Li Andersson yllätti vaaligallupit – kokoomus saalisti suurimman äänisaaliin

Vasemmistoliiton suosittu puheenjohtaja Li Andersson siivitti puolueensa vaalivoittoon. (Kuva AOP)

Vasemmistoliiton puheenjohtaja keräsi historialliset lähes neljännesmiljoona ääntä EU-vaaleissa.

VAALIT Suomesta on valittu uudet 15 Euroopan parlamentin jäsentä eli meppiä. Vaaleissa koettiin yllätyksiä, joita vaaligallupit eivät pystyneet ennustamaan.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sai huimat yli 247 604 ääntä, joka toi puolueelle kaksi lisäpaikkaa ja yhteensä kolme edustajaa Euroopan parlamenttiin. Anderssonin henkilökohtainen suosio toki tiedettiin, mutta aivan näin suuriin äänestyslukuihin ei uskottu päästävän. Puolue sai 17,3 prosentin kannatuksen, jossa nousua edellisiin vaaleihin nähden oli 10,4 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliiton toinen edustaja on Merja Kyllönen ja kolmanneksi nousi Jussi Saramo, jonka henkilökohtainen äänimäärä on alle 5 000, mutta se riittää Anderssonin huiman äänisaaliin johdosta.

Suurin puolue EU-vaaleissa Suomessa on pääministeripuolue kokoomus, joka sai neljäsosan kaikista äänistä, 24,8 prosenttia ja neljä meppiä eli yhden lisäedustajan. Puolueen ääniharaviksi nousivat Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sekä meppi Henna Virkkunen, jolle uumoillaan tulevaisuudessa komissaarin pestiä. Silloin kansanedustajat Pekka Toveri ja Aura Salla saisivat vielä seurakseen nyt varalle jääneen Sirpa Pietikäisen.

SDP säilytti kaksi edustajaa, jotka ovat Eero Heinäluoma ja Maria Guzenina, samoin kuin keskusta, jonka ehdokkaista valittiin Elsi Katainen sekä Katri Kulmuni. Vihreät menettävät yhden edustajan, valituiksi tulivat nyt ex-puheenjohtajat Ville Niinistö ja Maria Ohisalo.

Vasemmistoliiton nousun lisäksi toinen suuri yllätys oli perussuomalaisten romahdus. Vain 7,6 prosentin kokonaiskannatuksella puolue menetti yhden paikan ja ainoaksi mepiksi nousi kansanedustaja Sebastian Tynkkynen. RKP onnistui säilyttämään edustajanpaikkansa, jonka sai puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Viimeinen meppipaikka meni vihreille, ja ensimmäisinä varalle jäivät SDP:n, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien edustajat. Suhdeluvuissa on kuitenkin niin paljon eroa, että äänten tarkistuslaskenta tuskin tuo muutosta paikkajakoon.

Lue myös: Näin EU-vaalipäivä etenee – alustava tulos on selvillä jo illalla

Kommentoi Facebookissa