Television kaapelilähetykset jatkuvat – ainakin syksyyn asti

Kaikille haetuille ohjelmistoille myönnettiin toimiluvat, yhteensä 55 kanavaa

Kaikille haetuille ohjelmistoille myönnettiin toimiluvat, yhteensä 55 kanavaa. (Kuva Fotolia)

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä etsii ratkaisua lakimuutoksesta aiheutuneeseen ongelmaan.

TEKIJÄNOIKEUSMAKSUT Suomalaiset televisioyhtiöt, kaapelitelevisio-operaattorit ja televisio-ohjelmien oikeudenhaltijoita edustavat järjestöt ovat muodostaneet työryhmän etsimään yhteistä ratkaisua vapaasti vastaanotettavien televisiokanavien kaapelijakeluun liittyviin kysymyksiin.

Asiasta tiedottanut opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo, että työryhmän tavoitteena on löytää yhteinen ratkaisu 30.9.2017 mennessä. Työryhmä raportoi säännöllisesti työskentelystään ja edistymisestään opetus- ja kulttuuriministeriölle. Televisio-ohjelmien kaapelitelevisiojakelua koskevien sopimusten osapuolet ovat ilmoittaneet, että ohjelmien kaapelijakelu jatkuu myös 1.3. jälkeen.

Kaapelilähetykset olivat vaarassa loppua maaliskuun alun jälkeen. Kyse on tekijänoikeusmaksuista, kun lakimuutoksen jälkeen Kopiosto on tulkinnut, että vain antenniverkossa lähetettävä ohjelma on alkuperäistä ja kaapeliverkossa lähetetty jälkilähetystä. Alkuperäisestä lähetyksestä oli jo maksettu tekijänoikeudet ja sekä televisiokanavat että operaattorit katsoivat, että antenni- ja kaapeliverkko ovat rinnakkaisia lähetysmuotoja, eivätkä suostuneet uusiin maksuihin.

MTV oli jo aikaisemmin kertonut antaneensa DNA:lle luvan kanaviensa Subin ja Avan kaapelilähettämiseen, DNA ja Sonera saivat vastaavan luvan Nelonen Medialta Heron, Jimin ja Livin ohjelmiin. Kaapelioperaattorit eivät tyytyneet kuitenkaan pelkkään lupaan, vaan halusivat sopimuksen asiasta.

Suomessa on noin 1,6 miljoonaa kaapeliliittymää. Päivän Lehti on kirjoittanut asiasta aikaisemmin artikkelissa, johon pääset tästä.

Kommentoi Facebookissa