Suomen lentopallo mittaa tasonsa – naiset ja miehet EM-kisoissa

Suomelle naisten lentopallon EM-kisapaikka 2019 oli ensimmäinen 30 vuoteen.

Suomelle naisten lentopallon EM-kisapaikka 2019 oli ensimmäinen 30 vuoteen. (Kuva AOP)

Suomen naisten lentopallomaajoukkue aloittaa EM-kisaurakkansa Romaniassa torstaina ottelulla Ruotsia vastaan. Miesten maajoukkue pelaa syyskuussa EM-kisoja Tampereella.

LENTOPALLO Suomalainen lentopallo elää nyt mielenkiintoisia aikoja, kun sekä naisten että miesten maajoukkueet pelaavat EM-kisoissa. Naisten EM-turnaus alkaa torstaina ja miesten maajoukkue pelaa syyskuun alussa EM-kisojen alkulohkonsa kotona Tampereella.

Naisten maajoukkue pelaa alkulohkonsa Romaniassa Cluj-Napocassa. Vastaan tulee avausottelussa torstaina Ruotsi. Se ottelu on jo merkittävä jatkopaikan kannalta.

Suomen kisaurakka jatkuu heti Ruotsi-ottelun jälkeisenä päivänä perjantaina Hollannin kohtaamisella. Kolmas perättäinen pelipäivä lauantaina 21.8. tuo vastustajaksi Ukrainan.

Yhden välipäivän jälkeen Suomi pelaa 23.8. Turkkia vastaan. Alkulohkon päätöspelissään Suomi kohtaa 24.8. emäntämaa Romanian.

EM-kisoissa toista kertaa peräkkäin mukana oleva Suomi tarvinnee jatkopaikkaan ainakin kaksi voittoa. Jatkopaikka olisi jo iso saavutus.

Suomi palasi EM-lopputurnaukseen 2019 pelattuaan EM-kisoissa edellisen kerran 1989. Joukkuemäärän laajentaminen 24:ään auttoi asiassa.

Miesten lentopallon EM-kisoissa Suomi on ollut 2000-luvulla vakiovieras. Nyt EM-kisoja päästään pelaamaan kotikentällä, kun yksi alkulohko pelataan 1.-8. syyskuuta Tampereella.

Koronapandemia tuo tapahtumaan omat haasteensa.

– Olemme äärimmäisen iloisia, että pystymme tällä huolellisella suunnitelmalla järjestämään rajoitetun yleisötapahtuman turvavälein. Sisätiloissa käytämme kaikki maskia ja yleisöpalvelumme ovat lohkottuna neljään eri osa-alueeseen, joilla on erikseen omat sisäänkäynnit, omat katsomolohkot, yleisöpalvelualueet kuten WC:t ja ravintolapalvelut. Kaikki yleisöaktivointialueet olemme siirtäneet ulkotiloihin mahdollisimman turvallisen yleisöpolun varmistamiseksi. Noudatamme tarkasti kaikkia viranomaislinjauksia. Meille on tärkeintä rakentaa turvallinen tapahtuma, mutta emme unohda sitä tärkeintä eli huippu-urheilua ja sen tuomaa fanien elämystä, toteaa EM-kilpailuiden pääsihteeri Riia Martinoja.

Yhteisen turvallisen tapahtumakokemuksen ytimessä on jokaisen vastuullinen toiminta. Järjestäjä haluaa muistuttaa läheisen kunnioittamisesta huolehtimalla turvaväleistä, maskin käytöstä ja suosittelee jäämään tapahtumasta pois pientenkin oireiden ilmaantuessa.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue on saanut lempinimen Veljekset, jolla pyritään rakentamaan brändiä, kuten Susijengi, Huuhkajat tai Leijonat. EM-kotikisat on tietysti loistava paikka brändin rakentamiseen.

Suomi aloittaa alkulohkonsa 1. syyskuuta ottelulla Pohjois-Makedoniaa vastaan. Lauantaina 4. syyskuuta vastaan tulee Espanja ja sunnuntaina 5. syyskuuta olympiahopeamitalisti Venäjä. 7. syyskuuta Suomi kohtaa Hollannin ja 8. syyskuuta Turkin.

Suomella on jatkopaikan suhteen kova haaste, mutta ei tietenkään mahdoton sellainen. Ainakin kaksi ottelua pitäisi voittaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jälkipyykkiä riittää syystäkin – Suomen olympiaurheilun kriittiset vuodet nyt edessä

Kommentoi Facebookissa