoisten olemaan valppaana ja kertomaan senioreille hujauksen kohteeksi joutumisen vaarasta. Vanhuksille ja heidän läheisilleen on tärkeää kertoa tarkasti, miten esimerkiksi oikean kotihoitajan tunnistaa, rikoskomisario Kari Martikainen neuvoo.

Mikäli epäilee itse tai läheisensä joutuneen rikoksen uhriksi, asiasta tulee tehdä rikosilmoitus. Rikosilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti tässä. Akuuteissa tilanteissa on soitettava hätänumeroon 112.

Kommentoi Facebookissa