Tapolalle syyte työturvallisuusrikoksesta – työntekijän käteen vakavat vammat

Maineikas tamperelainen lihanjalostaja Tapola on saanut syytteen työturvallisuusrikoksesta.

Maineikas tamperelainen lihanjalostaja Tapola on saanut syytteen työturvallisuusrikoksesta. (Kuva Fotolia)

Syyttäjä vaatii yhtiön tuomitsemista ainakin 30 000 euron yhteisösakkoon.

TYÖTURVALLISUUS Maineikas tamperelainen Tapolan lihanjalostamo on saanut syytteen työturvallisuusrikoksesta. Tehtaalla sattuneessa onnettomuudessa työntekijä loukkasi kätensä vakavasti. Syyte luettiin neljälle Tapolan johtoportaaseen kuuluvalle henkilölle.

Onnettomuus sattui huhtikuussa 2018. Eräs työntekijä valmisteli aamuvuorossa pakkauskonetta käyttökuntoon syöttämällä koneeseen muovikalvoa. Kalvo oli mennyt ryppyyn ja työntekijä yritti oikaista kalvoa vetämällä kalvon käsin koneesta läpi. Käsi kuitenkin tarttui kalvoon ja jäi koneeseen puristuksiin.

Vasemman käden kaikkiin sormiin tuli haavoja, kaksi sormea murtui ja verisuonia ja jänteitä vahingoittui. Vammojen takia työntekijä joutui puolen vuoden sairauslomalle.

Juttuvinkki: Näin Matti Nykäsen mitalikokoelma pelastettiin – ”Vaarana oli mitalien joutuminen vääriin käsiin ja ulkomaille”

Samanlainen onnettomuus sattui tehtaalla vuonna 2005, ja Tapolan johto sai siitä tuomion vuonna 2007. Nyt käräjillä luettu syyte perustuu muun muassa siihen, että tehtaalla ei ryhdytty turvallisuutta parantaviin järjestelyihin vuonna 2005 tapahtuneen onnettomuuden jälkeen. Syyttäjän mukaan työntekijää ei perehdytetty pakkauskoneen turvalliseen käyttämiseen.

Syyttäjä vaatii Tapola Oy:n tuomitsemista ainakin 30 000 euron yhteisösakkoon. Kahdelle Tapolan ylimpään johtoon kuuluvalle henkilölle sekä kahdelle työnjohtajalle syyttäjä vaatii sakkorangaistusta. Vastaajat kiistävät syyllistyneensä asiassa rikokseen. Pirkanmaan käräjäoikeus antaa asiassa tuomion myöhemmin.

Tapola Oy tunnetaan varsinkin mustastamakkarasta, joka on yksi tamperelaisuuden symboleista. Takavuosina Tapolan nimi tuli tunnetuksi myös erään omistajasuvun jäsenen kohutusta avioliitosta Matti Nykäsen kanssa. Osa kansaa jopa luuli, että Matti Nykänen on töissä Tapolassa, mutta ei hänellä ollut mitään tekemistä yritystoiminnan kanssa.

Lue myös: Viime vuonna sattui yli 100 000 työpaikkatapaturmaa – ja 24 000 tapaturmaa työmatkalla

Kommentoi Facebookissa