Vielä yksi kysymys pääministerin ateriakohusta – saako joku syödä verottomasti 1600 eurolla kuukaudessa?

Pääministeri Sanna Marin kertoo luopuvansa valtion kustantamista aterioista, koska hänellä on muutakin tekemistä kuin niiden selvitteleminen.

Pääministeri Sanna Marin kertoo luopuvansa valtion kustantamista aterioista, koska hänellä on muutakin tekemistä kuin niiden selvitteleminen. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Aterioiden epäselvyydet paljastanut toimittaja tutki pääministerinä olleen Juha Sipilän tekemisiä huomattavasti tiukemmin.

NÄKÖKULMA Suurin pölypilvi on ehkä jo ehtinyt laskeutua pääministeri Sanna Marinin verottomista ateriaeduista aiheutuneesta kohusta. Jälkinäytöksessä on vielä odotettavissa, kuinka Verohallinto kertoo valtion laskuun nautittujen aterioiden olevan veronalaista tuloa, kuten se ennakkoon on yleisesti jo arvioinut. Marin korjaa veroilmoituksensa myöhässä ja maksaa verot – ehkä pienellä sanktiolla lisättynä.

Tapahtumaketjua ja ihmisten reaktioita on ollut mielenkiintoista seurata myös sosiaalisessa mediassa. Antti Rinteen kutsuhuutoon vastanneet demarikannattajat ovat nousseet kiivaina joukkoina puolustamaan Sanna Marinia, jonka toiminnassa ei haluta havaita mitään moitittavaa.

Sen sijaan kyseessä uskotaan olevan lokakampanja, poliittinen ajojahti, naisviha, perussuomalaisten juoni ja mukaan on saatu niin Pekka Himasen ylikallis raportti kuin ministereiden ulkomaanmatkat – puhumattakaan aikaisemmista pääministereistä. Jopa puoluesisar Päivi Lipposen oikaisun häneen itseensä liittyvään väärään väitteeseen on tulkittu syyllistävän Marinia.

Episodin aloitti Iltalehden toimittaja Jarno Liski, joka on yksi Suomen parhaista tutkivista journalisteista. Hänet muistetaan muun muassa Ylegatesta, joka johti Yleisradion silloisen päätoimittajan eroon. Liski kirjoitti myös aikaisemman pääministerin, keskustalaisen Juha Sipilän miljoonista ja niiden historiasta niin, että Sipilä ei enää vastannut toimittajan kyselyihin. Marinia ei jahdata, vaan kyse on pääministerille vallankäyttäjänä kuuluvasta luontoisedusta.

Verottomista aamiaisista alkanut ketju oli aluksi pienehkö epäkohta, johon aivan oikein kiinnitettiin huomiota, kyse on kuitenkin julkisten varojen käytöstä. Uutiseksi asia nousi siinä vaiheessa, kun valtioneuvoston kanslia salaili kuluja ja tulkitsi tehtyä kyselyä tahallaan kuin piru raamattua, antaen aivan liian pienen arvion kustannuksista.

Kokenut toimittaja haistoi skuupin. Liskin tekemät Juha Sipilään liittyvät paljastukset vauhdittivat osaltaan keskustan kannatuksen alamäkeä, nyt pelkona demarileirissä on puolueen suosion lasku kunnallisvaaleissa.

Ministeripalkkiolaki määrittelee Kesärantaan kuuluvat edut, ja niihin ei lueta elintarvikkeita. Tasavallan presidenttiä koskee vastaava säännös, ja se ei presidentin kanslian mukaan mahdollista presidentin tai tämän perheenjäsenten yksityiskäyttöön tarkoitettujen elintarvikkeiden maksamista valtion varoista. Entisen valtiovarainministeri Sauli Niinistön historian tietäen tulkinta ei ole mikään yllätys.

Mutta onko ymmärrettävää, että hallintotieteiden maisterin koulutuksen saanut pääministeri ei edes epäilisi aamiaisen olevan verollista etua? Jos nyt pyritään arvioimaan pääministerin toimintaa ilman puoluepoliittisia silmälaseja, väliaikaisen asumisen kyseessä ollen se on mahdollista. Esimerkiksi hotellihuoneisiin kuuluu myös usein aamiainen.

Juttuvinkki: Poliisi aloittaa esiselvityksen pääministerin ateriakorvauksesta – ”Virkamiesten menettely arvioidaan”

Tilanne kuitenkin muuttuu, kun pääministeri asuu Kesärannassa jatkuvasti tai lähes vakituisesti ja mukaan lisätään aterioita. Tällöin voidaan verrata mikä valtioneuvoston kesäkuussa 2019 täsmentämän ohjeen henki ja tarkoitus on. Luultavasti se, ettei pitkään venyneiden neuvotteluiden jälkeen tarvitsisi aamulla etsiä avointa kahvilaa saadakseen aamiaissämpylän.

”Pääministerin asuessa virka-asunnossa, sisältäen myös lyhyet yöpymiset, voi edustustilojen myyntipalvelusta tai suoraan palvelukoordinaattorilta tilata etukäteen kylmiöön aamiaistarvikkeita sekä kylmänä toimitettavia aterioita, jotka on mahdollista lämmittää itse Kesärannassa. Viikonlopun tarvikkeet toimitetaan perjantaisin. Edellä mainittuihin liittyvät kohtuulliset kulut maksetaan valtion varoista ja laskutetaan valtioneuvoston kanslialta pääministerille osoitetuista määrärahoista.”

Kun Sanna Marin on nauttinut keskimäärin 270 euron aamiaisedusta kuukausittain, lisätyt ”kylmät ateriat” ovat nostaneet keskimääräistä kuukausikohtaista kustannusta 575 eurolla aina 845 euroon. Valtioneuvoston kanslia ei itse tarkemmin avaa laskujen sisältöä, aterioihin on kuitenkin kuulunut esimerkiksi kylmänä toimitettava alku- ja pääruoka, salaatti ja tuorepala. Marin on itse kertonut hänen sekä miehensä Markus Räikkösen olevan kasvissyöjiä.

Huomio kiinnittyy huhtikuuhun 2020, jolloin ateriakustannus on ollut kanslian ilmoituksen mukaan peräti 1 341,40 euroa. Kun tähän lasketaan mukaan 270 euron keskimääräinen aamiaiskulu, päästään jo yli 1 600 euron summaan. Kuka saa syödä verottomasti vastaavalla summalla kuukaudessa? Tässä kohdassa on jo paremminkin odotettavaa, että pääministerille tulisi epäilys toiminnan asianmukaisuudesta.

Summa on enemmän, kuin monella pienituloisella on kuukaudessa kaikkiaan käytettävissään. Suurituloisten tiukemmasta verotuksesta esityksiä tehnyt Marin ansaitsee itse noin 17 000 euroa kuukaudessa.

Mutta kuinka näinkin suuri ruokakulu on oikein syntynyt? Emme olleet kärpäsenä keittiön katossa, mutta pääministeri Sanna Marin antaa itse asiasta vahvan vihjeen huhtikuussa 2020 Ilta-Sanomien haastattelussa. Puoliso Markus Räikkönen työskenteli tuolloin etätöissä Kesärannassa, ja päiväkodista poissaolevaa parivuotiasta tytärtä hoiti päivisin myös Marinin äiti. Syöjiä on siis oletettavasti useampia.

Hyvin perustein voisi uumoilla viimeistään tuolloin poliitikolle itselleen nousevan mieleen ajatus, ovatko ruokailut enää olennaisesti pääministerin toimeen liittyviä kohtuullisia kustannuksia, vai puhtaasti perheen henkilökohtaisia menoja.

Nyt Marin ilmoittaa, ettei aio enää käyttää ateriaetua, vaikka menettely todettaisiin asianmukaiseksi. Kommentista MTV:n aamulähetyksessä on kuultavissa närkästys ja uhriutuminen, kun hän ilmoittaa omaavansa muitakin työtehtäviä kuin perheen ruokailujen selvitteleminen päivätolkulla.

Lopuksi – jotta ollaan tasapuolisia, kun ilmeistä verovälttelyä on havaittu – verottajan odottaisi suorittavan erityistarkastuksen, jonka perusteella viiden viimeisen vuoden aikana pääministerinä olleet Juha Sipilä ja Antti Rinne maksavat myös oman osansa saaduista ateriaeduista.

Ilmaisia lounaita kun ei ole. Näinhän se käy verottajan hampaisiin joutuneelle yrittäjällekin.

Kirjoittaja on Päivän Lehden päätoimittaja.

Lue myös: Sanna Marinin ateriapalveluiden kustannukset yli 14 000 euroa – keskimäärin 845 euroa kuussa

Kommentoi Facebookissa