Puhelinnumeroita on väärennetty suomalaisiksi – huijauksissa menetetty jo 7,1 miljoonaa euroa

Puhelu voi näyttää tulevan Iso-Britanniasta, mutta todellisuudessa soittaja on esimerkiksi Intiassa. (Kuvituskuva Fotolia)

Traficom etsii keinoja kansainvälisten huijaussoittojen estämiseksi.

HUIJAUSSOITOT Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valmistelee yhteistyössä Suomessa toimivien teleoperaattoreiden kanssa keinoja estää huijauspuheluissa yleiseksi muodostunut soittajan numeron väärentäminen. Tavoitteena on kansainvälisten rikollisten toiminnan vaikeuttaminen ja estäminen.

Soittajan numeron väärentäminen ulkomailta tulevissa huijauspuheluissa on ollut viime vuodesta alkaen merkittävä ongelma myös Suomessa. Huijauspuheluiden määrä on kasvanut edelleen tänä vuonna voimakkaasti

Keskusrikospoliisin mukaan suomalaiset ovat menettäneet viime ja tänä vuonna teknisen tuen huijauspuheluissa jo 7,1 miljoonaa euroa. Soittajan numeron väärentäminen koskee poikkeuksetta ulkomailta Suomeen soitettuja puheluja. Suomen sisäisissä puheluissa ongelmaa ei käytännössä ole.

Suomen sisällä teleoperaattorit on velvoitettu huolehtimaan numeroiden oikeellisuudesta, mutta ulkomailta yleisenä ulkomaanliikenteenä saapuvista puheluista ei ole tällä hetkellä käytännössä mahdollisuutta tunnistaa soittajaa ja tarkistaa, onko tällä oikeus käyttää ilmoitettua suomalaista puhelinnumeroa.

Tilanteen korjaamiseksi Traficom on ryhtynyt valmistelemaan yhdessä teleoperaattorien kanssa keinoja, joilla soittajan numeron väärentäminen suomalaiseksi puhelinnumeroksi estetään. Tällöin puhelun vastaanottaja voi luottaa siihen, että suomalaisesta numerosta tulevaa puhelu on soitettu suomalaisesta puhelinliittymästä.

– Edelleen meidän kaikkien on huolehdittava siitä, ettemme me tai läheisemme anna kenellekään puhelimitse esimerkiksi verkkopankkitunnuksiamme tai mahdollisuutta päästä tietokoneellemme, korostaa johtaja Jukka-Pekka Juutinen Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Suomalaisella puhelinliittymällä ja -numerolla voi edelleen soittaa ulkomailta Suomeen. Suomessa toimivat yritykset voivat myös jatkossa ostaa ja tarjota vaihdepalveluja tai call center -palveluja yrityksen käyttöön ulkomailta käsin. Tällöin yhdysliikenne on järjestettävä teleoperaattoreiden kanssa yhteistyössä siten, että yritysvaihteesta tulevat puhelut voidaan tunnistaa ja numeroiden käyttöoikeus varmistaa.

Yritysten kannattaakin varmistaa, että niiden ulkomailta ostamat puhelinpalvelut ovat järjestetty näin, sillä muutoin jatkossa puhelut voivat estyä kokonaan. Jo nyt osin ulkomailta soitettujen puhelujen soittajan numero muutetaan tuntemattomaksi numeroksi, ellei numeron oikeellisuutta kyetä varmistamaan.

Soittajan puhelinnumeron väärentäminen suomalaiseksi puhelinnumeroksi on kansainvälisten rikollisten laajasti hyödyntämä tekniikka, jonka avulla suomalaiset uhrit saadaan paljon suuremmalla todennäköisyydellä luottamaan ja vastaamaan ulkomailta tuleviin huijauspuheluihin ja esimerkiksi luovuttamaan verkkopankkitunnuksensa tai tietokoneensa rikollisten etäohjattavaksi.

Viimeisten vuosien aikana suomalaiset ovat myös saaneet runsaasti puheluita, joissa soittajan numero on väärennetty jonkin muun maan puhelinnumeroksi. Tällöin puhelu näyttää tulevan jostain tietystä maasta, kuten Iso-Britanniasta, mutta todellisuudessa puhelun soittaja on esimerkiksi Intiassa.

Lue myös: Pankkilautakunta käsittelee urkinta- ja huijaustapauksia – ”Ratkaisevaa on, kuinka huolellisesti asiakas on menetellyt”

Kommentoi Facebookissa