TAKSILAKI Eduskunta hyväksyi tänään lain, joka alun perin tunnettiin hallituksen hankkeena nimeltään liikennekaari, mutta joka on saanut nyt nimekseen Laki liikenteen palveluista.
Kansan suussa taksilakina tunnetun lain tarkoitus on purkaa viranomaisten sääntelyä ja ohjausta, ja suuri osa laista keskittyy taksiliikenteen vapauttamiseen – mutta juuri se muodostikin kiistellyimmän osan. Taksinkuljettajat ruuhkauttivat liikenteen Helsingin Asema-aukion taksitolpalla eilen osoittaakseen, mitä kilpailun vapauttaminen voi saada aikaan.
Taksit saavat tulevaisuudessa muun muassa määritellä itse taksansa ja kuljettajan ei ole pakko päivystää tietyllä alueella. Tämän on uskottu heikentävän taksipalveluja maaseudulla ja varoittavaksi malliksi on esitetty Ruotsin esimerkkiä. Päivän Lehden aikaisemman artikkelin asiasta löydät tästä.
– Lain toisen vaiheen valmistelu on jo pitkällä. Siinä jatketaan palvelevan liikennejärjestelmän kehittämistä ottamalla mukaan kaikki liikennemuodot. Liikenteen palvelujen digitalisoinnin ja tiedon hyödyntämisen edellytyksiä parannetaan edelleen, liikenneministeri Anne Berner kommentoi blogissaan.
Eduskunnan hyväksymä laki astuu voimaan vaiheittain, taksiliikennettä koskevalta osalta kesällä 2018.
Oppositio esitti lakiin liittyviä vastalauseita, joissa esitettiin huoli lain toimivuudesta yleisesti. SDP ja vasemmistoliitto esittivät myös, että taksiliikennettä koskeva osa poistettaisiin kokonaan. Hallituksen esitys kuitenkin hyväksyttiin sellaisenaan, sillä hallituspuolueiden kannattaessa omaa esitystään lisäksi pienten oppositiopuolueiden kannatus hajosi.
Kommentoi Facebookissa