Poliisipartiota syyteltiin sosiaalisessa mediassa – ”Naiset näyttävät keskisormea ja häipyvät kikattaen”

Sosiaalisen median alustalla on nähtävissä tapahtumasta neljä lyhyttä videonpätkää, joissa kaksi poliisipartiota yrittää saada kahta naista rauhoittumaan.

Sosiaalisen median alustalla on nähtävissä tapahtumasta neljä lyhyttä videopätkää, joissa kaksi poliisipartiota yrittää saada kahta naista rauhoittumaan. (Kuvituskuva Fotolia)

Pohjanmaan poliisi reagoi julkiseen palautteeseen, jossa sen toimintaa on arvosteltu.

POLIISILAITOS Pohjanmaan poliisi on saanut palautetta koskien tapahtumaa, jossa kaksi naista ovat poliisipartion toimenpiteen kohteena yöaikaan lähellä poliisilaitosta. Koska asiaan osalliset ovat itse julkistaneet videoita sosiaalisessa mediassa ja kohdistavat poliisiin voimakasta arvostelua, komisario Timo Välimäki on päättänyt avata tapahtunutta myös poliisin näkökulmasta, joka on jossakin määrin poikkeuksellista.

Sosiaalisen median alustalla on nähtävissä tapahtumasta neljä lyhyttä videopätkää, joissa kaksi poliisipartiota yrittää saada kahta naista rauhoittumaan ja poistumaan kotiinsa tai muualle. Videolla on kuultavissa hysteeristä huutoa ja toinen nainen makaa maassa, huutaen välillä hysteerisesti. Naiselle tarjotaan sekä poliisi- että ambulanssikyytiä, mutta niistä kieltäydytään.

Videolta ja sitä seuranneesta ahkerasta viestittelystä saa sen käsityksen, että poliisipartiot eivät tunnista paniikkikohtausta. Palautteen mukaan toimenpiteet naisten suhteen ovat täysin vääriä ja poliisi kohtelee kansalaisia mielivaltaisesti. Videot ovat nähtävissä netissä ja osalliset kirjoittelevat nimimerkillään nettiin kommentteja poliisin osaamattomuudesta.

– Koska asia on saanut suurehkot mittasuhteet, joudun esimiehenä ottamaan kantaa alaisteni toiminnan laillisuuteen ja oikeellisuuteen. Kirjoittelussa ei väitetä poliisin syyllistyneen rikokseen, mutta juttujen luonne on sellainen, että se saattaa antaa aihetta rikosilmoituksen kirjaamiselle, komisario Timo Välimäki kertoo.

Juttuvinkki: Murhan yritys videoitiin ja laitettiin sosiaaliseen mediaan – puukotettu uhri pääsi juosten pakoon

Tapahtuman saaneen julkisuuden vuoksi Välimäki joutui esimiehenä tutustumaan tapahtumaan tarkemmin kameravalvonnan ja puhuttamisen avulla.

– Perehdyttyäni asiaan tarkemmin selvisi, että poliisilaitoksen tuntumassa sattunut tapahtuma on alkanut jo Vaasan torilta. Julkisuudessa esitetystä materiaalista saa sen käsityksen, että toimenpiteen kohteena on kaksi teini-ikäistä tyttöä. Tosiasiassa henkilöt ovat noin 20-vuotiaita naisia, Välimäki tarkentaa.

Videotallenteissa on nähtävissä, että yöllä kello 1–2 aikaan kaksi naista laskettelee torilla skeittilaudalla ja harrastaa jonkinlaista keskinäistä hauskanpitoa. Naiset juoksevat tien yli aivan poliisiauton editse yrittäen kiinnittää poliisipartion huomion.

Tallenteesta näkyy, kun toinen naisista repii kaupungin kukkaistutuksista kukkia ja partion mukaan tarjoaa niitä torilla liikkuvalle poliisipartiolle. Partion kieltäydyttyä kukista nainen heittää kukat poliisiauton avoimesta ikkunasta sisään ilmoittaen, ettei pidä konstaapelista ja poistuu kiireesti paikalta.

– Naiset tavataan uudelleen poliisilaitoksen aidan tuntumasta makaamasta kevyen liikenteen väylältä siten, että he sulkevat väylän vartaloillaan kokonaan, joka sinällään on vaarallista ja saattaa toteuttaa jonkun liikennerikkomuksen tunnusmerkistön. Tiesulun paikka takaa sen, että poliisi ei voi olla näkemättä toimintaa, eikä poliisi voi olla puuttumatta tällaisen tapahtumaan.

Ensimmäisen partion ollessa paikalla naisten kanssa toimitaan yhteisymmärryksessä, mutta toisen partion tullessa paikalle kukkia heittäneen naisen käytös muuttuu. Hän kysyy, onko partiossa tietty konstaapeli, jonka jälkeen naisen toiminta muuttuu poliisin vastaiseksi.

Toinen nainen menee makuulleen maahan vasta siinä vaiheessa, kun poliisilain mukainen säilöönotto alkaa olla lähellä ja toinen alkaa videoida tapahtumaa. Avun tarjoamiset, neuvot, kehotukset ja käskyt eivät naisiin tehonneet.

– Saamani selvityksen perusteella en havaitse poliisin toiminnassa moitittavaa. Olen työssäni kohdannut lukemattomia mielenterveyspotilaita ja myös paniikkikohtauksen saaneita henkilöitä, mutta videoilla näkemäni poikkeaa aikaisemmista kokemuksistani, komisario Timo Välimäki toteaa.

– Vaikuttaa siltä, että naiset johdattelevat tapahtumaa haluamaansa suuntaan. Vaikuttaa myös siltä, että videoklipit on poimittu valikoiden laajemmasta materiaalista.

Juttuvinkki: Yläkoulussa tapahtunutta pahoinpitelyä kuvattiin videoille – rikokseen epäiltynä useita lapsia tai nuoria

Poliisimiesten mukaan asiassa päästään lopulta hyvään lopputulokseen ja toinen naisista kuljetetaan suostumuksellaan poliisiautolla mukana olleen ystävänsä kerrostaloasunnon ulko-oven eteen, ja toinen tulee perässä skeittilaudalla kotinsa oven eteen.

Ovella poliisimiehet vielä keskustelevat naisten kanssa hyvässä hengessä, mutta näiden päästyä lukitun ulko-oven taakse, he näyttävät poliisimiehille keskisormea ja häipyvät kikattaen kerroksiin.

– Poliisitoiminta on julkista viranomaistoimintaa, jonka pitää kestää arvostelua ja kritiikkiä. Jos toiminnassa on virheellisyyksiä, asia on tutkittava jonkun muun kuin poliisin toimesta. Videomateriaalia nettiin ladattaessa on syytä varmistua, ettei syyllisty itse mihinkään rikokseen. Käsiteltäessä esitutkinnan kohteena olevaa videomateriaalia siten, että joku joutuu aiheetta rikoksesta epäillyksi, toiminta voi toteuttaa todistusaineiston vääristelemisen tunnusmerkistön, Välimäki sanoo.

Poliisi voi joskus joutua työssään niin sanotun maalittamisen kohteeksi. Viranomaisiin kohdistettuna kyse voi olla myös virkatoimien vuoksi tehdyistä perättömistä rikosilmoituksista tai kanteluista. Kyse on järjestelmällisestä, joukkoistetusta uhkailusta tai vainoamisesta, jossa toiminnan alkuunpanija tarkoituksellisesti osoittaa suorin kehotuksin tai piiloilmaisuin näkemystensä tukijoille tulevan uhkailun tai muun häirinnän kohteen.

– Palauteen antaja voi halutessaan saattaa tapahtuneen esitutkintaan taikka kannella poliisin toiminnasta ylemmälle viranomaiselle, mutta esimiehen arvion mukaan poliisipartioiden toiminta ei anna aihetta asian jatkokäsittelyyn, Välimäki päättää.

Asiasta on nyt tehty rikosilmoitus ja se siirtyy poliisirikostutkintaan.

Lue myös: Aikuinen mies esiintyi sosiaalisessa mediassa alakouluikäisenä – sai lapset lähettämään videoita

Kommentoi Facebookissa