RUOKA Aina ei päivällisellä tee mieli syödä vain yhtä ruokalajia – silloin apuun tulevat erilaiset pikkusuolaiset. Ne sopivat joko alkupalaksi tai jos teet useita erilaisia suupaloja, voit koota niistä koko aterian.
Espanjassa pikkusuolaiset tunnetaan nimellä tapas. Yksinkertaisimmillaan tapakset voivat olla oluen kanssa kyytipojaksi tarjottava leipä tai pieni lautasellinen oliiveja, mutta erilaisia reseptejä löytyy satoja. Venäjällä puolestaan pienet ennen ruokailua nautittavat ruokahalun herättäjät tunnetaan nimellä zakuski, Kreikassa ja Turkissa nautitaan meze-lautasista ja ranskalainen keittiö käyttää termiä hors d’oeuvre.
Kun lähdet kokoamaan kokonaista ateriaa eri alkupaloista, kiinnitä huomiota siihen, että eri suupaloissa on erilaisia makumaailmoja. Jos samat mausteet toistuvat kaikissa, voi lajitelmasta tulla melko yksitoikkoinen. Voit joko syventyä yhteen tiettyyn keittiöön, tai yhdistellä rohkeasti eri maiden makuja.
Varaa riittävästi aikaa, sillä useiden pienten annosten valmistelu vie aikaa. Jos tarjoat marinoituja herkkuja, ota huomioon marinoinnin vaatima aika.
Panosta leipään: moni etenkin tapas-tyylinen suupala tarjoillaan usein leivän päällä – tapaksien alkuperä onkin juuri leivänpalassa, joka on aseteltu viinilasin päälle pitämään hyönteisiä loitolla. Tapaksien kanssa ei edullisin paahtoleipä välttämättä sovi: hyvä patonki tai juureen leivottu vaalea leipä tekevät makuelämyksestä täydellisen.
Erilaiset kala-alkupalat sopivat hyvin myös vaikkapa rapujuhliin tarjottavaksi. Ohessa muutama Pro Kalan tarjoama maistuva resepti.
Silakat boquerones
Espanjalaiset kalatapakset onnistuvat erinomaisesti myös kotoisesta silakasta. Raastettu limen kuori ja tujaus limemehua antavat annokselle lisää luonnetta, mutta ei ole välttämätöntä.
500 g silakkafileitä
1,5 rkl hienoa merisuolaa
2 dl sitruunamehua
2 dl oliiviöljyä
lehtipersiljaa
(2 rkl limemehua ja yhden limen raastettu kuori)
kivettömiä vihreitä oliiveja viipaloituna
Poista silakkafileistä nahka ja mausta suolalla. Nahka lähtee fileestä helpolla sormin vetäisemällä. Lisää joukkoon sitruunanmehu ja anna marinoitua hetken, kunnes fileiden pinta on muuttunut vaaleaksi.
Valuta ylimääräinen mehu pois ja aseta fileet laakeaan astiaan. Kaada fileiden päälle oliiviöljyä niin että ne peittyvät kokonaan. Peitä kelmulla ja anna maustua kylmässä, mielellään yön yli.
Ota tarjottava määrä huoneenlämpöön. Viimeistele hienonnetulla persiljalla ja mustapippurilla. Koristele vihreillä oliiveilla. Tarjoa rapean ja laadukkaan juureen leivotun leivän kera.
Hauki-kesäkurpitsafritit
400 g haukifileetä
1 kesäkurpitsa
6 dl vehnäjauhoja (400 g)
6 dl erittäin kylmää olutta tai kivennäisvettä
1 l öljyä uppopaistamiseen
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 keltuaista
korealaista dippikastiketta (kts. ohje alla)
Poista kalasta mahdolliset ruodot ja leikkaa sopiviksi annospaloiksi. Leikkaa kesäkurpitsa annospaloiksi.
Laita jauhot pakkaseen kylmenemään ennen kalan paistamista ja anna myös oluen/kuplaveden kylmentyä melkein jäätymispisteeseen. Mitä kylmempää, sen parempi. Tämä takaa rapsakan frittikuoren.
Lämmitä öljy pannulla 180-asteiseksi. Kun öljy alkaa saavuttaa toivotun lämpötilan (käytä mittaria), sekoita leivinjauhe ja suola pakkasesta nostettujen jauhojen sekaan. Sekoita mukaan keltuaiset ja jääkylmä olut varovasti. Taikina saa jäädä hieman klimppiseksi, joten älä sekoita liikaa.
Dippaa fileet taikinaan yksi kerrallaan ja nosta kuumaan öljyyn paistumaan muutama pala kerrallaan. Paista 3-4 minuuttia, kunnes pinta on rapsakka ja kullankeltainen.
Nosta pois öljystä reikäkauhalla ja valuta talouspaperin päällä.
Korealainen dippikastike
1 rkl chililastuja (eli gochugarua, korealaista chililastua löydät aasialaisista marketeista)
4 rkl soijakastiketta
2 rkl omenaviinietikkaa
Sekoita kaikki ainekset yhteen.
Lue myös: Silakoista voi kokata monenlaista herkkua – savusilakkarieskoista aina ”etanasilakoihin”!
Kommentoi Facebookissa