Suomen yhdistetty menestyi Pekingin olympialaisissa kehnosti

Ilkka Herola on Suomen yhdistetyn urheilijoidemme ykkösnimi. (Kuva Olympiakomitea)

Suomi sijoittui yhdistetyn joukkuekilpailussa Pekingin olympialaisissa kahdeksanneksi. Se kertoo Suomen maajoukkueen tason putoamisesta.

YHDISTETTY Suomen yhdistetyn kilpailijoiden urakka Pekingin olympialaisissa päättyi torstaina joukkuekisaan. Aiempien kisojen perusteella odotettavissa ei ollut kaksista menestystä ja Suomen joukkueen kahdeksas tila olikin aika lailla sitä, mikä lajin taso Suomessa tällä hetkellä on.

Suomen joukkueessa kilpailivat Ilkka Herola, Arttu Mäkiaho, Perttu Reponen ja Eero Hirvonen. Mäkiosuus meni suomalaisista vaatimattomasti. Mahdollisuus kunnon sijoituksiin meni samalla.

Maailman kovimpia yhdistetyn hiihtäjiä oleva Herola sai kavennettua eroa muihin.

– Mäessä ei ihan onnistunut. Ei päässyt siihen, mihin halusi. Ladulla lähdettiin riskillä. Alku oli liian kova, ettei jaksanut ihan loppuun asti. Ero keulaan kaventui eikä tarvinnut poikien toivottavasti tarvinnut siellä yksin hiihtää, Herola summasi Olympiakomitean toimittamassa haastattelussa.

Mäkiaholla ei ladulla kulkenut.

– Oli varmaan vähän takki tyhjä. Tein sen pahimman virheen, että olisi pitänyt tuo stadion vielä jaksaa tulla ja oli kyllä elämäni pahin tummuminen tuo viimeinen 500 metriä. Oli yllättävän rankka, hän sanoi.

Hirvosella kulki ladulla paremmin, mutta kisat kokonaisuutena olivat häneltä pettymys.

– Aika tasainen koko reissu. Ei mitään hirveitä ilon pirskahduksia, mutta ei mitään suuria pettymyksiäkään kisojen tasoon nähden. Hiihdon osalta olisi ollut fyysisesti pikkuisen parempi fiilis, mutta se ei tuossa hirveästi päässyt näkymään.

Reposella kulki tasoonsa nähden suomalaisista mäessä parhaiten.

– Oli reissun paras hyppy ainakin tuosta isosta mäestä. Oikeaan paikkaan hyvä hyppy. Ladulla oli kyllä tosi vaikea päivä. Hieno paikkahan siinä oli ankkurina olla, mutta ei vaan saanut tänään itsestään parasta näytettyä. Totta kai oli siisti kokemus ja reissu kaiken kaikkiaan. Ihan hyvät fiilikset jäi sen suhteen. Olen valmiimpi taistelemaan kunnon sijoituksista seuraavissa kisoissa.

Norja voitti odotetusti olympiakultaa. Saksa päihitti Japanin loppukirissä ja otti hopeaa. Japani jäi pronssille.

Vuosi sitten MM-hopeaa napanneen Herolan osalta Suomella oli Zhangjiakoun maastoissa olympiamitaliodotuksia, mutta tulokset olivat odotettua vaatimattomampia. Kokonaisuutena Suomen joukkueen taso on yhdistetyssä laskenut muutamassa vuodessa selkeästi.

Neljä vuotta sitten Pyeongchangissa Hirvonen oli molemmissa henkilökohtaisissa kisoissa kuudes ja kuudenneksi Suomi sijoittui myös joukkuekisassa. Pekingissä Herola oli normaalimäen kisassa kuudes, mikä odotuksiin nähden oli pettymys.

Suomen joukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen on ollut hyvin pettynyt. Hän on antanut ymmärtää, ettei enää valmentaisi ollenkaan.

Teksti Otto Palojärvi, Peking

Lue myös: Jenni Saarisen vaikea kisa päättyi Pekingissä – ”Tosi helpottunut olo”

Kommentoi Facebookissa