Silppurilta säästyi vuosi eduskunnan vieraslistoja – yli 13 000 henkilöllä oli asiaa kansanedustajille

Eilen eduskunnan kansliatoimikunta linjasi yksimielisesti, että vierailijalistojen tuhoaminen joka päivä onkin hyvä käytäntö.

Eduskunnan puhemiesten johtama kansliatoimikunta on linjannut yksimielisesti, että vierailijalistojen tuhoaminen joka päivä on hyvä käytäntö. (Kuva Eduskunta)

Nyt saadut listat ovat vanhoja, tällä hetkellä kaikki vierailijatiedot tuhotaan päivittäin.

LOBBARIREKISTERI Viime aikoina on taitettu peistä eduskunnan kansliatoimikunnan siunaamasta turvallisuusjohtajan päätöksestä silputa vierailijalistat päivittäin. Listoihin ei pääse edes tutustumaan ennen niiden tuhoamista.

Asia sai alkunsa jo kolme vuotta sitten, kun Avoin ministeriö ry ja Svenska Yle pyysivät nähtäväkseen eduskunnan vierailijalistoja. He eivät olleet kiinnostuneita yksittäisistä kävijöistä, vaan halusivat selvittää, mitkä tahot käyvät lobbaamassa kansanedustajia oman asiansa ajamisessa.

Eduskunnan kansliatoimikunta kieltäytyi antamasta listoja, mutta KHO:n päätöksen mukaan tiedot tuli luovuttaa. Vastatoimenpiteenä turvallisuusjohtaja päätti silputa listat. Asiasta on kanneltu eduskunnan oikeusasiamiehelle, Päivän Lehti kirjoitti tapauksesta tässä.

Tämäkään jarrutus ei ole riittänyt. Valtioneuvoston kansliasta on viimeksi kerrottu, että ennen vuoden loppua käyttöön otettava Juha Sipilän hallituksen kaikkien ministeriöiden uusi yhteinen tietojärjestelmä poistaa jatkossa tiedot kokouksista ja niihin osallistuvista välittömästi tapaamisten jälkeen.

Tietokanta toimittajien käyttöön

Päivän Lehti paljasti myös, että kansliatoimikunnan lupaama asian selvittäminen on haudattu vuoden 2018 elokuuhun asti jatkuvaan 50 000 euroa maksavaan tutkimushankkeeseen nimeltään ”Kansainvälinen vertailu lobbausrekistereistä ja niiden toteuttamistavoista”. Hallituksen kymmenien miljoonien eurojen selvityshankkeista voit lukea tästä.

Silppurista on säästynyt kuitenkin joukko vanhempia tietoja, jotka Open Knowledge Finland ry sai pyynnöstä nähtäväkseen. Yhdistys kuvasi paperitulosteet ja muutti ne tietokannaksi, joka käsittää ajanjakson 26.5.2016–21.4.2017. Listassa ei ole selvästi yksityisiä vierailuja, valiokuntatapaamisia tai yleisöryhmiä.

Nyt järjestö on tarjonnut tietokantaa vastuulliseen toimitukselliseen käyttöön. Aineisto sisältää lähes 24 500 tapaamista eduskunnassa yli 13 000 vierailijan toimesta. Tiedoista voi päätellä, että eri tahot ovat käyneet enemmän tapaamassa kansanedustajia ei-julkisesti kahden kesken, kuin asiantuntijoina julkisesti valiokunnissa.

Open Knowledge Finland valmistelee kansalaisaloitetta, joka muuttaisi eduskunnan toimintaa avoimemmaksi. Tavoitteena olevassa järjestelmässä kansanedustaja ja puolueen toimihenkilöt voisivat julkaista kalenteristaan tapaamiset eri sidosryhmien kanssa.

Kuka lobbaa elinkeinoministeriä?

Osa tähän mennessä selvinneistä vierailijatiedoista ei yllätä ketään, esimerkiksi kokoomuksella on käynyt eniten vieraita elinkeinoelämästä, keskustalla julkishallinnosta, demareilla ammattiliitoista ja kristillisdemokraateilla uskonnollisista yhteisöistä.

Ahkerin vierailija on ollut Suojelupoliisin ylitarkastaja Jan Sjöblom 35 vierailulla. Tätä selittävät sekä tiedustelulain muutoshanke että sen parlamentaarisen seurantaryhmän kokoukset. Seuraavaksi ahkerin kävijä 30 käynnillä on ollut Sitran asiantuntija Paavali Kukkonen, aikoinaan valtiovarainministerinä toimineen Antti Rinteen silloinen erityisavustaja. Suuri osa vierailuista liittyykin SDP:n talouspoliittisen työryhmän työskentelyyn.

Kiinnostavampia ovat elinkeinoministeri Mika Lintilän vieraat. Häntä on käynyt tapaamassa esimerkiksi Venäjä-yhteyksiensä johdosta pakotelistalle joutunut liikemies, poliitikkojakin rahoittava Kai Paananen, kuten myös Fennovoiman ja Fortumin edustajat. Tuoreessa muistissa on Lintilän tietämättömyys oikeastaan mistään mitä venäläisen kaasuputken miljardisijoittajaksi haikaileva Fortum viime aikoina on tehnyt, kuten voit lukea tästä.

Vaikutusvaltaisia talouselämän päättäjiä ei listalta liiemmälti löydy. Ne salaisimmat neuvottelut kun käydään edelleen kuitenkin jossain muualla kuin eduskunnan tiloissa.

  • EDIT 17.00: Eduskunnan kansliatoimikunta on juuri päättänyt, että jos joku pyytää, se antaa päivän vierailijalistan ennen tuhoamista. Eilistä vierailijalistaa ei voi enää saada.

Kommentoi Facebookissa