Suomalaisten päättelykyky aliarvioitiin – Jokerit voi syyttää mediakohusta vain itseään

Upporikkaat oligarkit Gennadi Timtshenko ja Vladimir Potanin ovat vuosien varrella vastanneetJokereiden toiminnan rahoituksesta

Upporikkaat oligarkit Gennadi Timtshenko ja Vladimir Potanin ovat vuosien varrella vastanneet Jokereiden toiminnan rahoituksesta. (Kuva AOP)

Jari Kurri väitti Jokereiden saavan rahoituksensa Suomesta, vaikka taloudellisesti seura on täysin venäläisten varassa.

JÄÄKIEKKO Jokerit on joutunut sosiaalisessa mediassa suoranaisen pilkan kohteeksi. Väitteitä suomalaisesta rahoituksesta on kommentoitu ivallisesti.

Jokereiden tuore pääomistaja Jari Kurri ilmoitti toukokuussa, ettei Jokerit pyörisi jatkossa enää venäläisrahalla. Maanantaina ilmoitettiin, että Jokereiden uusi pääsponsori ja vähemmistöosakas on Norilsk Nickel Harjavalta Oy.

– Olemme erittäin iloisia, että merkittävä suomalainen yhtiö haluaa lähteä tukemaan toimintaamme voimakkaasti tulevina vuosinamme KHL:ssä. Näiden positiivisten uutisten myötä aiomme kehittää yhteistyötämme suomalaisten kumppaniemme kanssa ja tavoitteemme on myös etsiä uusia kotimaisia kumppaneita, jotka haluavat olla tukemassa Jokereiden kehitystä, Jari Kurri ilmoitti Nornickel-kuviosta.

Norilsk Nickel Harjavalta Oy on kyllä suomalainen yhtiö, mutta sen omistajat ovat venäläisiä. Nikkelibisnes ei Jokereiden avulla edisty, vaan Jokereiden KHL-projektin tapauksessa kysehän on Venäjän kansainvälisestä vaikuttamisesta urheilun kautta, kuten on ollut aiemminkin.

KHL-vuosinaan 2014 lähtien Jokerit on vetänyt kotiotteluihinsa enemmän väkeä kuin yksikään SM-liigajoukkue. Vaikka yleisömäärät viime kaudella olivat hieman laskussa, voi Jokereita silti pitää Suomen suosituimpana jääkiekkoseurana. Venäläisrahoitus on taannut, että Jokereissa pelaa suomalaisia maajoukkuepelaajia ja KHL tarjoaa monissa peleissään myös tasokkainta jääkiekkoa, jota Suomen kamaralla on mahdollisuus katsoa.

Miksi Kurri ja seuran uusi toimitusjohtaja Eveliina Mikkola ovat väittäneet, että Jokerit pyörii suomalaisrahalla, kun venäläisyys ei ennenkään ole ollut Jokereissa varsinainen ongelma? Miksi asioita ei voitu sanoa, kuten ne oikeasti ovat?

Jos Kurri ja Mikkola olisivat ilmoittaneet, että Jokerit tarvitsee venäläisrahaa jatkaakseen toimintaansa, ei mitään mediakohua olisi tullut. Ilman selittelyjä suomalaisrahoituksesta, ei kukaan olisi pitänyt oleellisena asiana, kuka Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n todellisuudessa omistaa.

Selitykset suomalaisrahoituksesta ovat suomalaisen urheiluyleisön päättelykyvyn aliarvioimista. Niillä Jokerit ampui omaan nilkkaansa tahraten imagoaan paremman kerran.

Viiden vuoden aikana yli 50 miljoonan euron edestä tappiota tuottanut Jokerit pysyy pystyssä täysin venäläisrahoittajiensa armosta. Olisiko sitten Venäjältä tullut käsky, että Jokereiden olisi ilmoitettava, että seuran rahoitus tulee Suomesta?

Se on tiedossa, että KHL pyrkii rakentamaan imagoaan kansainvälisemmäksi. Tosin Jokerit on ainoa läntisen Euroopan seura sarjassa, mikäli Dinamo Riikaa ei lasketa. Lev Praha, Slovan Bratislava ja Medvescak Zagreb ovat jättäneet KHL:n.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Nikkelibisnes hakee näkyvyyttä? – Jokereiden suomalaisuus kesän kuuma puheenaihe

Kommentoi Facebookissa