Talviolympialaiset päättyivät todellisiin suomalaisjuhliin – Kulta-Iivo ja Krista saivat mitalinsa!

Olympialaisten päätöstilaisuus oli suomalaisille todellista urheilujuhlaa, kun Krista Pärmäkoski sekä iivo Niskanen saivat mitalinsa olympiastadionilla.

Olympialaisten päätöstilaisuus oli suomalaisille urheilujuhlaa, kun Krista Pärmäkoski sekä Iivo Niskanen saivat mitalinsa olympiastadionilla. (Kuva AOP)

Suomen joukkueenjohdon yhteenvedossa todetaan olympiakisojen onnistuneen.

OLYMPIALAISET Suomen joukkue saavutti tänään päättyneistä PyeongChangin talviolympialaisista 6 mitalia ja 14 pistesijaa. Mitaleille ylsi kolme yksilöurheilijaa ja naisten jääkiekkojoukkue. Lisäksi pistesijoja saavutti 4 yksilöurheilijaa ja 6 joukkuetta.

Suomen joukkueen johtaja Mika Kojonkoski arvioi olympiakomitean tiedotteessa, että Suomi on mennyt talviurheilumaana eteenpäin Sotšin ja PyeongChangin kisojen välillä.

– Mitalimäärämme PyeongChangista on parempi kuin Sotšissa ja myös pistesijoja saavutimme enemmän. Lisäksi pistesijat sijoittuvat aivan mitalien tuntumaan, sillä saimme kolme neljättä sijaa, yhden viidennen sijan ja peräti seitsemän kuudetta sijaa, Kojonkoski sanoo.

Kojonkosken mukaan Suomen talviurheilun tason kehittymistä kertoo se, että Sotšissa viisi mitalia oli joukkueelta erinomainen venyminen, mutta PyeongChangissa 6 mitalia oli ennakko-odotusten mukainen suoritus.

– Mitalien lisäksi meille on tärkeää, että pystymme tuottamaan jatkuvasti enemmän menestyspotentiaalisia urheilijoita lähelle maailman kärkeä. Tässäkin olemme onnistuneet Sotšin ja PyeongChangin välillä.

Olympiakomitean kisayksikön johtaja Leena Paavolainen sanoo, että PyeongChangin olympiaprojekti  toteutettiin tiiviissä yhteistyössä urheilijoiden, valmentajien ja lajiliittojen kanssa. Paavolaisen mukaan kaikilta olympiaprojektiin osallistuneilta henkilöiltä ja tahoilta kerätään palaute, jota käytetään hyväksi tulevien kisojen valmisteluissa.

– Kuuntelemme erityisesti pääosan esittäjiä eli urheilijoita ja lajeja ja teemme analyysimme heidän antaman palautteen pohjalta. PyeongChangissa onnistumiseen on vaikuttanut sekin, että kisajärjestelyt ovat olleet erittäin sujuvat. Asiat ovat toimineet, mikä on helpottanut myös meidän työtämme, Paavolainen kiteyttää.

Huippu-urheiluyksikön huippuvaiheen ohjelman johtajan Mika Lehtimäen mukaan joukkue oli liian harvojen yksilöiden varassa. Krista Pärmäkoski saavutti puolet joukkueen mitalisaaliista.
Huippu-urheiluyksikön huippuvaiheen ohjelman johtajan Mika Lehtimäen mukaan joukkue oli liian harvojen yksilöiden varassa. Krista Pärmäkoski saavutti puolet joukkueen mitalisaaliista. (Kuva AOP)

Huippu-urheiluyksikön huippuvaiheen ohjelman johtajan Mika Lehtimäen mukaan joukkueen urheilullinen onnistuminen oli hyvällä tasolla.

– Laajan urheilijaseurannan perusteella odotusarvomme ennen kisoja oli 6,35 mitalia. Meillä oli ennakkoon arvioiden 19 mitalimahdollisuutta ja hyödynsimme niistä 31,6 prosenttia. Vertailun vuoksi vastaava onnistumisprosenttimme Vancouverissa oli 24 prosenttia ja Sotšissa vain 14 prosenttia. Sotšissa kolme mitalia tuli laskennallisten mitalimahdollisuuksien ulkopuolelta PyeongChangissa tällaisia yllätyksiä ei nähty, mutta toisaalta pistesijaodotukset täyttyivät täällä paremmin kuin Sotšissa, Lehtimäki analysoi.

Lehtimäen mukaan urheilijoille pystyttiin rakentamaan olosuhteet, joissa heidän oli mahdollista tavoitella maksimaalista onnistumista.

– Olemme silti edelleen liian harvojen yksilöiden ja lajien varassa. Yksittäiset onnistumiset ja epäonnistumiset vaikuttavat liian suuresti joukkueen kokonaistulokseen. Meidän pitää kyetä edelleen kasvattamaan maailman huipputasolla kilpailevien urheilijoiden määrää, ja varmistaa että heidän valmentautumisprosessinsa kestävät kansainvälisen vertailun, Lehtimäki kiteyttää.

Kylmien prosenttilukujen lisäksi kisoissa koettiin tunteikkaita hetkiä. Ilon kyyneleitä vuodatettiin suomalaisten menestyessä, mutta myös pettymys haaveiden romahtamisesta kostutti monen silmäkulman. Talviolympialaisten päätöstilaisuudessa nähtiin niin Krista Pärmäkosken kuin Iivo Niskasen saavan mitalit kaulaansa – kulta-Iivo vielä kajautti palkintokorokkeella Maamme-laulun, jonka kertosäe tuli poikkeuksellisesti kolme kertaa.

Tunteisiin kävivät myös uransa ainakin olympiatasolla lopettaneiden urheilijoiden vilpittömät kiitokset matkan varrella auttaneille tahoille, niin kotijoukoille kuin tukijoillekin. Uransa ovat lopettamassa muun muassa pikaluistelija Pekka Koskela ja maastohiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen. Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen ei täysin vielä naulannut päätöstään kiinni.

Pikaluistelija Mika Poutala jäi 500 metrin päämatkallaan karvaasti jälleen neljänneksi ainoastaan kolmen sadasosan erolla – samoin kävi Vancouverissa vuonna 2000. Tuhannella metrillä Poutala luisteli viimeisessä parissa, kumppaniksi sattui Hollannin Kjeld Nuis. Poutala antoi takakaarteessa rinnallaan luistelevalle Nuisille väistäen tilaa – ja hollantilainen voitti olympiakultaa.

Poutala julkaisi yli kymmenen minuutin videon, jossa hän puhuu pettymyksestä ja sen käsittelystä. Nyt sen ovat eri kanavilla katsoneet jo kymmenettuhannet ihmiset kiitoksin.

XXIV talviolympialaiset pidetään vuonna 2022 Kiinan Pekingissä.

  • Video: Mika Poutalan ajatuksia pettymyksestä olympialaisissa

Kommentoi Facebookissa