Lauri Markkanen pelaa upporikasta ja rutiköyhää

Lauri Markkanen pussittaa koreja NBA:ssa Chicago Bullsin paidassa.

Lauri Markkanen pussittaa koreja NBA:ssa Chicago Bullsin paidassa. (Kuva AOP)

Lauri Markkanen ei allekirjoittanut Chicago Bullsin sopimustarjousta. Hän päätti ryhtyä uhkapeliin.

KORIPALLO Lauri Markkanen ja NBA-seura Chicago Bulls eivät päässeet yhteisymmärrykseen jatkosopimuksesta määräaikaan mennessä. Takarajana oli maanantai-iltapäivä.

Kun jatkosopimusta ei tullut, tulee Markkasesta vapaa agentti alkavan NBA-kauden jälkeen. Hänen sopimuksensa Chicago Bullsin kanssa kattaa vielä tämän kauden.

Markkanen tiettävästi itse hylkäsi Bullsin sopimustarjouksen. Jos hän olisi tarjouksen hyväksynyt, olisi sopimus ollut yksi Suomen urheiluhistorian rahakkaimmista.

Panokset ovat Markkasella kovat. Hän haluaa edetä urallaan ja päästä parempaan joukkueeseen. Jos tuleva kausi häneltä onnistuu, voi hän kesällä 2021 saada huomattavasti rahakkaamman sopimuksen kuin Bulls olisi tarjonnut.

Toisaalta Markkasen arvo voi myös tulevan kauden aikana laskea. Toisten mielestä hän ei toistaiseksi ole lunastanut NBA:ssa häneen asetettuja lupauksia.

– Markkanen on ollut liian keskinkertainen pelaaja ja myös loukkaantumisherkkä. Nyt tekosyiden aika on ohi. Hänen on pelattava aggressiivisemmin ja onnistuttava hyvissä heittopaikoissa paremmin, arvostettu talouslehti Forbes arvioi.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Kausi 2020-2021 on Markkaselle neljäs NBA:ssa. Menestys on ollut suomalaisittain poikkeuksellista ja saanut siitä Suomen medioissa ansaitsemansa hehkutukset. Hehkuttaa voi Suomen mittakaavassa, mutta ei NBA:n mittakaavassa.

Debyyttikaudellaan 2017-2018 Markkanen ylitti kaikki odotukset. Mutta sen jälkeen hän ei ole nostanut paljoa tasoaan. Markkasen NBA-uran ottelukohtainen pistekeskiarvo on vain 14,7 ja levypallokeskiarvo 6,3.

Syynä Markkasen uran polkemiseen paikallaan on sekin, ettei Chicago Bulls ole kovinkaan hyvä joukkue. Pudotuspelipaikka ei ole ollut seuralla Markkasen vuosina edes lähellä.

Paremmassa seurassa Markkanen voisi saada parempaa jälkeä aikaan. Toisaalta mahtuminen avausviisikkoon on Markkasella paremmassa seurassa kovemman työn takia. Penkkipelaajana ura voisi polkea paikallaan vieläkin pahemmin.

Nyt Markkanen on ottanut ison riskin. Ensi kesänä nähdään, oliko riski kannattava.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Susijengibuumia uhkaa syöksykierre – kohtalonpeli helmikuussa Georgiassa

Kommentoi Facebookissa