Terrafame investoi akkukemikaalitehtaaseen – Suomen valtion omistusosuus pienenee

Malmia siirretään kiviauton lavalle Terrafamen kaivosalueella Sotkamossa.

Malmia siirretään kiviauton lavalle Terrafamen kaivosalueella Sotkamossa. (Kuva Terrafame)

Sähköajoneuvojen akkujen kemikaaleja valmistava tehdas rakennetaan nykyiselle teollisuusalueelle Sotkamoon.

TERRAFAME Monimetalliyhtiö Terrafamen hallitus on tehnyt myönteisen investointipäätöksen akkukemikaalitehtaasta. Sähköajoneuvojen akuissa käytettäviä kemikaaleja valmistava tehdas rakennetaan yhtiön nykyiselle teollisuusalueelle Sotkamoon. Terrafame on jo solminut pääteknologioita koskevat sopimukset avaintoimittajien kanssa.

– Terrafame on saavuttanut metallien tuotannon ylösajossa suunnittelemamme tavoitetason. Myös liikevaihto ja kannattavuus ovat ylösajon aikana kehittyneet hyvin. Yhtiön hallituksen näkemyksen mukaan nyt on hyvä ajankohta tehdä uusia, tulevaisuutta koskevia ratkaisuja, toteaa Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia.

Akkukemikaalien valmistuksen aloittaminen parantaa yhtiön kannattavuutta ja tukee osaltaan mahdollisuuksia panostaa toiminnan jatkuvaan parantamiseen.

– Tuotantoteknologiamme mahdollistaa hiilijalanjäljeltään erinomaisen tavan tuottaa sähköautojen akuissa tarvittavia nikkeli- ja kobolttisulfaattia. Tavoitteenamme on, että tehdas valmistuu vuoden 2020 lopulla ja kaupallinen tuotanto päästään aloittamaan vuoden 2021 alussa, toteaa Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Sähköajoneuvojen kysyntä maailmassa on lähtenyt nopeaan kasvuun, ja tämä heijastuu myös akkujen valmistukseen ja kehitykseen. Sähkö- ja hybridiajoneuvoissa käytettävien akkujen koko kasvaa autojen toimintasädevaatimusten kasvaessa, ja nikkelin osuus litiumioniakuissa nousee.

Jo tällä hetkellä merkittävä osuus Terrafamen nikkeli-kobolttisulfidituotannosta menee sähköajoneuvojen akkukemikaalien valmistukseen, mutta jalostus kemikaaleiksi tehdään nyt muualla kuin Terrafamella.

Akkukemikaalitehtaan investointikustannukset ovat noin 240 miljoonaa euroa. Tehdashankkeen rahoittamisesta julkistettiin vuoden 2017 marraskuussa Suomen Malmijalostus Oy:n – aiemmin Terrafame Group OyGalena Asset Managementin, Trafigura Groupin ja Sampo Oyj:n kanssa sovittu rahoituspaketti, jonka arvo on noin 200 miljoonaa dollaria.

Nyt osapuolet ovat sopineet täydentävästä, noin 100 miljoonan euron rahoituspaketista, joka koostuu Trafiguran tarjoamasta noin 43 miljoonan euron lainasta sekä Galena-rahaston ja Suomen Malmijalostus Oy:n myöntämästä yhteensä 60 miljoonan euron arvoisesta oman pääoman ehtoisesta sijoitussitoumuksesta.

Suomen Malmijalostus Oy:n taloudelliset vastuut Terrafame Oy:ssä eivät kasva nyt tehdyn rahoitusjärjestelyn johdosta, eikä Suomen valtiolta ole tarvittu uutta rahoitusta tehdasinvestointiin.

Suomen Malmijalostus Oy on Suomen valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö ja se omistaa Terrafamesta tällä hetkellä noin 77,0 prosenttia, Galena noin 22,7 prosenttia ja Sampo noin 0,3 prosenttia. Akkukemikaalitehdasinvestointiin tarkoitettujen sijoitusten jälkeen Suomen Malmijalostus Oy:n omistusosuus laskee noin 69,2 prosenttiin ja Galenan osuus nousee noin 30,6 prosenttiin.

Terrafame osti elokuussa 2015 Talvivaara Sotkamo Oy:n liiketoiminnan ja omaisuuserät konkurssipesältä.

Lue myös: Entisen Talvivaaran kaivososakeyhtiön konkurssi vahvistettiin – kassa tyhjeni miljoonien palkkakuluilla

Kommentoi Facebookissa