Automarkkina on toipumassa romahduksesta – ladattavien ja hybridiautojen määrä kasvaa nopeasti

Koronatilanteesta aiheutunut ensirekisteröintien määrän lasku on alkanut kesällä vähitellen taittua.

Koronatilanteesta aiheutunut ensirekisteröintien määrän lasku on alkanut kesällä vähitellen taittua. (Kuva Fotolia)

Sähkö- ja hybridiautojen osuus on kasvanut jo yli kolmannekseen rekisteröinneistä.

AUTOT Heinäkuussa ensirekisteröitiin 9 101 henkilöautoa, joka on 1,3 prosenttia viime vuoden heinäkuuta pienempi lukema. Koronatilanteesta aiheutunut ensirekisteröintien määrän lasku on alkanut kesällä vähitellen taittua, vaikka uusien autojen tilausten määrä romahtikin huhti-toukokuussa yli 50 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvoa alemmas.

Uusia henkilöautoja on kuluvan vuoden aikana rekisteröity 56 488, joka on 18,7 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Käytettyjen henkilöautojen kauppaa käytiin 6,0 prosenttia viime vuoden heinäkuuta vilkkaammin. Käytettyjen autojen kauppa kääntyi kasvuun jo kesäkuussa koronan tuoman notkahduksen jälkeen.

Myös hyötyajoneuvoilla koronatilanteen aiheuttama kysynnän nopea lasku alkaa vähitellen taittua. Uusia pakettiautoja rekisteröitiin heinäkuussa 754, mikä on 17,1 prosenttia viime vuoden heinäkuuta vähemmän. Vielä kesäkuussa eroa viime vuoteen oli noin 35 prosenttia. Tänä vuonna on ensirekisteröity 7 020 pakettiautoa, mikä on 20,9 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Sähköautojen sekä erilaisten hybridiautojen suosio on viime vuosina kasvanut nopeasti. Ladattavien hybridien osuus lähti selvään kasvuun syystalvella 2019, ja ladattavien autojen saatavuus parantui huomattavasti viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Koronakriisi käänsi kuitenkin ladattavien autojen osuuden laskuun huhtikuussa.

Juttuvinkki: Ladattavia autoja ladataan pääosin kotona ja työpaikalla – julkisia latauspisteitä käytetään vain vähän

Ladattavien hybridien osuus henkilöautojen ensirekisteröinneistä kasvoi vuoden alkupuoliskolla 12,3 prosenttiin, kun niiden osuus oli viime vuonna 5,2 prosenttia. Myös täyssähköautojen osuus kasvanut tänä vuonna hieman viime vuotta nopeammin – viime vuonna täyssähköautojen osuus rekisteröinneistä oli 1,7 prosenttia ja alkuvuoden aikana osuus on kasvanut 3,2 prosenttiin.

Myös ilman ulkoista latausta toimivien täyshybridien ja kevythybridien osuus on viime vuosina kasvanut selvästi. Vuonna 2019 niiden osuus ensirekisteröinneistä oli 13,6 prosenttia ja vuoden 2020 ensimmäisen puolikkaan aikana jo 17,3 prosenttia.

– Yhteensä jo noin kolmannes vuonna 2020 ensirekisteröidyistä henkilö autoista on sähkö- tai hybridiajoneuvoja. Kesäkuun 2020 lopussa liikennekäytössä oli yhteensä jo yli 40 000 ladattavaa henkilöautoa. Määrä on kasvanut hieman yli 10 000 alkuvuoden aikana. Ladattavat hybridit ovat yleistyneet erityisesti kookkaammissa henkilöautosegmenteissä. Täys- ja kevythybridejä on tarjolla lähes kaikissa kokoluokissa, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Tammi-kesäkuussa rekisteröidyistä henkilöautoista noin 16 prosenttia oli dieselkäyttöisiä. Viime vuosina vähenemässä ollut dieselautojen osuus näyttää tasaantuvan noin 15 prosentin osuuteen – dieselin osuus on ollut suhteellisen vakaa vuoden 2019 kesästä lähtien. Dieselautoja on nykyisin tarjolla lähinnä suurempien autojen kokoluokissa.

– Diesel pitää edelleen pintansa suuren kokoluokan henkilöautoissa, sillä se on taloudellinen vaihtoehto paljon maantieajoa ajavilla ja raskaita kuormia vetävillä autoilla. Alkuvuonna rekisteröidyistä D-segmentin autoista lähes 30 prosenttia ja kalliimman hintaluokan E-segmentin autoista lähes puolet oli dieselkäyttöisiä. Myös suuremmissa katumaastureissa dieselin osuus on noin kolmanneksen luokkaa, kertoo toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.

Lue myös: Katsastuksessa hylättiin viime vuonna useampi kuin joka neljäs henkilöauto – katso kuinka oma automerkkisi menestyi

Kommentoi Facebookissa