Väärä lääkevoide voi tulehduttaa haavan – mutta pienten haavojen hoito onnistuu usein kotikonstein

Asiakkaat haluavat monesti ostaa antibioottivoidetta varmuuden vuoksi, mutta sitä ei joka haavaan kannata laittaa.

Asiakkaat haluavat monesti ostaa antibioottivoidetta varmuuden vuoksi, mutta sitä ei joka haavaan kannata laittaa. (Kuvituskuva Fotolia)

Akuutti avohaava puhdistetaan juomakelpoisella vedellä ja peitetään hengittävällä sidetaitoksella.

TERVEYS Lämpimässä ja kosteassa kelissä haavat tulehtuvat herkästi, joten helteellä kannattaa tarkkailla haavoja ja hoitaa ne huolellisesti.

Pienten haavojen hoito onnistuu usein kotikonstein. Apteekeissa on huomattu, että asiakkaat monesti haluaisivat hoitaa haavoja lääkevoiteilla, jotka eivät aina ole paras hoito.

– Kortisonivoidetta ei missään nimessä tule laittaa avohaavoihin, sillä se ei edistä niiden paranemista ja saattaa lisätä tulehdusriskiä. Monelle tuttu Bepanthen-voidekaan ei ole hyvä vaihtoehto akuuttiin haavaan. Paranemisvaiheessa haavan alkaessa arpeutua siitä voi olla apua, sanoo asiantuntijaproviisori Sanna Siissalo Apteekkariliitosta.

Akuutti avohaava puhdistetaan juomakelpoisella vedellä ja peitetään hengittävällä sidetaitoksella. Asiakkaat haluavat monesti ostaa antibioottivoidetta varmuuden vuoksi, mutta sitä ei joka haavaan kannata laittaa.

– Antibioottivoidetta kannattaa käyttää ainoastaan silloin, jos haava alkaa tulehtua, Siissalo kertoo.

Tulehduksen merkkejä ovat punoitus, turvotus, kuumotus ja kipu. Jos itsehoito ei tehoa, tulehtunutta haavaa kannattaa näyttää lääkärille, erityisesti jos se märkii tai nostattaa kuumeen.

Haava varpaiden välissä voi viitata sieni-infektioon, jolloin sitä hoidetaan sienivoiteella. Jos haavanhoito mietityttää, Siissalo kehottaa kysymään neuvoja lähiapteekista.

– Apteekkien farmaseuttinen henkilökunta opastaa parhaat keinot haavojen hoitoon ja osaa myös kertoa, jos haavaa kannattaa näyttää lääkärille.

Lue myös: Joka viides aikuinen suomalainen kärsii tästä – atooppisen ihottuman esiintyvyys on maailman korkeimpia

Kommentoi Facebookissa