Eva Wahlström on urheilun tasa-arvon merkittävä tienraivaaja

Eva Wahlströmin urheilu-ura oli suomalaisittain merkittävä niin kilpailullisesti kuin urheilukulttuurillisestikin.

Eva Wahlströmin urheilu-ura oli suomalaisittain merkittävä niin kilpailullisesti kuin urheilukulttuurillisestikin. (Kuva AOP)

Eva Wahlström täyttää ensi syksynä 40 vuotta ja nyrkkeilyssä riskit kasvavat iän karttuessa.

NYRKKEILY Ammattinyrkkeilijä Eva Wahlström lopettaa uransa. Päätös tuli kuukautta sen jälkeen, kun Wahlström oli hävinnyt WBC-liiton mestaruusottelun Terri Harperille.

Yllättävänä Wahlströmin päätöstä ei voi pitää, eikä tappio Harperille varmastikaan ollut päätöksen ainoa syy. Ensi syksynä Wahlström täyttää 40 vuotta ja nyrkkeilyssähän riskit kasvavat iän karttuessa entisestään.

Wahlström aloitti nyrkkeilyn 15-vuotiaana. Hän voitti urallaan amatöörinä 60 kiloisten sarjassa EM-hopeaa ja pronssia.

Ammattilaiseksi hän siirtyi 2010 ja ehti kymmenen vuoden aikana otella 27 ammattilaisottelua, joista voitti 23. Tappioita Wahlströmin tilille tuli kaksi ja kahdesti hänen ottelunsa päättyi ratkaisemattomana.

Wahlström saavutti 2015 WBC-liiton ylemmän höyhensarjan mestaruuden. Mestarina hän pysyi lähes viiden vuoden ajan. Ennen tappiotaan Harperille hän hävisi vuoden 2018 joulukuussa Katie Taylorille, mutta ottelu käytiin ylemmässä painoluokassa.

Wahlström aloitti nyrkkeilyn 1990-luvun puolivälissä, jolloin nyrkkeilevät tytöt ja naiset olivat vielä kummajaisia. Tuolloin käytiin keskustelua, sopiiko nyrkkeily naisille ollenkaan. Vastaavaa keskustelua käytiin naisten painista ja mäkihypystäkin.

Amatöörivuosinaan 2000-luvulla Wahlström murskasi asenteita menestymällä kehässä. Hänestä tuli suosittu urheilujulkkis.

Uusi ammattinyrkkeilybuumi alkoi Suomessa 2000-luvun puolivälissä Amin Asikaisen menestyttyä. Wahlström on Robert Heleniuksen ja Edis Tatlin ohella ollut 2010-luvulla Suomen merkittävin ammattinyrkkeilijä.

Kiinnostusta ammattinyrkkeilyä kohtaan on riittänyt paljon. Suosion suhteen ei enää ole ollut väliä, ottelevatko kehässä miehet tai naiset.

Voi hyvin perustein arvioida, että Wahlström on tehnyt merkittävää työtä suomalaisen urheilun tasa-arvoistamisessa. 2020-luvulla ketään ei enää hämmästytä, jos suomalainen naisnyrkkeilijä ryhtyy ammattilaiseksi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Koronavirus pelottaa – Naisten jääkiekon MM-kisat peruttiin

Kommentoi Facebookissa