WWF valitsi Vuoden luontokirjan – isän ja pojan seikkailuja Suomen kansallispuistoissa

Kirja rakentuu isän ja pojan yhteisille retkille. Kuva Urho Kekkosen kansallispuistosta. (Kuva Tomi Kontio)

Teoksessa kerrotaan sykähdyttävistä luontoelämyksistä, mutta myös koetuista vastoinkäymisistä.

LUONTOKIRJA WWF:n Vuoden luontokirjaksi on valittu Tomi Kontion teos Kansallispuistojen kutsu. Oikeustieteiden tohtori ja WWF:n hallituksen pitkäaikainen jäsen Heidi Andersson valitsi voittajateoksen. Kirjan on julkaissut Avain.

Kansallispuistojen kutsu kuvaa Suomen kansallispuistoja tarinallisella mutta informatiivisella otteella. Matkapäiväkirjamaista tekstiä höystävät kirjailijan itse ottamat upeat kuvat. Heidi Andersson vaikuttui teoksen huumorin sävyttämästä, kaunistelemattomasta kuvauksesta.

– Teoksessa kerrotaan sykähdyttävistä luontoelämyksistä, mutta myös kansallispuistoissa koetuista vastoinkäymisistä ja kommelluksista, Andersson sanoo.

Kansallispuistojen kutsusta heijastuu aito rakkaus luontoon, Andersson kuvailee. Hän uskoo kirjan tuovan luonnon lähemmäs kaikkia kansalaisia.

– Kirjan sanoma on, että ihminen on osa luontoa ja että luontoa tulee kunnioittaa. Se auttaa ymmärtämään, mikä rikkaus meillä on monimuotoisissa kansallispuistoissamme. Niitä kannattaa vaalia.

Kansallispuistojen kutsu on kaunokirjallisesta tuotannostaan tunnetun Tomi Kontion ensimmäinen luontokirja. Luonto on kuitenkin ollut aina tärkeä osa Helsingissä varttuneen kirjailijan elämää.

– Pienenä poikana kuljin paljon Itä-Helsingin lähimetsissä. Eräässä runokirjassanikin on omistettu kokonainen osio siellä kasvaville putkilokasveille, Kontio kertoo.

Teos syntyi Kontion ja tämän pojan kansallispuistoharrastuksen myötä. Alun perin parivaljakko lähti kiertelemään kansallispuistoja tutustuakseen Suomen luontoon, mutta kustantajan ehdotuksesta retket päätyivät kansien väliin.

– Se, että kirja rakentuu isän ja pojan yhteisille retkille, tuo tekstin sellaisen lämminhenkisen mausteen, Kontio arvelee.

Vuoden luontokirja -kilpailuun osallistui edellisvuosien tapaan laaja kirjo teoksia. WWF:n esiraadin, eli pääsihteeri Liisa Rohwederin ja suojelujohtaja Jari Luukkosen, tehtävänä oli valita viisi finalistia kaikkien kilpailuun osallistuneiden luontokirjojen joukosta. Kilpailussa oli mukana yhteensä 25 teosta.

WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978. Kilpailu järjestettiin tänä vuonna jo 44. kerran. Voittajan valintakriteereinä ovat muun muassa teoksen soveltuminen suurelle yleisölle, luonnonsuojelusanoman edistäminen sekä teoksen monipuolisuus ja korkealaatuisuus. Vuonna 2020 kilpailun voitti Minna Pyykön teos Kuulin allien laulavan (Docendo).

Lue myös: Kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden kisa tiivistyy – lukijoiden suosikit nyt selvillä

Kommentoi Facebookissa