Vanhan Rauman suojavyöhykkeelle saa rakentaa suuren kauppakeskuksen – KHO hylkäsi valitukset

Yksi suunnitellusta kauppakeskuksesta julkisuudessa esitetyistä havainnekuvista.

Yksi suunnitellusta kauppakeskuksesta julkisuudessa esitetyistä havainnekuvista. (Kuva Rauman kaupunki)

Kauppakeskushankkeen taustalla oleva yhtiö on jälleen vaihtunut.

KAUPPAKESKUS Vanhan Rauman maailmanperintökohteen suoja-alueella olevasta niin sanotusta Kanalin Länsirannan asemakaavamuutoksesta tehdyt valitukset on hylätty. Uuden asemakaavan mukaan alueelle voi rakentaa suuren kauppakeskuksen sekä useita kerrostaloja.

Paikalta purettiin Wivi Lönnin suunnittelema jugendtyylinen lyseorakennus 1970-luvulla, ja tilalle tehtiin Osuuskauppa Keulan toimesta tavaratalo. Kyseinen Tarvontori on kuitenkin tyhjentynyt vuokralaisista ja sen on annettu ränsistyä, sillä paikalle on haluttu rakentaa vieläkin suurempi kauppakeskus.

Ostoskeskuksen on saanut purkaa kenenkään vastustamatta ja tilalle rakentaa entistä ehomman, mutta uuden kompleksin kokoluokasta ollaan kaupungissa oltu vahvasti erimielisiä. Museovirasto, Vanha Rauma Yhdistys sekä eräs raumalainen arkkitehti valittivat kaupunginvaltuuston päätöksestä sillä perusteella, että liian suuret suunnitelmat toteutuessaan vaarantaisivat Vanhan Rauman elinvoimaisuuden.

Kansainvälisen matkailusivuston TripAdvisorin listauksen mukaan Vanha Rauma on Satakunnan paras turistikohde, joka houkuttelee kymmeniä tuhansia turisteja vuosittain. Suuremman kauppakeskuksen kannattajat esittivät, että kompleksi toisi asiakkaita Vanhaan Raumaan – toisen näkökulman mielestä kauppakeskus lähinnä imuroisi asiakkaat puukaupungista.

Nyt Korkein hallinto-oikeus on antanut asiassa päätöksen tehtyään myös katselmuksen alueella:

”Kaavamuutos ei katselmuksella suoritettujen havaintojen perusteella ennalta arvioiden heikennä Vanhan Rauman kulttuurihistoriallisia ja kaupunkikuvallisia arvoja maankäyttö- ja rakennuslain 54 §:ssä asemakaavalle säädettyjen sisältövaatimusten vastaisesti.”

Vanha Rauma Yhdistys valitti lisäksi kaupunginhallituksen kaavoitusjaoston puheenjohtajan esteellisyydestä. Puheenjohtaja perheineen oli pääomistaja yrityksessä, joka on Osuuskauppa Keulan myynnillisesti suurin paikallinen yhteistyökumppani. Asemakaavamuutoksessa Keulan omistaman tontin rakennusoikeus nousi huomattavasti, ja osuuskauppa on myymässä poikkeuksellisesti arvoaan nostaneen tontin välittömästi eteenpäin. KHO katsoo, että luottamus puolueettomuuteen ei kuitenkaan ole vaarantunut.

Erilaisia rahoitusjärjestelyjä on odotettavissa, sillä Skanskan aloittamasta hankkeesta suurinta osaa on hallinnoinut Ganal Kehitys Oy. Turkuun osoitetietonsa siirtäneellä yrityksellä ei ole ollut Suomen Asiakastiedon mukaan kahteen viimeisimpään vuoteen liikevaihtoa ja yhtiö on tehnyt kumpanakin vuotena mittavat tappiot. Omavaraisuusaste on ainoastaan kaksi prosenttia.

Yhtiön takana on turkulainen kovan luokan kiinteistösijoittaja, asianajaja Harri Lähteenmäki. Lähteenmäki on kommentoinut Päivän Lehdelle roolinsa hankkeessa olevan rahoituksellinen. Kiinteistösijoittajat ovat nopeita liikkeissään, sillä Asiakastieto ilmoittaa myös, että Ganal Kehitys Oy:n toiminta on jo lakannut.

YTJ Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä selviää, että yhtiö on 10.10.2018 sulautunut Reale Oy:n kanssa. Reale, jonka toimitusjohtajana taas Lähteenmäki toimii, on puolestaan ilmoittanut vuodelta 2016 miljoonaluokan liikevaihdon, mutta myös miljoonaluokan tappion.

Eikä tässä vielä kaikki. Samoihin aikoihin on perustettu uusi yhtiö, jonka nimi on myös Ganal Kehitys Oy. Uusi yhtiö – nimensä muuttanut Kaarinan keskuspiste 1 Oy, jolla on eri Y-tunnus – ei ole kuitenkaan enää Rauman kaupungin sopimuskumppani kauppakeskushankkeessa.

Vanhan ja uuden Ganal Kehitys Oy:n toimitusjohtaja on Skanskan entinen aluejohtaja Jari Pölönen. Pölönen on ollut viime aikoina enemmänkin julkisuudessa, kun hänen edustamansa T-Park Oy osti Turun toriparkkihankkeen. Vielä kiistellymmän hankkeen rahoittajaksi ryhtyi Taaleri Sijoitus Oy.

  • Kirjoittaja asuu Vanhassa Raumassa ja kuuluu Vanha Rauma Yhdistys ry:n hallitukseen.

Lue myös: Vanhan Rauman suoja-alueen kauppakeskuskaava hyväksyttiin – hallinto-oikeus hylkäsi valitukset

Kommentoi Facebookissa