Erilaiset karavaanarit elävät retrohengessä – kaikilla ei ole edes kahvinkeitintä

Raila Ståhl ja Kalle Ulmonen liikkuvat näyttävällä yhdistelmällä, sillä vuosimallia -70 olevaa munavaunua liikuttaa Kallen rakentama Chevrolet Stylemaster, vuosimallia -48.

Raila Ståhl ja Kalle Ulmonen liikkuvat näyttävällä yhdistelmällä, sillä vuosimallia -70 olevaa munavaunua liikuttaa Kallen rakentama Chevrolet Stylemaster, vuosimallia -48. (Kuva Anne Anttila)

Ruotsalaisvalmisteiset munavaunut olivat aikansa lippulaivoja, puurunkoisia ja valmistettu käsin.

KARAVAANARIT SMV eli Suomen munavaunukerho on perustettu vuonna 2009. Taustalla on rakkaus ruotsalaisvalmisteisiin munavaunuihin. Kerhon jäsenmäärä on noin 40 ja vaunujen määrä hieman pienempi.

Muna-klubin sihteerinä toimiva Armi Ylikorpi sanoo klubilaisten määrän olevan hienoisessa nousussa.

– On hienoa saada joukkoon myös nuorempaa sukupolvea, joten tällä hetkellä ikähaitari on kiitettävän laaja. Tämä osoittaa sen, että vaikka vehkeet ovat vanhoja, niin harrastuksessa ei ole havaittavissa sukupolvien välistä kuilua. Tämän lajin pariin kaikki ovat tasavertaisesti tervetulleita.

– Ainoa ehto on vain, että perässä kulkee ruotsalaisvalmisteinen munavaunu. Vetoautona voi olla tuoreempikin kumipyörä, mutta monella meistä on veturinakin retrohenkinen kulkupeli, Ylikorpi selvittää.

Armi Ylikorpi ja Timi Aho hankkivat oman munavaununsa Ruotsista. – Olemme säilyttäneet sen alkuperäisessä kunnossa ja vaunun ympärillä eletään muutenkin 60-luvun tunnelmissa.
Armi Ylikorpi ja Timi Aho hankkivat oman munavaununsa Ruotsista. – Olemme säilyttäneet sen alkuperäisessä kunnossa ja vaunun ympärillä eletään muutenkin 60-luvun tunnelmissa. (Kuva Anne Anttila)

Alkuperäisessä kunnossa

Armi Ylikorpi ja Timi Aho kertovat innostuneensa munavaunuilusta vuonna 2008.

– Haimme tuolloin vuosimallia 1969 olevan vaunun Ruotsista. Meillä oli onnea matkassa, sillä tämä yksilö oli lattiaa lukuun ottamatta hyvässä kunnossa, pariskunta sanoo.

Armi ja Timi ovat säilyttäneet vaununsa täysin alkuperäisessä kunnossa.

– Toimimme vaunun ikävuosien mukaan, joten työkalut kannattaa pitää aina mukana. Joskus eivät ovet mene kiinni ja joku naulakin saattaa pilkistää nurkista, sillä vaunu on puuta ja puulla on tapana elää. Vaunussamme ei ole myöskään mitään mukavuuksia, ei edes kahvinkeitintä. Myös lämmityksen suhteen menemme 60-luvun tyyliin eli vaunun nurkassa hohkaa tarpeen tulleen valopetroolilla toimiva pystykamina.

Juttuvinkki: Juha viettää lupsakkaa vankkurielämää läpi vuoden – ”Vähän siivottavaa ja vielä vähemmän huolia”

Vuosien 1961-1983 välisenä aikana valmistetut munavaunut painivat täysin omassa sarjassaan myös nostalgian suhteen.

– Vaikka toiset säilyttävät vaununsa alkuperäisessä kunnossa ja toiset tuunaavat mieleisekseen, niin ulkokuori säilyy kaikissa ennallaan. Juuri tämä on tämän lajin helmi. Ulkoapäin jokainen muna huokuu nostalgiaa, mutta sisältä saattaa löytyä modernia sisustusta, huipputekniikkaa myöten, Timi tietää kertoa.

Ruotsalaisvalmisteiset SMV-vaunut ovat kädentaitajan taidonnäyte. Vaunun runko on puuta, pinta vaneria ja kaikki on tehty käsityönä.
Ruotsalaisvalmisteiset SMV-vaunut ovat kädentaitajan taidonnäyte. Vaunun runko on puuta, pinta vaneria ja kaikki on tehty käsityönä. (Kuva Anne Anttila)

Kädentaitoa parhaimmillaan

Raila Ståhlilla ja Kalle Ulmosella on takanaan kuusi nostalgian täyteistä vuotta munavaunuilijoiden joukossa.

– Vuosimallia 1970 oleva SMV 14 LSR -munavaunu löytyi vuonna 2014 Lammilta. Tämä muna poikkeaa muiden joukosta siinä, että vaunu on aikoinaan myyty uutena Suomeen, kun valtaosa näistä on tuotu maahan käytettyinä, Raila ja Kalle kertovat.

Pariskunta on halunnut säilyttää harvinaisuuden mahdollisimman alkuperäisessä kunnossa.

– Kaikki on toki käyty läpi ja korjattu, mutta jääkaappia lukuun ottamatta muu on säilytetty 70-luvun hengessä.

Puusepän koulutuksen saanut Kalle ihannoi ruotsalaisvalmisteisten munavaunujen laadukasta työnjälkeä.

– Puurunkoinen ja vaneripintainen vaunu on tehty viimeisen päälle taitaen. Nämä ovat käsintehtyjä ja laatu näkyy kaikkialla. Olen tavattoman ihastunut myös tämän ajan muotoiluun. Siinä huokuu menneisyys, mutta samalla myös ajattomuus. Ei siis ihme, että munavaunut olivat aikansa lippulaivoja. Toki tämä näkyi myös hinnassa, sillä SMV oli suomalalaisvaunuja arvokkaampi investointi.

Pariskunta Ståhl ja Ulmonen liputtavat munavaunuilun puolesta niin vahvasti, että myös vetoautona toimii hyvin nostalginen menopeli, vuoden 1948 Chevrolet Stylemaster.

– Kyseinen auto on myyty aikoinaan uutena Suomeen. Siinä vaiheessa, kun minä sain auton käsiini, edessä oli valtava projekti. Auto on kasattu palasista ja kaikki on omaa kädentuotantoa, verhoilusta ja maalauksesta lähtien. Mutta, jokainen työtunti tämän kaunottaren eteen kannatti, Kalle kiteyttää tyytyväisenä.

Lue myös: Yksityistallissa seisoo harvinainen autotaideteos – mutta kuka on taiteilija Preston?

Kommentoi Facebookissa