LUONNONSUOJELU Viiden kuhmolaisen luonnonsuojelualueen kokonaisuus Ystävyyden puisto täyttää 30 vuotta. Ystävyyden puistossa löytää alkuperäisen rajaseudun erämaaluonnon suurpetoineen. Vuonna 1990 puiston perustamisella suojeltiin Kainuun metsä- ja suoerämaita, järvi- ja harjuluontoa sekä metsäpeuran elinympäristöjä.
Samalla Kuhmoon perustettiin luontokeskus ja alueen luonnontutkimusta edistettiin. Puisto on osa suomalais-venäläistä Ystävyyden luonnonsuojelualuetta ja näin myös juhlat ovat kansainväliset. Tiiviit suhteet Kainuun ja itänaapuri Kostamuksen kaupunkialueen välillä synnyttivät idean yhteisestä luonnonsuojelualueesta, jonka muodostaisivat yhdessä Ystävyyden puisto ja Kostamuksen luonnonpuisto.
Jo Ystävyyden luonnonsuojelualueen nimi henkii historiaa. Aluetta koskevat säädökset olivat viimeisiä lakeja, joita Neuvostoliiton nimissä allekirjoitettiin. Allekirjoittajana oli Mihail Gorbatšov, Suomen puolella presidentti Mauno Koivisto. Nyt 2020-luvulle astuttaessa Ystävyyden puisto on merkittävä luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjä.
Kuhmon kaupunki, Metsähallituksen Luontopalvelut sekä Suomen Ympäristökeskus ovat valmistelleet alueen 30-vuotisjuhlavuotta. Mukana ovat olleet myös Kostamuksen luonnonpuisto ja Kostamuksen kaupunki. Eduskunta on myöntänyt erillistä määrärahaa juhlavuoden järjestämiseen.
– Kuhmon luonnon monimuotoisuus, rauha ja yllätyksellisyys ovat tehneet minuun vaikutuksen muualta tänne muuttaneena. Kutsun kaikki osallistumaan Ystävyyden puiston juhlavuoden tapahtumiin ja rakastumaan Kuhmon luontoon omalla tavallaan, kehottaa Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä.
Juhlat jalkautuvat pääkaupunkiseudulle saakka heti alkuvuonna. Nuoren kuhmolaisen luontokuvaaja Ville Heikkisen valokuvat tuovat Kuhmon luonnon Helsingin Itäkeskukseen, Kulttuurikeskus Stoaan reilun kuukauden ajaksi kevättalvella 2020. Näyttely järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.
Ystävyyden puisto on esillä Kuhmon tapahtumissa läpi vuoden. Kesällä yksi Kuhmon Kamarimusiikin konserteista patikoidaan nauttimaan Levävaaran erämaatilalla. Juhlavuoden merkeissä on tarjolla myös ainutlaatuinen mahdollisuus osallistua unohdetun karjalaiskylä Akonlahden praasniekkaan Kostamuksen luonnonpuiston alueella.
Vuoden aikana järjestetään useampia opastettuja retkiä suojelualueelle. Halukkailla on mahdollisuus osallistua talkoisiin, joilla parannetaan alueen retkeilyrakenteita. Tapahtumaketju huipentuu lokakuussa juhlaseminaariin.
Lue myös: Kuhmossa soi kesällä illuusioiden taide – ”Siirrä silmät ja korvat pois älylaitteista”
Kommentoi Facebookissa