Tämä operaatio teki Lauri Törnistä legendan – ”Hän on yhä vihreiden barettien suurimpia sankareita”

Lauri Törnin alias Larry Thornen kuva Zagros-vuorilla on ilmeisesti otettu hänen omalla kamerallaan.

Lauri Törnin alias Larry Thornen kuva Zagros-vuorilla on ilmeisesti otettu hänen omalla kamerallaan. (Kuva Perinnekilta/ Lauri Törni)

Mannerheim-ristin ritari kapteeni Lauri Törni, vihreiden barettien sankari Larry Thorne suoritti onnistuneen operaation Iranissa.

SOTAHISTORIA Kahdella Mannerheim-ristin ritarilla on 28.5. syntymäpäivänsä. Toinen on viimeinen elossa ollut ritari Tuomas Gerdt, joka on syntynyt vuonna 1922. Toinen, ritari numero 144 Lauri Törni, kuoli helikopterionnettomuudessa Vietnamin sodan salaisessa tehtävässä vuonna 1965. Törni nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi 9.7.1944.

Kapteeni Lauri Törni oli siirtynyt sotien jälkeen Yhdysvaltoihin, jossa hänestä tuli erikoisjoukkojen upseeri nimellä Larry Thorne. Osasto Törnin muistoa ylläpitävä perinnekilta järjesti Tampereella Törnin satavuotisjuhlat, jonne Tuomas Gerdt lähetti oman tervehdyksensä.

Myös Törnin jääkärit ovat nyt poissa. Presidentti Mauno Koivisto oli tiettävästi toiseksi viimeinen jääkäreistä, vuoden 2017 marraskuussa edesmennyt maanviljelijä Pekka Maikola viimeinen. Nyt läsnä oli jääkäreiden omaisia ja läheisiä.

Illan virallisessa osuudessa valtioneuvoston tervehdyksen toi puolustusministeri Jussi Niinistö, juhlapuheen piti kenraaliluutnantti Paavo Kiljunen. Korkeimman oikeuden jäsen, oikeusneuvos Jussi Tapani selvensi tutkimustaan Törnin sotilasarvosta.

Törni oli käynyt jatkosodan jälkeen sukellusveneellä Saksassa ja saanut maanpetostuomion, joka vei häneltä myös kansalaisluottamuksen. Sen perusteella henkilö menetti myös sotilasarvonsa. Saatuaan armahduksen presidentti J. K. Paasikiveltä, Törnille palautettiin kansalaisluottamus ja sen mukana myös sotilasarvo.

Kun puolustusvoimien komentaja Aarne Sihvo halusi erikoisesti armahduksen jälkeen viedä uudelleen sotilasarvon, asiaa rasittivat niin suuret juridiset virheellisyydet, että kabinettipäätös oli oikeudellisesti mitätön. Tutkimustulokset esitellään uudessa elämäkerrassa.

A-2-erillisosasto teki onnistuneen operaation Iranissa, Thorne oikealla.
A-2-erillisosasto teki onnistuneen operaation Iranissa, Thorne oikealla. (Kuva Perinnekilta)

Muut epäonnistuivat, Törni ei

Juhlahuoneiston seiniä koristivat kuvat Lauri Törnistä Zagros-vuorten rinteillä. Vuonna 1962 suoritetun operaation merkitystä on muistellut Yhdysvaltoihin siirtyneiden Marttisen miesten puolisoista Kalle Keräsen vaimo. Liisa Keräsen veli oli Paavo Koli, myös Mannerheim-ristin ritari ja sittemmin Tampereen yliopiston rehtori.

”Niihin aikoihin Lasse oli iso nimi Vihreissä bareteissa, kollegoiden kesken häntä kutsuttiin lempinimellä ´The Legend´. Saavutus, jolla hän ansaitsi lempinimen, oli salaiseksi luokitellun materiaalin hankkiminen takaisin Yhdysvaltain armeijan lentoaluksesta, joka oli vaarallisesti murskautunut jäisillä vuorilla. Hänen ryhmänsä onnistui siinä, missä kaksi aikaisempaa joukkuetta epäonnistuivat.”

Amerikkalainen tiedustelukone oli pudonnut Iranin vuoristoon. Matkustajina olleiden everstiluutnantti Johnsonin, majuri Carderin sekä kapteeni Knottsin ruumiit olivat jääneet vuorille. Iranilaiset sekä saksalaiset vuorikiipeilijät olivat yrittäneet alueelle, mutta epäonnistuivat.

Tehtävä annettiin kahdelle erikoisjoukkojen kapteenille, Larry Thornelle ja Herbert Y. Schandlerille. Thornen A-2-erillisosasto vastasi yläleiristä. He onnistuivat siinä, missä muut eivät. Thorne otti myös itse valokuvia operaatiosta, jäljellä on myös hänen kirjoittamansa after action -raportti.

”Alue oli keskellä kulkusirkkojen vitsausta ja koko tienoo oli peittyneenä niihin. Tämän johdosta lumi ja siitä sulanut vesi oli saastunutta. Paikka paikoin lumen päällä oli niin paljon kuolleita sirkkoja, että tuntui aivan kuin olisit kävellyt mudassa.”

Amerikkalaiset auttoivat kyläläisiä terveydenhoidossa ja lääkintämies muun muassa kuusi lasta maailmaan, mukana kyläpäällikön poika.

Kun tarpeelliset laitteet oli poistettu pudonneesta lentokoneesta, se räjäytettiin.
Kun tarpeelliset laitteet oli poistettu pudonneesta lentokoneesta, se räjäytettiin. (Kuva Perinnekilta)

Vihreiden barettien sankari

Yhdysvaltain suurlähetystö lähetti Törnin satavuotisjuhlia kunnioittamaan kaksi erikoisjoukkojen sotilasta, he ovat MSG David W. Tyler sekä MSG Erich Gardner. Tyler kertoo, että Törni ei suinkaan ole unohdettu sankari erikoisjoukkojen piirissä.

Erikoisjoukkojen Fort Carsonin tukikohdassa on Larry Thornen nimeä kantava rakennus, jossa on nähtävissä maalaus Thornesta Zagros-vuorilla. Vuosittain kilpaillaan myös Thornen nimeä kantavasta palkinnosta kestävyyttä vaativassa kisassa.

– Kisa on äärimmäisen rankka ja siksi myös arvostettu.

Sekä Tyler että Gardner ovat vihreitä baretteja, Törni esiintyi salanimellä myös amerikkalaisessa Vihreät baretit -bestsellerissä ja on esikuva John Waynen hahmolle samannimisessä elokuvassa. Kun Törnin jäännökset löytyivät Vietnamin viidakosta suomalais-amerikkalaisen Joint Task Force -retkikunnan toimesta vuonna 1999, ryhmään kuului myös vihreitä baretteja.

– Hän on yhä suurimpia vihreiden barettien sankareita, Tyler toteaa.

Suomessa on sen sijaan pyritty mustaamaan Törnin mainetta historiantutkijoiden toimesta jopa keksityillä väitteillä. Törnin on väitetty osallistuneen myös natsivallankumoukseen, vaikka Saksassa ollut Kalevi Rantanen todistaa Törnin kieltäytyneen. Tätä eivät tutkijat kuitenkaan kerro.

”Tämä ei Törniä miellyttänyt. Hän ilmoitti kieltäytyvänsä ja lähtevänsä mieluummin lähestyviä venäläisiä vastaanottamaan. Suomalaisia vastaan hän ei voisi kättään nostaa.

Sitten menette rintamalle, Cellarius totesi raivoissaan. Saksan armeijassa ei ylempiarvoisten käskyjä oltu totuttu kyseenalaistamaan. Hän ei selvästikään tajunnut, ettei Törni pitänyt sitä edes rangaistuksena.”

Gardner ja Tyler ovat tällä hetkellä komennuksella Tallinnassa kouluttamassa erikoisoperaatioita. Heille oli kunniatehtävä saapua edesmenneen aseveljen satavuotisjuhliin.

Lauri Törni haudattiin sotilaallisin kunnianosoituksin vuonna 2003 Arlingtonissa Yhdysvalloissa. Hänet on nimetty myös erikoisjoukkojen 1. rykmentin kunniajäseneksi.

MSG Erich Gardner ja David Tyler saapuivat kunnioittamaan vihreiden barettien legendan muistoa.
MSG Erich Gardner ja David Tyler saapuivat kunnioittamaan vihreiden barettien legendan muistoa. (Kuva Perinnekilta/ Kimmo Kiiveri)
  • Siteeraukset Törnin vuonna 2019 julkaistusta elämäkerrasta, jonka on kirjoittanut Kari Kallonen. Hän on myös Päivän Lehden päätoimittaja. Tuomas Gerdt menehtyi 1.11.2020.
Kari Kallonen: Lauri Törni. Mannerheim-ristin ritari ja USA:n vihreiden barettien sankari. (Readme 2024)

Lue myös: Näin retkikunta löysi kadonneen Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin Vietnamin viidakosta – ”Sota on ohi”

Kommentoi Facebookissa