Rallin MM-sarja syvissä vesissä – jääkö mestaruus jakamatta?

Jyväskylän MM-ralli jää 2020 ajamatta.

Jyväskylän MM-ralli jää 2020 ajamatta. (Kuva Taneli Niinimäki/ AKK)

Jos vielä yksi MM-ralli perutaan, jää rallin maailmanmestaruus tänä vuonna jakamatta.

RALLI Rallin MM-sarjan kaudesta on peruttu kaksi osakilpailua lisää. Suomen ja Uuden-Seelannin rallit jäävät tänä vuonna ajamatta.

Sekä Suomessa että Uudessa-Seelannissa koronapandemia on talttumassa. Maailmanlaajuisesti tilanne ei ole kuitenkaan niin hyvä, että matkustusrajoituksia voitaisiin purkaa riittävästi ennen elo-syyskuuta, jolloin kilpailut olisi ajettu.

Suomessa tutkittiin vaihtoehtoa kisan siirtämisestä syksylle. Epävarmuustekijöitä oli kuitenkin liikaa, joten kisan peruminen kokonaan oli parempi ratkaisu.

Ennen maaliskuussa tapahtunutta koronapandemian maailmanlaajuista ryöpsähdystä kaudesta ehdittiin ajaa Monte Carlon, Ruotsin ja Meksikon osakilpailut. Jotta maailmanmestaruudet voitaisiin jakaa, olisi tänä vuonna ajettava vielä neljä kilpailua lisää.

Sopivasti kauden alkuperäisessä kalenterissa olisi jäljellä vielä neljä kilpailua, joita ei ole peruttu. Syyskuun lopulla ohjelmassa on Turkin ralli, lokakuussa Saksan ralli ja loka-marraskuussa Walesin sekä marraskuun lopulla Japanin ralli.

Juttuvinkki: ”Mitää, Carloksen auto syttynyt palamaan?” – Tommi Mäkisen ikimuistoinen mestaruus

Jos joku näistä ralleista perutaan, tulisi kalenteriin mahdollisena korvaavana kisana Italian Sardinian ralli, jonka alkuperäisen ajankohdan piti olla tällä viikolla.

Aika on loppukauden kisoille vielä armollinen, mutta sarjan kannalta tilanne on silti tukala. Jos kaksikin kilpailua joudutaan perumaan, eikä Sardinian rallille löydetä uutta ajankohtaa, jää mestaruus jakamatta.

Rallin MM-sarjalle koronapandemia on jo aiheuttanut valtavasti taloudellisia tappioita. Jos neljä kisaa tänä vuonna pystytään vielä ajamaan, onkin kyse taloudellisella puolella tulipalojen leviämisen pysäyttämisestä.

Citroen lopetti tehdastallitoimintansa MM-ralleissa jo viime kauden jälkeen. Hyundai ja Toyota ovat sitoutuneet jatkamaan ensi kaudella, mutta Fordin kalustolla kisaavan M Sportin tilanteesta ei ole tietoa. M Sportin tiedetään olevan talousvaikeuksissa.

Mahdollisesti kaudella 2021 mukana on vain kaksi tallia. Edellisen kerran yhtä vähän tiimejä oli 2010, jolloin kisailemassa nähtiin vain Citroen ja Ford.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Rallifaneille ja Jyväskylälle musertava uutinen – Suomen MM-ralli peruttu

Kommentoi Facebookissa