TYÖRIITA Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n ja Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n välisiä neuvotteluita on käyty pitkään ja ratkaisua työriitaan on haettu myös valtakunnansovittelijan johdolla.
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala näkee tilanteen valitettavana, mutta sovintoehdotuksen tekeminen edellyttäisi, että ratkaisu voisi olla jollain muotoa mahdollinen. Nyt osapuolten näkemykset olivat liian kaukana toisistaan.
Koko vartiointialaa koskeva lakko alkaa aiemman ilmoituksen mukaisesti keskiviikkona 24.10. heti vuorokauden vaihduttua ja päättyy perjantaina 26.10. vuorokauden vaihtuessa.
Ratkaisua ei PALTA:n mukaan löytynyt, koska ammattiliitolle eivät riittäneet samantasoiset palkankorotukset kuin kahdelle miljoonalle muulle palkansaajalle. PAM:n vaatimuslistalla oli työnantajaliiton mukaan lisäksi lukuisia muitakin asioita, kuten muun muassa ylimääräisiä palkallisia vapaapäiviä.
PALTA sanoo, että edellisellä sopimuskaudella on sovittu vuosivapaajärjestelmästä, joka takaa työntekijöille runsaasti palkallisia vapaapäiviä.
– On hyvin vaikea ymmärtää, miksi PAM ajoi vartijat lakkoon, vaikka heille jo keväällä tarjottu työehtosopimusratkaisu on yleisen linjan mukainen, työmarkkinapäällikkö Olli Nurminen Paltasta ihmettelee.
PAM:n mielestä on puolestaan omituista, etteivät työnantajat ole valmiita palkitsemaan pitkään alalla olleita, kokeneita ja ammattitaitoisia työntekijöitä liiton esittämällä tavalla.
– Juuri nämä henkilöt ovat yritysten selkäranka ja heidän osaamisellaan on suuri vaikutus asiakkaiden kilpailuttaessa vartiointipalveluita. Se, jolla on näyttää ammattitaitoinen väki, voittaa todennäköisesti myös parhaat toimeksiantosopimukset, PAM:n puheenjohtaja Ann Selin toteaa.
Vaikka lakko pysäyttää turvallisuusalan töitä, alan yritykset tulevat pitämään turvallisuuden kannalta keskeiset toiminnot käynnissä parhaan kykynsä mukaan. Lakon ulkopuolelle rajataan hätätyöt sekä tehtävät, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa.
Vartiointialan työehtosopimuksen piirissä on noin 8 500 työntekijää, jotka työskentelevät muun muassa vartijoina, turvatarkastajina, vahtimestareina ja arvokuljettajina. Sopimus on yleissitova. Alalla on oltu sopimuksettomassa tilassa 1.5.2018 alkaen, kun edellinen työehtosopimuskausi päättyi 30.4.2018.
Kommentoi Facebookissa