Valmiuslain käytöstä luovutaan – ”Poikkeusolojen päättyminen ei tarkoita, että epidemian uhka olisi ohi”

Pääministeri Sanna Marin lupasi hallituksen käyvän läpi vielä kaikki koronasuositukset ja tarkentavan niitä tarvittaessa.

Pääministeri Sanna Marin lupasi hallituksen käyvän läpi vielä kaikki koronasuositukset ja tarkentavan niitä tarvittaessa. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Asetetut kokoontumisrajoitukset ovat vielä voimassa, samoin myös ravitsemusliikkeitä koskevat määräykset.

VALMIUSLAKI Hallitus on arvioinut saamansa tilannekuvan perusteella, että koronavirusepidemia on hallittavissa viranomaisten säännönmukaisin toimivaltuuksin. Maassa eivät enää vallitse poikkeusolot, kun kumoamisasetukset ja poikkeusolojen päättyminen tulevat voimaan tiistaina 16. kesäkuuta.

Todettujen koronavirustautitapausten ja menehtyneiden määrä ovat väestömäärään nähden pysyneet alhaisempina kuin monissa Suomen vertaismaissa. Asetetuilla rajoitustoimilla ja annetuilla suosituksilla on onnistuttu tehokkaasti hillitsemään epidemian etenemistä ja suojaamaan riskiryhmiä.

– Poikkeusolojen päättyminen ei tarkoita sitä, että epidemian uhka olisi ohi. Jokaisen on hyvä noudattaa huolellisuutta ja varovaisuuttaa arkielämässään, pääministeri Sanna Marin muistuttaa.

Päätöksen merkitys on siinä, että valmiuslain toimivaltuuksia ei enää sovelleta. Hallitus totesi, että tautitilanne ja erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon riittävyys ja tehohoidon kapasiteetti samoin kuin väestön suojaaminen eivät enää tässä epidemiologisessa tilanteessa tarvitse tuekseen valmiuslain toimivaltuuksilla tehtäviä toimia.

Juttuvinkki: Hallitus purki lähimatkailun rajoituksia osittain – Viro vapautettiin, Ruotsin rajoitukset jatkuvat

Myös tasavallan presidentti ja pääministeri ovat yhteistoiminnassa keskustelleet valmiuslain soveltamisen päättämisestä. Edelleen sovelletaan muiden lakien – erityisesti tartuntatautilain mutta myös esimerkiksi rajavartiolain – toimivaltuuksia. Lisäksi tilannetta hallitaan viranomaisten antamilla määräyksillä, ohjeilla ja suosituksilla.

Tilanteen sitä välttämättä vaatiessa epidemian uudelleen kiihtymisen tai muun syyn vuoksi ja asiaa koskevien tiukkojen edellytysten täyttyessä valmiuslain mukaiset toimivaltuudet on mahdollista ottaa uudelleen käyttöön.

Asetetut kokoontumisrajoitukset ovat vielä voimassa, samoin myös ravitsemusliikkeitä koskevat määräykset. Hallitus kertoo käyvänsä keskiviikkona läpi kaikki koronasuositukset ja pyrkii tarkentamaan niitä tarpeen mukaan. Tällaisia asioita ovat muun muassa hoivakotien vierailurajoitukset sekä yli 500 hengen yleisötapahtumien järjestäminen.

– En lähde ennakoimaan niitä päätöksiä, Sanna Marin kommentoi.

Tänään on Suomessa  todettu neljä uutta koronavirustartuntaa, vahvistettuja tartuntoja on kaikkiaan ollut 7108. Sairaalassa on 22 henkilöä, joista kolme tehohoidossa. Koronaviruksen aiheuttamia kuolemia on Suomessa ollut tähän mennessä yhteensä 326, tänään ei ilmoitettu yhtään uutta kuolemantapausta.

Lue myös: Hallitus tarkensi linjaustaan ulkotilaisuuksista – ”Yleisö voidaan sijoittaa enintään 500 henkilön erillisiin katsomolohkoihin”

Kommentoi Facebookissa