Miljoonaluokan erikoinen tonttikeinottelu käräjille – Tampere haastoi itsensä oikeuteen

Tampereen ykkösdemari Atanas Aleksovski saattaa joutua maksumieheksi kummallisen tonttikaupan takia. Tampereen kaupunki etsii maksajaa 1,8 miljoona euron sopimussakolle.

Tampereen ykkösdemari Atanas Aleksovski saattaa joutua maksumieheksi kummallisen tonttikaupan takia. Tampereen kaupunki etsii maksajaa 1,8 miljoonan euron sopimussakolle. (Kuvat Fotolia ja SDP)

Tampereella käynnistyy lähiaikoina kummallinen oikeusjuttu, kun kaupunki on haastanut oman säätiönsä oikeuteen.

TONTTIKAUPAT Tampereen kaupungin tytäryhteisö Kotilinnasäätiö vuokrasi vuosi sitten kaupungilta tontin 60 vuodeksi. Muste vuokrasopimuksessa ei ehtinyt edes kuivua, kun säätiö myi tontin rakennusoikeuden eräälle rakennusyhtiölle reilulla miljoonalla, 1 150 000 euron hinnalla.

Tontin myynti tapahtui siten, että Kotilinnasäätiö perusti osakeyhtiön ja luovutti tontin vuokraoikeuden sille. Sitten säätiö myi yhtiönsä ja samalla vuokrasopimuksen rakennusfirmalle. Operaatioon ei ollut kaupungin kirjallista suostumusta.

Kotilinnasäätiön toiminta-ajatuksena on rakentaa kohtuuhintaisia asuntoja ikäihmisille. Tässä tapauksessa tontille ei rakennettu mitään, vaan myynti tehtiin samana päivänä kun tontti vuokrattiin.

Vuokrasopimuksessa on kuitenkin ehto, että Kotilinnasäätiö joutuu maksamaan 1,8 miljoonaa euroa sopimussakkoa, jos tontti luovutetaan rakentamattomana eteenpäin. Viime elokuussa Tampereen kaupunki teki päätöksen, että sopimussakkoa ei peritä. Asiasta nousi kuitenkin niin kova meteli, että kaupunki päätti myöhemmin ryhtyä perintätoimiin.

Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan tonttikeplottelu ei mennyt säätiölain mukaisesti ja asiasta kiinnostui myös poliisi. Tammikuussa Päivän Lehti kertoi ensimmäisenä mediana, että poliisi on ryhtynyt tutkimaan tapausta, artikkelin löydät tästä.

Pirkanmaan käräjäoikeuteen on nyt tulossa juttu nimikkeellä “Maanvuokrasuhdetta koskeva riita”. Siinä kantajana on Tampereen kaupunki ja vastaajana Kotilinnasäätiö.

Tampereen poliitikkopiireissä on keskusteltu siitä, että kun 1,8 miljoonan euron sopimussakko on olemassa, niin jonkun se pitäisi maksaa. Tässä tapauksessa tuo joku voisi olla Kotilinnasäätiön johtoporras ja hallitus. Päivän Lehden tietojen mukaan ratkaisua odotetaan tietyissä piireissä pelonsekaisin tuntein. Tonttikeinottelusta saattaa tulla iso lasku.

Kotilinnasäätiön toiminnanjohtajana on Tampereen demareiden ykkösmies Atanas Aleksovski. Hän on valtuuston demariryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja. Lisäksi hänellä on paikkoja useiden yritysten ja yhteisöjen hallintoelimissä. Aleksovski on tonttikaupan pääarkkitehti.

Kotilinnasäätiön hallituksen puheenjohtaja on Tampereen entinen pormestari, kokoomuslainen Timo P. Nieminen. Kertomansa mukaan myös hän on käynyt tonttiasiasta poliisin kuultavana.

Kotilinnasäätiön tonttikeinottelu ei ole Tampereella ainoa lajissaan. Hiljattain eräät sijoittajat perustivat 2 500 euron pääomalla osakeyhtiön ja vuokrasivat kaupungilta arvokkaan tontin Kalevasta, vuokrahinnaksi sovittiin 98 861 euroa vuodessa.

Sen jälkeen yhtiön 2 500 euron osakekanta myytiin isolle rakennuskonsernille. Rakennusoikeuden perusteella tontin vuokraoikeuden myyntihinta on ollut 2,1–2,6 miljoonaa euroa. Kauppa se on joka kannattaa, jos perustamalla parin tonnin pöytälaatikkofirma voidaan netota pari miljoonaa euroa. Päivän Lehti kirjoitti asiasta tässä.

Tampereen poliittisten päättäjien keskuudessa on käynnistynyt keskustelu myös siitä, että kyseisen kaltaisille tonttikeinotteluille olisi syytä laittaa piste. Kotilinnasäätiö on jo joutunut muuttanut sääntöjään, jatkossa kaupunki voi erottaa hallituksen jäsenen, jos hän on menettänyt yleisen luottamuksen.

Kommentoi Facebookissa