Rajaliikenteen määrät ennätyksellisen alhaalla – pudotusta jopa 95 prosenttia normaalista

Rajanylityspaikoilla rajavartijat ovat tukeneet terveysviranomaisia myös jakamalla THL:n koronaohjeistusta.

Rajanylityspaikoilla rajavartijat ovat tukeneet terveysviranomaisia myös jakamalla THL:n koronaohjeistusta. (Kuva Rajavartiolaitos)

Suomeen on saapunut rajoitusten aikana noin 29 miljoonaa matkustajaa normaalia vähemmän.

RAJALIIKENNE Rajaliikennettä alettiin vuosi sitten rajoittaa voimakkaasti valtioneuvoston päätöksellä. Rajoitusten vaikutuksesta rajaliikenne vähentyi nopeasti jopa 95 prosenttia normaalista. Suomeen on saapunut rajoitusten aikana arvion mukaan 29 miljoonaa matkustajaa normaalia vähemmän.

Rajavartiolaitos kertoo, että rajapäätösten toteuttaminen on vaatinut laajoja sisäisiä henkilöstösiirtoja itärajalta länsi- ja pohjoisrajalle sekä satamiin. Sisärajakomennuksilla on ollut jatkuvasti 600–700 rajavartijaa. Liki koko Rajavartiolaitoksen operatiivinen henkilöstö on vuorollaan osallistunut sisärajan tehtäviin.

Valtioneuvoston päätösten mukaisesti sisärajavalvontaa on vuoden kuluessa joko poistettu tai palautettu eri maiden osalta kulloinkin vallinneen epidemiatilanteen mukaisesti. Menneen vuoden aikana valtioneuvosto on tehnyt 46 rajapäätöstä ja nykyiset päätökset ovat voimassa 17.4.2021 asti. Rajaliikenne on ollut viime viikkoina vähäisintä koko pandemian aikana.

Suomeen saapuva liikenne helmikuussa 2021. Muutos kuukausikeskiarvoon 2019 nähden.
Suomeen saapuva liikenne helmikuussa 2021. Muutos kuukausikeskiarvoon 2019 nähden. (Kaavio Rajavartiolaitos)

Rajavartiolaitos vastaa rajatarkastuksista ja ohjeistaa rajatarkastuksiin liittyvissä kysymyksissä. Terveysviranomaiset vastaavat tarpeellisista terveystoimenpiteistä maahan saapuville ja ohjeistavat terveysturvallisuuden toimista.

Rajavartiolaitos perusti keväällä 2020 kansalaisinfonumeron, jossa asiantuntijat opastavat kansalaisia, yrityksiä ja yhteisöjä maahantuloon liittyvissä kysymyksissä. Kansalaisinfoon on puhelimitse ja sähköpostitse tullut vuoden aikana noin 60 000 yhteydenottoa.

Lue myös: Nyt se alkoi – Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja satamiin riskimaista saapuvat pakollisiin terveystarkastuksiin

Kommentoi Facebookissa