Pari sanaa päätoimittajalta – näin sujui Päivän Lehden ensimmäinen vuosi

Päätoimittaja Kari Kallonen on syntynyt Tampereella, työskennellyt vuosia Helsingissä ja asuu nykyisin Vanhassa Raumassa.

Päätoimittaja Kari Kallonen on syntynyt Tampereella, työskennellyt vuosia Helsingissä ja asuu nykyisin Vanhassa Raumassa. (Kuva Päivi Luosma)

Suomalaisista sisupusseista ja arjen sankareista kertovat elämäntarinat ja kohtalot kiinnostavat aina.

KOLUMNI Tasan vuosi sitten avautuivat Päivän Lehden sivut, ja matka on ollut kieltämättä mielenkiintoinen ja värikäs. Pahoilta karikoilta olemme onnistuneet välttymään, mutta koputellaan puuta. Suosituimpia juttujamme on luettu jopa 100 000 kertaa ja jaettu sosiaalisessa mediassa reilusti yli 15 000 lukijan toimesta, kiitos siitä.

Vaikka toimituskunnassamme on kokeneita journalisteja, aina jotkut asiat onnistuvat silti yllättämään.

Eniten kiinnostusta herättävät artikkelimme ovat usein olleet perusteellisesti taustoitetut katsaukset, jotka ovat sisältäneet myös yhteiskunnallisia paljastuksia. Poliittinen johto tekee päätöksiä yllättävän salatusti, esimerkkinä vaikka parhaillaan eduskunnan lobbarirekisteristä käytävä kiista, jossa vierailijalistoja hävitetään ja niiden julkisuutta jarrutetaan.

Pieniä uutisvoittoja ovat olleet muun muassa paljastus, kuinka liikenneministeri Anne Bernerin käyttämät konsultit laskuttivat lähes jokainen juuri ja juuri julkisten hankintojen kilpailutusrajan alittavan summan. Hallitus on tällä hetkellä vallanpitäjä, jonka toimia saa ja tulee tarkastella kriittisesti. Ehkä ensi vaalien jälkeen henkilöt ovat vaihtuneet.

On ollut ilo havaita, kuinka myös suomalaisista sisupusseista ja arjen sankareista kertovat elämäntarinat ja kohtalot kiinnostavat. Ensimmäisinä mieleen nousevat 75 moottorisahaa loppuun ajanut ja autoja kaatanut Metsuri-Jaakko, retromuodin asiantuntija 93-vuotias Taimi, sotasankari Simo Häyhän elokuvahanke sekä tunteikas tarina eläinten vanhainkodista.

Media ei toki ole erehtymätön, emme myöskään me. Puolisen tusinaa kertaa olemme korjanneet artikkelissamme olleen vanhentuneen tiedon tai epätarkkuuden. Siksi tuntuikin erikoiselta, että saimme itse tehdä töitä hartiavoimin, ennen kuin onnistuimme painostamaan valtamedian korjaamaan alunperin aprillipilaksi tehdyn surkuhupaisan uutisankan, tarinan talvisodassa suomalaisten sotilaiden kimppuun hyökänneistä puna-armeijan sotahirvistä.

Meitä on epäilty äärioikeistolaisista aina marxilaisiksi, joku trollasi Venäjän rahoittavan Päivän Lehteä. Riippumaton linja on näin ilmeisen onnistunut. Sosiaalisessa mediassa olemme pyrkineet säilyttämään sanan vapaana, mutta ylilyönnit karsimme kyselemättä pois. Arvostella saa kärjekkäästikin, kun ei puututa kenenkään ihmisarvoon tai uhata henkeä ja terveyttä.

Päivän Lehti on ollut alusta alkaen verkkomedia, jonka lukija saa veloituksetta. Mitään ei piiloteta maksumuurin taakse. Meillä ei ole rasitteena perinteisen painetun lehden organisaatiota, mutta toisaalta ei myöskään samoja resursseja. Se tuo mukanaan ketteryyttä.

Pyrimme jatkamaan omalla ketään kumartelemattomalla linjallamme, mutta pieniä uudistuksiakin on luvassa – joten pysykää mukana!

Kari Kallonen

Kirjoittaja on Päivän Lehden päätoimittaja

Kommentoi Facebookissa