Uusi vesiliikennelaki helposti haltuun – tässä ovat väistämissäännöt yhdessä paketissa

Purjeveneet väistävät toisiaan tuulen mukaan.

Purjeveneet väistävät toisiaan tuulen mukaan. (Kuva Fotolia)

Vesillä kyse on nimenomaan väistämisvelvollisuudesta, etuajo-oikeutta ei ole.

VESILIIKENNE Uusi vesiliikennelaki tuli voimaan 1.6.2020. Laki kokoaa yhteen veneilijää koskevat vesiliikenteen säännöt. Vesillä liikuttaessa ei ole etuajo-oikeuksia, vaan väistämisvelvollisuuksia.

– Uudessa vesiliikennelaissa käsitellään yleisesti vesiliikenteen sääntöjen noudattamista, turvallista kulkua ja nopeutta sekä muun muassa valojen, merkkikuvioiden ja ääni-, sekä valomerkkien käyttöä. On erinomainen asia, että veneilijää koskevat säännöt on koottu laajasti yhteen pakettiin. Jokaisen veneilijän kannattaakin tutustua uuteen vesiliikennelakiin, ellei sitä ole vielä tehnyt, muistuttaa erityisasiantuntija Kimmo Patrakka.

Juttuvinkki: Monen roolin merivartija on koulutettu auttamaan – ”Mitään ei jätetä sattuman varaan”

– On muistettava, että vesillä kyse on nimenomaan väistämisvelvollisuudesta, etuajo-oikeutta ei ole. Niin ikään tähystyksestä täytyy huolehtia – myös perän suuntaan, painottaa Patrakka.

Traficom kokosi muistilistan väistämissäännöistä veneilijälle.

Veneilijän väistämissäännöt ja tähystysvelvollisuus

1 Ohittava vene väistää ohitettavaa

Ohita siltä puolelta, jonka katsot turvallisemmaksi. Huomio myös aiheuttamasi aallokon vaikutus toiseen veneeseen, sekä vastaantuleva liikenne.

2 Kohdattaessa moottoriveneet väistävät oikealta, kulkusuuntien risteytyessä vasemmalta tuleva väistämisvelvollinen

Liiku väylän oikeaa reunaa, niin saat helposti väistettyä vastaantulijaa sujuvasti ja turvallisesti. Moottoriveneiden kulkusuuntien risteytyessä toimitaan kuten tieliikenteessä eli vasemmalta tuleva väistää, mieluiten oikealta tulevan veneen perän takaa.

3 Moottorivene väistää aina purjevenettä

Olipa lähestymissuunta mikä tahansa, niin moottoriveneilijän pitää aina väistää purjevenettä. Muista kuitenkin, että moottorivoimalla liikkuvalla purjeveneellä ei ole erityisoikeuksia muihin veneisiin nähden.

4 Purjeveneet väistävät toisiaan tuulen mukaan

Toista purjevenettä väistettäessä tulee muistaa, että tuulenpuoleinen vene väistää, jos tuuli on samalta puolelta. Jos tuuli on eri puolilta, väistää se, jolla tuuli on vasemmalta puolelta.

5 Vene väistää aina laivaa

Vältä aina tiukkoja kohtaamistilanteita laivojen kanssa, sillä laiva ei pysty tekemään nopeita väistöliikkeitä tai nopeuden muutoksia. Vene, myös purjevene, on väistämisvelvollinen laivaa kohdattaessa.

6 Muista aina tähystää

Veneilijän tulee olla tarkkana koko ajan. Käytä avuksi tähystämisessä sekä kuulo- että näköhavaintoja ja muista aina tähystää joka suuntaan – myös perään päin.

Veneilijän tulee olla myös selvillä vesiliikenteen kielloista ja rajoituksista, joita on sekä väliaikaisia että pysyviä. Vesiliikenteen kieltoihin ja rajoituksiin voi tutustua Traficomin nettisivujen kautta.

Lue myös: Uusi vesiliikennelaki edellyttää, että veneessä on päällikkö – huolehtii tarvittaessa kaikille pelastusliivit päälle

Kommentoi Facebookissa