Veturinkuljettajien lakko pysäytti lähijunat – ”Kohtuutonta haittaa pääkaupunkiseudun liikenteelle ja matkustajille”

Kaikki HSL:n ja VR:n lähijunat on peruttu torstailta ja perjantailta.

Kaikki HSL:n ja VR:n lähijunat on peruttu torstailta ja perjantailta. (Kuva AOP)

Työnantajaliitto kritisoi mielenilmaisun ajankohtaa keskellä koronapandemiaa.

MIELENILMAUS Rautatiealan unioni RAU on ilmoittanut lähijuniin vaikuttavasta mielenilmauksesta. Helsingin ja Riihimäen veturinkuljettajat eivät saavu torstaina ja perjantaina 18.–19.3. alkaviin työvuoroihin, minkä vuoksi lähes kaikki HSL:n ja VR:n lähijunat perutaan kyseisenä ajankohtana.

Syyksi mielenilmaukselle RAU ilmoittaa HSL-liikenteen kesäkuussa 2021 alkavan uuden sopimuskauden tuomat muutokset työn tekemiseen. Työntekijäliitto sanoo VR:n voittaneen kilpailutuksen jättämällä alihintaisen tarjouksen luottamalla siihen, että VR pystyy polkemaan työehtoja.

Palvelualojen työnantajat Palta pitää RAU:n toimintaa vastuuttomana ja mielenilmaisua laittomana, sillä alalla on voimassa oleva työehtosopimus. Ajankohtaa keskellä koronapandemiaa on myös kritisoitu.

– Työtaistelun vaikutukset ovat mittavat, ja aiheuttavat kohtuutonta haittaa pääkaupunkiseudun liikenteelle ja matkustajille. Koronapandemian aikana joukkoliikennettä käyttävät pääosin he, joiden on pakko päästä liikkumaan. Muun muassa torstaina ja perjantaina järjestettäviin ylioppilaskirjoituksiin matkustaville oppilaille tilanne on todella ikävä, sanoo neuvottelujohtaja Pasi Vuorio Paltasta.

Tien päällä ennakoidaankin olevan normaalia enemmän työmatkaliikennettä. Fintrafficin tieliikennekeskus kehottaa ihmisiä varaamaan matkantekoon selkeästi enemmän aikaa.

– Työmatkaliikenteen ennustetaan olevan ennen koronakautta olevalla tasolla, joten ajoittaista jonoutumista voi olla luvassa. Mikäli oma tilanne sallii, niin tien päälle kannattaa lähteä pahimpien työmatkaliikenteen ruuhkahuippujen ulkopuolella, sanoo Fintrafficin tieliikennekeskuksesta liikennekeskuspäällikkö Kari Tarkki.

Kaikki VR lähiliikenteen ja HSL-liikenteen kertaliput, kausi- ja sarjaliput käyvät mielenilmaisun aikana kaukoliikenteen junissa lähiliikenteen alueella. Kaukoliikennejunat pysähtyvät lähiliikenteen alueella Pasilassa, Tikkurilassa, Leppävaarassa, Karjaalla, Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Toijalassa ja Lahdessa.

– Pahoittelemme matkustajille tilanteesta aiheutuvaa haittaa. Kaukoliikenteen junissamme on ollut korona-aikana hyvin tilaa, mutta torstaina ja perjantaina on mahdollista, että joissakin junissa on ennakoitua täydempää. Voi olla mahdollista, että joudumme siksi rajoittamaan matkustajamääriä lähiliikennelipulla matkustavien osalta, sanoo VR:n matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola.

Kaukoliikenteen junat ajetaan normaalisti. Mielenilmaisu ei vaikuta myöskään VR:n tavaraliikenteeseen.

Lue myös: VR asetti maskipakon kaikkiin juniin – ”Junissa ei ole todettu yhtään tartuntaa asiakkailla”

Kommentoi Facebookissa