Suomen keihäänheitto rypee kriisin kourissa – moukari kiilaa edelle

Antti Ruuskanen epäonnistui Dohan keihäskarsinnassa todella pahasti. (Kuva AOP)

Antti Ruuskanen voitti urallaan EM-kultaa ja olympiahopeaa. (Kuva AOP)

Moukarinheittäjä Aaron Kangas on noussut potentiaaliseksi arvokisamitalistiksi. Moukarinheiton ollessa nosteessa, on suomalainen keihäänheitto ajautunut syöksykierteeseen.

YLEISURHEILU Suomalaisella yleisurheilulla kulkee nyt lupaavasti. Aaron Kankaan keskiviikkona Espoossa heittämä moukarikaari 79,05 oli kansainvälisesti tämän kauden kovin suomalaisen saavuttama yleisurheilutulos hänen noustuaan maailmanlistalla kakkoseksi.

Moukarinheitto haastaa naisten pika-aidat yleisurheilun tämän kesän suomalaisena ykköslajina. Kangas on noussut Annimari Kortteen seuraan kansainväliselle tasolle.

Kankaan kannalta on tietysti harmillista, että Pariisin EM-kisat peruuntuivat kokonaan. Hän olisi voinut taistella Pariisissa jopa kultamitalista.

Ensi vuonna ohjelmassa olevissa Tokion olympiakisoissa Kangas saattaa taistella mitalista. Moukarinheitossa on 80 metrin ylittäjiä antidopingtyön kehittymisen myötä yhä vähemmän ja Kangas on ennätyksellään 79,05 taistelemassa jo maailman kärkipäässä.

Kahden viime kauden aikana suomalaiset yleisurheilijat ovat kohentaneet tuloksiaan. Kaiken kritiikin keskellä urheiluseuroissa on saatu keskitettyä tukea urheilijalle ja tämän valmentajalle enemmän.

Resepti on ollut yksinkertainen. Kun urheilijalle taataan arkipäivän toimeentulo, on hänellä paremmat mahdollisuudet keskittyä itse asiaan eli urheilemiseen. Pelkkien tehottomien organisaatioiden tukeminen on ollut rahan heittämistä siihen kuuluisaan ”kankkulan kaivoon”.

Vaikka eteenpäin on menty, eivät suomalaiset yleisurheilijat edelleenkään nauti lajin huippumaiden urheilijoiden resurssien tasosta. Veikkauksesta urheilulle jaettavalla rahamäärällä pitäisi saavuttaa parempiakin tuloksia.

Juttuvinkki: Viimeisimmästä suomalaisnaisen yleisurheilun arvokisavoitosta kulunut 24 vuotta

Suomalaisen yleisurheilun kansainvälinen menestys 2010-luvulla oli täysin miesten keihäänheiton varassa. Onkin hämmästyttävää, että keihäänheiton taso on Suomessa nyt romahtanut, vaikka perinteitä ja valmennusosaamista Suomessa riittää yllin kyllin.

Espoon GP-kisoissa miesten keihäskisa jäi järjestämättä, koska riittävästi tasokkaita kilpailijoita ei ollut tarjolla. Kesän tulosanti onkin suomalaisittain murheellista katsottavaa. Toni Kuusela on tuloksellaan 81,36 kesän ainoa suomalainen 80 metrin ylittäjä.

Antti Ruuskanen avaa kautensa vasta Kalevan kisoissa. Vammojaan paranteleva Oliver Helander jätti kauden kokonaan väliin.

Naisten keihäänheiton taso romahti Suomessa jo kymmenisen vuotta sitten. Enää Suomesta ei tahdo naisten puolella löytyä edes arvokisatason suomalaisheittäjiä.

Harrastajia suomalaisella keihäänheitolla on vähän. Pienestä massasta on haastavaa löytää huippulahjakkuuksia, joilla olisi halua kovaan ja askeettiseen työhön, jota arvokisamenestys vaatii.

Keihäänheiton kansainvälinen taso ei ole ollut kuitenkaan nosteessa eikä lajin kansainvälinen suosio ole ollut merkittävässä kasvussa. Suomalaisen keihäänheiton nykytilaa arvioidessa voidaan puhua myös alisuorittamisesta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Hurja moukarikaari – Aaron Kangas maailmantilaston kakkoseksi!

Kommentoi Facebookissa