Suomessa on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa – altistunut ei tartuta

Suomen sairaaloissa on hyvä valmius hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa.

Suomen sairaaloissa on yleisesti hyvä valmius hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa. (Kuva Fotolia)

Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä 12 koronavirustartuntaa.

KORONAVIRUS Suomessa on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Kolme tapausta todettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, yksi tapaus Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ja yksi tapaus Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä.

HUS:ssa todetuista uusista koronavirustapauksista yksi tartunnan saaneista on työikäinen nainen ja hänen tartuntansa liittyy aiemmin todettuihin tartuntoihin. Lisäksi tartunnan ovat saaneet kaksi työikäistä miestä, joiden tartunnat ovat peräisin Pohjois-Italiasta.

Kaikki tartunnan saaneet ovat hyväkuntoisia ja he ovat kotiutuneet näytteenoton jälkeen. Heidät on ohjeistettu pysymään eristyksissä kotona. Tartunnan saaneiden lähipiiriin on oltu yhteydessä. HUS:ssa on todettu yhteensä yhdeksän koronavirustartuntaa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin ensimmäinen koronavirustartunta. Tartunta on saatu Pohjois-Italiasta. Kyseinen 44-vuotias potilas on kotona eristyksessä ja hyväkuntoinen. Tartunnalle on altistunut kolme lähikontaktia.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä todettiin Pohjois-Italiassa matkailleen hämeenlinnalaisperheen lapsella koronavirustartunta. Perhe oli oma-aloitteisesti yhteydessä terveydenhuoltoon, ja perheen oireita kokeneet jäsenet saapuivat sovitusti ilman muita kontakteja näytteenottoon Kanta-Hämeen keskussairaalaan.

Yhden testatun näyte oli positiivinen, ja ainoat tiedossa olevat altistuneet ovat muita perheenjäseniä. Perhe oli ollut vapaaehtoisessa kotikaranteenissa, eivätkä lapset ole osallistuneet esimerkiksi kouluopetukseen. Koronavirustartunnan saanut lapsi on hyväkuntoinen.

Terveysviranomaiset huomauttavat, että altistuneen lähipiirin asettaminen karanteeniin ei ole tarpeellista. Altistunut ei tartuta. Henkilö voi altistaa virukselle seuraavan henkilön vasta, kun hänen omat oireensa alkavat. Oireilevilta altistuneilta otetaan näytteet ja näin päästään katkaisemaan tartuntaketju varhaisessa vaiheessa ennen kuin hänelle altistunut alkaa oireilla ja tartuttaa.

Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset jatkavat tilanteen selvittämistä yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä 12 koronavirustartuntaa.

Lue myös: Koronavirustilanne on muuttunut – THL päivitti ohjeet Italian osalta ja Finnair perui lentoja Milanoon

Kommentoi Facebookissa