Sinisten Kaj Turunen loikkaa nyt kokoomukseen – eduskunnassa on kansanedustajien vaihtoviikko

Kaj Turunen on kotoisin Savonlinnasta, josta kokoomuksella ei ole yhtään kansanedustajaa.

Kaj Turunen on kotoisin Savonlinnasta, josta kokoomuksella ei ole yhtään kansanedustajaa. (Kuva AOP)

Puoluevaihdos yllätti siniset, tapahtuneen johdosta väläyteltiin jo hallituskriisiä.

EDUSKUNTA Kansanedustaja Harry Hjallis Harkimon erosta kokoomuksesta omaan ryhmäänsä ei ehtinyt kulua viikkoakaan, kun saatiin jo uutisoida seuraavasta puolueloikkauksesta. Sinisten Kaj Turunen ilmoitti siirtyvänsä puolestaan kokoomuksen eduskuntaryhmään.

– Harkintani alkoi viime kesänä. Tämän vuoden helmikuussa aloin pohtia asiaa vakavammin. Olen itse ollut aloitteellinen ja otin asian esille keskusteluissamme ystäväni, kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelon kanssa, Kaj Turunen sanoo tiedotteessaan.

Sinisten puheenjohtaja ministeri Sampo Terho yllättyi Turusen loikkauksesta ja piti sitä iskuna hallituksen sisäisen luottamuksen kannalta. Kiihkeimmissä kommenteissa sinisten riveissä väläyteltiin jopa hallitusyhteistyön jatkumisen harkitsemista.

Hallitusvenettä on keikutettu sote-paketin äänestyksien lähestyessä. Turusen loikka hallituspuolueiden välillä ei niukkaa enemmistöä muuksi muuta, ellei tapahtunut saa sinisten riveissä olleita muita kansanedustajia kielteiselle kannalle.

Myös pääministeri Juha Sipilä yllättyi tapahtuneesta. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolestaan korosti omassa tiedotustilaisuudessaan kyseessä olleen Kaj Turusen henkilökohtainen päätös.

– Kokoomus ei kalastele ketään, Orpo totesi.

Samalla hän vakuutti, ettei asian taustalla ole mihinkään muihin asioihin liittyviä salaliittoja, eikä hänen tiedossaan ole, että muita sinisten kansanedustajia haluaisi siirtyä kokoomukseen.

Kaj Turunen on kotoisin Savonlinnasta, josta kokoomuksella ei ole yhtään kansanedustajaa. Talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen on varmasti harkinnut mahdollisuuksia tulla valituksi seuraavissa eduskuntavaaleissa, kun sinisten kannatus ei tunnu nousevan gallupeissa.

Turunen on entinen perussuomalainen, joka irtautui puolueesta sinisiin, ja loikkasi nyt siis edelleen kokoomukseen. Aikaisemmin tällä vaalikaudella Veera Ruoho siirtyi perussuomalaisista kokoomukseen.

Eduskunnan ennätysloikkaaja Turunenkaan ei kuitenkaan ole. Lokalahtelaisen Kike Elomaan isä, kansanedustajana vuosina 1972–1975 toiminut Arvo Sainio kuului aikoinaan SMP:n ryhmään, mutta loikkasi sieltä irtautuneeseen Suomen kansan yhtenäisyyden puolueen SKYP:n riveihn.

Eikä tässä vielä kaikki. Sainio palasi takaisin SMP:n kansanedustajaksi – vain loikatakseen uudelleen vielä kerran SKYP:n joukkoihin. Kike Elomaa taas itse lähti perussuomalaisista alun perin mukaan sinisten eduskuntaryhmään, mutta palasi pian takaisin perussuomalaisiin.

Kommentoi Facebookissa