Veronkiertäjät veroparatiiseissa – verovälttely on ollut jo pitkään arkipäivää isokenkäisille suomalaisille

Veroparatiiseihin ei pienellä ihmisellä tai yrityksellä ole asiaa

Veroparatiiseihin ei pienellä ihmisellä tai yrityksellä ole asiaa. (Kuva Fotolia)

Vieraileva kolumnistimme toteaa, että lasku lankeaa tavallisen verokansan maksettavaksi.

KOLUMNI Yleisradion julkaisemat Pandoran paperit kertovat tärkeää tietoa maailman rahaeliitin tavoista salata varallisuuttaan ja välttää verojen maksuja anonyymeinä. Pandoran lippaan auettua kansainvälisen median sivuille pääsivät muun muassa Tsekin pääministeri, Ukrainan presidentti ja Englannin entinen pääministeri Tony Blair.

Suomalaiset poliitikot huokaisivat helpotuksesta, papereista ei löytynyt heidän nimiään. Mediamylläkässä jäi vähemmälle huomiolle, että veroparatiisien kautta verovälttely on ollut jo pitkään arkipäivää suomalaisille yrityksille, työeläkeyhtiöille, vaalirahoittajille ja rikkaille suomalaisille. Lasku lankeaa tavallisen verokansan maksettavaksi. Poliitikot ja talouden isokenkäiset ovat Pandoran paljastuksista olleet harvinaisen hiljaa. Ja syystä.

Jo vuonna 2008 valtakunnallinen media tiesi kertoa, että liikemies Ahti Vilppula rahoitti muun muassa kolmen ministerin, valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.), ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk.) ja puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) vaalikassaa yhtiönsä kautta, jonka jäljet veivät veroparatiisiin Brittiläisille Neitsytsaarille, Kilbrin Investments Limited -nimiseen yritykseen. Näin verovälttelyllä rahoitettiin poliittista toimintaa Suomessa.

Vajaa kymmenen vuotta myöhemmin valtiovarainministeri Alexander Stubb totesi verovälttelystä blogissaan: ”Kaikki mikä on laillista, ei aina ole aina oikein.” Vähän aikaisemmin Panaman veronkiertopaperit paljastivat suomalaisen pankin Nordean perustaneen satoja yrityksiä veroparatiiseihin, mutta pankin hallituksen puheenjohtaja Björn Wahroos tokaisi: ”Emme ole tehneet mitään väärää”. Pankki puolestaan kertoi verovälttelyssään siirtyvänsä tarjoamaan rikkaille asiakkailleen vakuutusjärjestelmiä, kuten esimerkiksi entisen pääministerin Juha Sipilän käyttämiä vakuutuskuoria. Veronkiertopaljastukset eivät kuitenkaan jääneet tähän.

Toukokuussa 2018 Helsingin Sanomat tiesi kertoa otsikossaan, kuinka ”veroparatiisiin 50-60 miljoonaa piilottaneet selvisivät 0,8 miljoonan euron veronkorotuksilla”. KHO:n päätös paljasti verottajan selvitykset, että Liechtensteiniin oli piilottanut rahojaan 16 suomalaista raharikasta. Oikeus halusi jostain syystä salata veronkiertäjien nimet, yhdeksi suurimmaksi rahakätkön omistajaksi paljastui kuitenkin rahasuvun päämies vuorineuvos Casimir Ehrnrooth. Hänellä oli veroparatiisissa piilossa noin 10 miljoonaa euroa. Pauligin omistajiin kuuluva Bertel Paulig joutui myös maksamaan minimaaliset lisäverot minivaltion talletuksistaan.

Miksi oikeus halusi salata veronkiertäjien nimet ja miksi verottaja ei haastanut asianosaisia veropetoksesta oikeuteen? Syitä tavalliset veronmaksajat voivat vain arvailla. Sitäkin voi kysyä, miksi työeläkeyhtiöt eivät kerro, miksi ne piilottelevat yhteisiä eläkevaroja veroparatiiseihin.

Kansalaisjärjestö Finnwatch arvioi jo vuona 2014, että kahdeksalla suomalaisella eläkeyhtiöllä on varoja veroparatiiseissa yhteensä yli 37 miljardin arvosta. Näitä pääasiassa erilaisia rahastoja käytetään aggressiiviseen verosuunnitteluun, joka tähtää veronmaksun minimoimiseen. Näin suomalaiset työeläkeyhtiöt edesauttavat ainakin muita yrityksiä välttämään veroja. Verovapaaseen yritystoimintaan veroparatiisien kautta ovat pyrkineet myös suomalaiset terveysalan yritykset Mehiläisestä lähtien. Sähkönsiirtoyhtiö Carunan verokikkailu on tullut kalliiksi sähkön ostajille. Yhtiön emoyhtiö sijaitsee Hollannissa, yhdessä verovälttelyn kotimaassa.

Veronkierto on varakkaiden ihmisten etuoikeus ja suurten yhtiöiden arkipäivää. Pienet ihmiset ja yritykset maksavat laskun lisäveroina. Ainakaan veroparatiiseihin heillä ei ole asiaa.

Seppo Konttinen

Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.

Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi. Hänen kolumnejaan voi lukea myös Valtiomahti-blogissa.

Lue myös: Valtava tietovuoto paljastaa kytkentöjä veroparatiiseihin – mukana yli 200 suomalaista

Kommentoi Facebookissa